sugárveszély;Péterfy Kórház;

Sugárzás: átvilágították a Péterfy kórházat

Az ötven ólomkötényből eddig véletlenszerű kiválasztással huszonegyet ellenőriztek, ebből használatra négy bizonyult alkalmatlan, ezeket leselejtezték.

Elfogadhatónak találta a dolgozók egészségügyi kockázatát a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetben az Országos Atomenergia Hivatal vizsgálata. A helyszíni mérések alapján nem merült fel az éves dózis határértékeket meghaladó sugárterhelés gyanúja – derült ki a hivatal Népszavának küldött válaszából. Azt is megállapították, hogy „az intézet a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat több rendelkezését nem tartotta be, köztük a hatékony sugárvédelmi intézkedések megvalósításához szükséges szervezési és szabályozási környezetet teljes körűen nem biztosította. A pótolandó hiányosságok közé tartozik például a röntgenberendezést üzemeltető munkavállalóknak a kockázatarányos személyi dozimetriai ellenőrzése, a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat aktualizálása és kihelyezése.”

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) május 21-én tartott helyszíni hatósági vizsgálatot a Péterfy kórház baleseti intézetében miután a traumatológusok jelezték: szerintük annyira elhasználódott a röntgensugárzás elleni védőfelszerelésük, hogy az ólomkötényük áteresztővé váltak.

A hivatal lapunk kérdésére adott válasza szerint maga a Péterfy végezte el a sugárvédelmi felszerelések bevizsgálását. Az ötven ólomkötényből eddig véletlenszerű kiválasztással huszonegyet ellenőriztek, ebből használatra négy bizonyult alkalmatlan, ezeket leselejtezték.

Más forrásból úgy tudjuk: további 29 bemérésére napokon belül sor kerül. A sugárvédelmi felszerelések bevizsgálása és engedélyeztetése a gyártó feladat, engedély nélkül nem hozhatók forgalomba. Élettartamuk helyes tárolással ( vállfára akasztás) korlátlan. A baleseti intézetben a helyszíni ellenőrzéskor a sugárvédelmi felszerelések mennyisége megfelelő, a minőségi kifogások voltak, úgymint a hosszú idejű használat miatt lekopott „CE” jelzés.

Az intézet május 20-án már vásárolt több új védőeszközt, köztük pajzsmirigyvédőket, szemüvegeket, ugyanakkor az OAH helyszíni vizsgálata után készült jegyzőkönyv szerint – a traumatológusok által szintén hiányolt - ólomkesztyűre nincs szükség.