Jövő héten dönt a DK, hogy melyik pártcsaládot választja

Publikálás dátuma
2019.05.29. 22:12

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára szerdán Brüsszelben tárgyalt az EP liberális, valamint szocialista csoportjának a vezetőségével.
Legkésőbb jövő pénteken dönt a Demokratikus Koalíció elnöksége arról, hogy a párt melyik frakcióhoz csatlakozzon az Európai Parlamentben. Gyurcsány Ferenc pártelnök és Dobrev Klára listavezető szerdán Brüsszelben tárgyalt az EP liberális, valamint szocialista csoportjának a vezetőségével. Gyurcsány újságíróknak azt mondta, a DK mindig is a balliberális és a középbal erők gyűjtőpártja volt, ezért nem meglepő, hogy már korábban felmerült esetleges csatlakozásuk az Emmanuel Macron francia elnök nevével fémjelezhető Európa-párti alakulathoz. Megerősítette, hogy Guy Verhofstadt frakcióvezető kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a DK vezetésével. A pártelnök leszögezte, hogy azt a politikai csoportot fogják választani, amelyben 4 képviselőjük a legnagyobb érdekérvényesítési lehetőséghez fog jutni. Cseh Katalin, a liberálisokhoz tartozó Momentum listavezetője a Népszavának azt mondta: ha a DK-sok csatlakoznak a frakciójukhoz, a fontos ügyek mentén készek lesznek együttműködni velük. A 2009-2014 közötti parlamenti ciklusban a Demokratikus Koalíció képviselői a szocialisták csoportjában foglaltak helyet.

Nem néz tévét, inkább megvásárolja – megszólalt a TV2 új tulajdonosa

Publikálás dátuma
2019.05.29. 21:43

Fotó: Népszava
Vida József hazafias ügynek és szakmai feladatnak tartja a csatorna rendbe tételét. Azt nem árulta el, hogy kitől vette meg a televíziót.
Belemenős interjút készített az Index Vida Józseffel, az a MTB Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatójával, aki a TV2 szerdai bejelentése óta a televízió új tulajdonosának számít; a portál értesülése szerint már 2016 óta ő a csatornát birtokló cég közvetett tulajdonosa - de kapun belül hivatalosan csak  a Gazdasági és Versenyhivatal jóváhagyása után kerülhet. Vida már a beszélgetés elején leszögezte, hogy nem szokott tévét nézni, mert nincs ideje rá – ám ha valami lovas filmet beharangoznak, arra azért kíváncsi. Az érdekesebb híreket elmondása szerint „úgy küldik” neki. Hogy megvette a TV2-t, azt hazafias ügynek tartja, mivel a csatornának megvan és meg is lehet az értéke – de alapvetően pénzügyi befektetőként közelít a médiacéghez, és nem akar beleszólni a szakmai irányításba. 
A magát hangsúlyozottan jobboldali érzelműnek mondó üzletember azt is előrebocsátotta, hogy nem akar politizálni – és ragaszkodik saját döntéseihez.
„… ha kell, igenis nemet mondok, ha tetszik ez később valakinek, ha nem. Hosszú távon csak ez kifizetődő” - mondta Vida József.

A kérdésre, hogy kitől kellett megvenni a csatornát, kitérően, titokzatosan felelt: attól, aki eladta -mondta előbb, majd üzleti titokról beszélt, és arról, hogy valószínűleg nem az állam volt az eladó. A riporter arra is emlékeztetett, hogy a G7 értesülése  2016-ban 20 milliárd forintot fizetett ki előlegként a TV2-re egy 60 éves cinkotai asszony cége. Az alig néhány milliós vagyonnal rendelkező, egy családi házba bejegyzett BusinessHelp Kft. kölcsönből fizette ki a pénzt, az egész céget pedig később eladták Fári Ádámnak. Fári a G7 értesülései szerint annak a Vida Józsefnek a jobbkeze, aki hétfőn hivatalosan is bejelentkezett a tévéért.  Ezek szerint egy pénzügyi befektető stróman? - kérdezett vissza Vida, aki szerint manapság a közvélemény minden üzlet mögött strómanokat lát. Azt a tévétulajdonos egyébként azt sem tartja megvetendő dolognak, ha egy csomó üzlet Mészáros Lőrinchez vándorol, mert jobb a hasznot országon belül tartani. „De eleve, mi ez a NER? Az baj, ha valaki az ország javát akarja, és azért dolgozik? Mert magyar, és itt akar érvényesülni? Jobb lenne, ha svájci vagy francia befektetők vinnék ki a pénzt?” - tette fel a költői kérdést a bankvezér, aki szerint új csatornáját ugyanúgy nyereségessé lehet tenni, mint az RTL Klubot.  
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 06:35

Barabási Albert-László kapta a Bolyai-díjat

Publikálás dátuma
2019.05.29. 20:57
Barabási Albert-László 2012-ben, a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) davosi rendezvényén
Fotó: Ma cheng / Ma cheng - Imaginechina
A világhírű hálózatkutatónak Áder János adta át az elismerést, az MTA ünnepségén.
Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikusnak, hálózatkutatónak ítélték oda a 2019. évi Bolyai-díjat. Az elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében rendezett szerda esti ünnepi gálán.
Amikor Barabási Albert-László ambiciózus ifjúként Erdélyből útra kelt, hogy tudós világpolgárrá váljon, a hálózatok kutatása jórészt még feltáratlan területnek számított. Ma már pedig éppen a hálózatkutatóké a nemzetközi tudományos élet egyik legdinamikusabban növekvő világa - hangsúlyozta a köztársasági elnök köszöntőjében. Áder szerint ennek a hálózatnak kiemelkedő csomópontjain egy magyar fizikusnak, Barabási Albert-Lászlónak és munkatársainak eredményeit találjuk.
Szerző