Sajószentpétert elfoglalták csapataink

Publikálás dátuma
2019.05.29. 16:00

Kevés lesz a katonája Masarykéknak
A Vörös Hadseregnek Miskolc fölött aratott két győzelmét követte a harmadik. A Miskolctól északnyugatra légvonalban mintegy tizenkét kilométernyi távolságban fekvő Sajószentpétert a mieink erős harcok után elfoglalták.
A Sajó völgyében, úgy látszik, különben is mind üresebb lesz a talaj a cseh imperializmus lába alatt, amire nézve a cseh-szlovák sajtóirodának az elmúlt éjszaka ideérkezett május 25-iki jelentése egészen jól áttekinthető képet ad. Ez a jelentés beszámol arról, hogy a mieink megszállották a Putnoktól és Bánrévétől délre emelkedő magaslatokat és hogy egy kisebb osztagunknak Vadna mellett, Putnoktól keletre sikerült a vasúti hidakat megrongálni.
Bővebb részletekkel szolgál a cseh jelentés a csehek hadvonala mögött keletkezett „bolseviki mozgalomról" is. Ezek szerint Rozsnyóra, Pelsőcre, Szendrőre és Tornaijára csapatokat küldtek, hogy az ott keletkezett munkásmozgalmat elfojtsák.
Tudjuk, hogy a cseh Imperializmus mindig kész csapatokat küldeni munkásmozgalmak elfojtására, azonban már nem sokáig tart, hogy csapatai lesznek, amelyeket reakciós céljaira fölhasználhat.
A proletárkatonák fegyvereik és eszméjük erejével meg fogják ritkítani az imperialista rablók eszközéül szolgáló öntudatlanok harci sorait és a munkásmozgalom is olyan arányokat fog ölteni, amelynek elnyomására ugyancsak kevés lesz a katonája Masarykéknak.
Népszava 1919. május 29.
Frissítve: 2019.05.30. 02:29