Hatósági vizsgálat: az ólomkötényeket is átvilágítják a Péterfyben

Publikálás dátuma
2019.05.17. 20:33
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Arra a kérdésünkre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket, azt a választ kaptuk: a feladat 2016-ban került hozzájuk.
Hatósági vizsgálatot indított az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Péterfy kórház baleseti intézetében miután a traumatológusok jelezték: szerintük annyira elhasználódott a röntgensugárzás elleni védőfelszerelésük, hogy az ólomkötényük áteresztővé váltak. A Népszava értesülései szerint a hatóság munkatársai kedden kezdik a helyszíni ellenőrzést. A kórházfenntartó lapunk kérdésére pedig azt írta: a Péterfy baleseti sebészeti műtőiben dolgozók korábban sem voltak és ma sincsenek veszélyben, 50 sugárvédőköpeny áll a rendelkezésükre, azok mindegyike engedélyezett és bevizsgált, állapotuk megfelel az előírásoknak. További új sugárvédelmi kötények, pajzsmirigyvédők és steril ólomkesztyűk beszerzése pedig folyamatban van. Az atomenergia hivataltól megtudtuk: az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági ideje, de tönkremehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat. Összehajtva a bennük lévő árnyékoló réteg összetöredezhet, és emiatt valóban romolhat a védőhatásuk. A kórház menedzsmentje a traumatológusok vészjelzése után maga is hozzálátott a meglévő 50 ólomkötény biztonságosságának az ellenőrzéséhez. A feladattal független szakértőt bíztak meg. A legelhasználódottabbakkal kezdték a biztonsági vizsgálatot, péntekig 21 kötényt ellenőriztek, köztük a legöregebbeket is, s azok mind jónak bizonyultak. Töredezett köpenyt sem találtak. Arra a kérdésünkre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket, tőlük azt a választ kaptuk: a feladat 2016-ban került hozzájuk. S azóta kétévente jutnak el azokhoz az intézményekhez, amelyek ionizáló sugárzást kibocsátó berendezéssel, legnagyobb számban orvosdiagnosztikai eszközzel dolgoznak. Magyarországon körülbelül 4000 ilyen intézmény van. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint csak elenyésző hányadban, az ellenőrzések 10 százalékában találtak kifogásolható védőeszköz. Ezekben az esetekben a hatóság úgynevezett érvényesítési eljárást indíthat, de a gyakorlatban a feltárt hiányosságokat az érintettek még azelőtt megszüntetik, mielőtt ez még megkezdődhetne. Arra a kérdésünkre, hogy a fenti okok miatt zárattak-e be kórházat, vagy annak bármely részlegét, azt válaszolták, hogy mióta náluk van a feladat még nem került sor egészségügyi intézmény engedélyének a korlátozásra.  
Szerző

TASZ: Kövér László megsértette az Alaptörvény elveit

Publikálás dátuma
2019.05.17. 20:28

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
„A meleg és a hetero például egyenrangú. De a bajszos is egyenrangú a nem bajszossal, sőt, a szakállassal is. És a narancssárga is egyenrangú a többi színnel”– üzenték a házelnöknek
A homofóbia elleni világnap alkalmából rövid videót tett közzé Facebook oldalán a TASZ amelyet Kövér Lászlónak címeztek, miután a házelnök azt mondta, hogy: „egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak” valamint azt, hogy „erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása” és az örökbefogadó meleg párok között.   
A videóban kiemelik, hogy a „gránit szilárdságú Alaptörvény” szerint „a törvény előtt mindenki egyenlő”: meleg és a heteró is „de a bajszos is egyenrangú a nem bajszossal, sőt, a szakállassal is. És a narancssárga is egyenrangú az összes többi színnel.” A felvételen bocsánatkérésre buzdítják a házelnököt: 
„Megbántottál egy csomó embert, megsértetted az alaptörvény elveit és a szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet. Mit lehet ilyenkor tenni? Például nagyon gyorsan kérjél bocsánatot a magyar melegektől, a családjaiktól és mindenkitől aki örökbefogadott gyereket nevel!”

Szerző

Újabb megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Publikálás dátuma
2019.05.17. 19:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Újabb 35 megfigyelőt vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az európai parlamenti (EP-) képviselők május 26-ai választására.
Az NVB pénteken nyilvántartásba vette a levélszavazatok ellenőrzésére a Mi Hazánk Mozgalom két, az MSZP-Párbeszéd három és a Demokratikus Koalíció három megfigyelőjét. Az NVB nyilvántartásba vette továbbá a Jobbik 12, a Momentum Mozgalom 11 és az MSZP-Párbeszéd 4 külképviseleti megfigyelőjét. Az NVB korábban már nyilvántartásba vett 37 megfigyelőt, de a Mi Hazánk Mozgalom egy, a Nemzeti Választási Iroda mellé delegált megfigyelőjét visszahívta, így összesen 71 megfigyelőt vett nyilvántartásba az NVB. A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a listát állító jelölőszervezetek két-két megfigyelőt küldhetnek. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP húsz külképviseleti megfigyelőjét. Az EP-választáson listát állító pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket is delegálhatnak, akik egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok szavazási iratainak és a levélszavazatoknak a feldolgozását. A listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt-öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg. Az NVB korábban már tizennégy, az NVI mellé delegált megfigyelőt vett nyilvántartásba: ötöt a Fidesz-KDNP, ötöt a Jobbik jelentett be, négyet pedig a Mi Hazánk Mozgalom. Mivel az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken is lehetőség van a levélszavazatok leadására, a listát állító jelölőszervezetek oda ugyancsak megbízhatnak két-két megfigyelőt. Az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken a leadott levélszavazatokat az iroda folyamatos felügyelete alatt álló urnába lehet bedobni, a jelölőszervezetek által megbízott megfigyelők pedig jelen lehetnek az urna felügyelete során.
Szerző