Előfizetés

Bíróság elé kell állnia Boris Johnsonnak

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.29. 13:31

Fotó: IAN KINGTON / AFP
Az eljárás központi elemét képezi az hivatalosan is cáfolt állítás, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába kerül.
Bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének, Theresa May egyik utódjelöltjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.   
Az eljárást egy magánvádló kezdeményezte Johnson ellen a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt, közhivatali tisztséget betöltő személy által elkövetett visszaélés címén.

Az eljáró bíró szerdán kihirdetett végzésében úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak meg kell jelennie a magisztrátusi testület előtt, és utána az ügy magasabb, koronabírósági szintre kerül tovább. Az eljárás központi elemét képezi az a sokat bírált és hivatalosan is cáfolt állítás, hogy „Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (130 milliárd forint) kerül”. Ez szerepelt hatalmas betűkkel Johnson világszerte ismertté vált kampánybuszának oldalán is.

Londonba látogat Trump, de Meghan Markle nem találkozik vele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.29. 12:55

Fotó: MATT DUNHAM / AFP
A hercegné korábban nőgyűlölőnek és megosztó személyiségnek nevezte az amerikai elnököt.
Sussex hercegnéje, Meghan Markle nem csatlakozik a brit királyi családnak azon tagjaihoz, akik találkoznak Donald Trumppal, aki június 3-án látogat majd az Egyesült Királyságba írja a CBS News.  A portál szerint Trumppal és feleségével Melaniával a királynő, Károly herceg és Camilla Parker Bowles találkzik majd hétfőn. A királyi köszöntő után egy privát ebéden is részt vesznek majd, ahová Vilmos és Harry herceg, valamint Katalin hercegné is csatlakozik hozzájuk. Harry felesége Meghan Markle azonban nem vesz részt ezen az eseményen és a későbbieken sem, amelyeken az amerikai elnök is jelen lesz.
Meghan távollétének hivatalos oka, hogy még mindig szülési szabadságon lesz egy hónapos gyermekével.

Ám többen annak is tulajdonítják a döntést, hogy a hercegné sosem szimpatizált igazán Trumppal, 2016-ban nyilvánosan is egy nőgyűlölő, ellentmondásos személynek nevezte.

Aggasztó mértékben halmozza az aranyat Oroszország

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2019.05.29. 10:00
Oroszország eközben csökkenti amerikai értékpapír-befektetéseit
Fotó: Alexey Filippov / Sputnik
Az orosz állam ugyan évek óta bővíti aranytartalékait, de a legfrissebb hírek szerint ez már olyan nagyságrendben folytatódik, ami már aggodalmat kelt néhány nyugati országban.
A Daily Express nemzetközi szervezetek adataira hivatkozva az egész világ számára rossz hírnek nevezi, hogy Oroszország 2019 első negyedévében időarányosan az elmúlt hat év legnagyobb aranyfelhalmozását hajtotta végre: 68 százalékkal több aranyat vásárolt, mint tavaly ilyenkor. Az aranytartalékok növelésével párhuzamosan jelentősen csökkentette amerikai értékpapír-befektetéseit, hogy ezzel is mérsékelje függőségét a dollártól. A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség az Arany Világtanácsra hivatkozva ezt megerősítette: eszerint Moszkva az első három hónapban 55,3 tonna aranyat vett, ami annál is több, mint amennyiről a Daily Express beszámolt. A tartalék így már 2168 tonna. A kormányok és központi bankok által végrehajtott nagy aranyvásárlások ritkán bizonyulnak jó jelnek a világbéke és az együttműködés szempontjából – véli a Daily Express cikkírója. A szankciók szorításában vergődő Oroszország vezetése a leglehetetlenebb megoldásokkal igyekszik, hol sikerrel, hol kevésbé sikeresen, mérsékelni azokat a károkat, amelyeket a Krím elcsatolása óta elszenved. A kiszámíthatatlan nemzetközi helyzet és Donald Trump amerikai elnök nem kevésbé kiszámíthatatlan politikája arra sarkallja, hogy felkészüljön a globális válságra.  Oroszország a világ államai között az ötödik az aranytartalék nagyságát tekintve. Ha azonban az első negyedévben tapasztalt ütemben folytatja vásárlásait, akkor megelőzheti Franciaországot és Olaszországot, és bekerül abba a trojkába, amelyet az Egyesült Államok és Németország ural. Kínát már maga mögé utasította, és jó esélye van a további előrelépésre. Az amerikaiak utolérése azonban lehetetlennek tűnik. Változóban van a világ valutatérképe. Oroszország márciusban ismét nagy arányban csökkentette amerikai értékpapír-befektetéseit, követve az elmúlt év gyakorlatát. Bankjai újabb amerikai szankcióktól tartanak. De nem egyedülálló az orosz magatartás: Kína, Japán és Brazília – az amerikai értékpapírok legnagyobb birtokosai – szintén új utakat keresnek. Az orosz kommentátorok a dollár „leépítését” a nemzetközi trend részének, elkerülhetetlen stratégiai lépésnek tekintik. Nemcsak a fejlődő ázsiai országok, hanem még Franciaország is óvatosabbá vált. Emmanuel Macron elnök egy tévéinterjújában annak a véleményének adott hangot, hogy az európai vállalatok túlságosan függő helyzetbe kerültek a dollártól.  Az orosz állam aranyvásárlásai tavaly már meghaladták az országban kibányászott arany mennyiségét. Az újonnan felfedezett szibériai lelőhelyeknek köszönhetően azonban az arany kitermelése Oroszországban fokozatosan növekszik, és 2030-ra megduplázódhat.