Beszakadt úttest, elárasztott sínek: fél Budapest megbénult az esőzés miatt

Publikálás dátuma
2019.05.29. 20:28
Autók haladnak az árvízszerűen zúduló csapadékvízben a kispesti Ady Endre úton, 2019. május 29-én
Fotó: Mihádák Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Tucatnyi BKK-járat késik vagy szorul pótlásra, sok helyen okoz gondot az órák óta tartó zivatar.
Az Újhelyi úton beszakadt az úttest, ezért Kőbánya-Kispest irányába terelik a 202-es buszt.A 41-es villamos pedig nem jár Rózsavölgy felső és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között a folyamatos esőzés miatt – és ez csak két helyszín, ahol komoly problémát okozott az esőzés. 
A BKK Facebook-oldalán, valamint honlapján is frissíti a közlekedési fennakadások listáját, és beszámolnak a járatok újraindulásáról is. Jelenleg tucatnyi járat közlekedését akadályozza a lezúduló csapadék, például
komoly késéssel közlekedik a 105-ös, a 7-es, a 101E és a 136E, a 141-es, a 67-es busz is az eső miatt, valamint a 161, 161E/A 162, 162A járatok is is késni fognak. Az 53-as busz pedig baleset miatt hagyja ki a Nagyszalonta megállót.

(Frissítés: az 53-as menetrend szerinti közlekedése aztán este fél nyolc előtt helyreállt a BKK tájékoztatása szerint. )

Elárasztott pincék, kidőlt fák miatt hívják a tűzoltókat

Az országon átvonuló vihar a tűzoltóknak is sok munkát adott:  Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, csak Budapesten 45 riasztásuk volt a vihar következtében, ezek többsége a X., a XIV., a XV., a XVII. és a XIX. kerületből érkezett. Jellemzően kidőlt fákat távolítottak el, valamint ott segédkeztek, ahol a felgyülemlett esővíz valamilyen épületet vagy értéket veszélyeztetett.
A Pest megyei Tápiószelén villám csapott egy lakóházba, Szigethalom és Szigetszentmiklós több utcájában víz árasztotta el a pincéket.  Békés megyében, Gyulán két helyre is riasztották a város tűzoltóit. Az Újkígyós felé vezető úton kidőlt fát távolítottak el a tűzoltók, a Nagyváradi úton leszakadt villanyvezeték miatt kérték a segítségüket.   Békéscsabán jégeső is esett a BEOL cikke szerint.

Felhőszakadára, további esőzésre figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több régéiójában is figyelmeztetéseket adott ki a zivatar, felhőszakadás és a sok eső miatt. A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.  Szintén figyelmeztetéseket adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt a fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint Budapesten pedig a 24 óra alatt várható sok csapadékra figyelmeztetnek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 21:45

Budaházy nem finomkodott, szerinte a Mi Hazánk a Fidesz kottájából játszik (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.29. 19:26
Budaházy György, egy korábbi tárgyalásánn
Fotó: Népszava
A Fidesz érdeke, hogy valaki ellenőrizze a radikális nemzeti vonalat, és ezt a feladatot a Mi Hazánk teljesíti is – mondta a mozgalmár.
Meglepő nyíltsággal beszélt Budaházy György szélsőjobboldali mozgalmár május elején a kormány kedvenc ellenzéki pártjának, Toroczkai László Mi Hazánk Mozgalmának és a Fidesznek a viszonyáról – írja a 444.hu. Tette mindezt ráadásul a Mi Hazánk kapuvári fórumának vendégeként
„Azt gondolom, hogy ami hibát elkövet a Mi Hazánk, hogy kvázi a Fidesz forgatókönyve szerint működik és jött létre és funkcionál. Tehát a Fidesznek az az érdeke, hogy valaki ellenőrizze a nemzetieknek a radikálisabb részét.”

 - mondta Budaházy (szavait a Partizán rögzítette). Szerinte egy időben erre a szerepre a Jobbik is jó lett volna annak idején, csak túlnyerte magát, vagyis túl nagyra nőtt, ennek következményeként pedig Vona Gábor azt hitte, hogy a határ a csillagos ég, és eltaktikázta magát a néppártosodással.  
„Most ugye az van, hogy a Fidesz megint szeretne egy olyan pártot, aki ezt a közeget azért mégiscsak összefogja, stb. És akivel szót tud érteni, és így erre adódik a Torooczkaiék által megalapított Mi Hazánk, amit azért lássuk be, hogy a Fidesz segít. Tehát ad neki médiát. Persze meg lehet mondani, hogy neki is jó, mert a Jobbikot...persze, a Jobbikot le kell rombolni. De azért mégiscsak ad neki, és ugye szabad is szidni a Fideszt, mert a jobbikos szavazók máshogy nem fognak ide átpártolni, ha a Fideszt csak dicsérjük. Azért a jobbikos szavazókat minél jobban át kell hozni, tehát ez egy kicsit a Fidesz forgatókönyve”

Később arról is beszélt, hogy a Fidesznek megvan a saját koncepciója arról, mire kell neki egy nemzeti radikális párt. Igaz, Budaházy szerint a Mi Hazánk lehetne ennél több is, de úgy érzi, hogy ezen a koncepción Toroczkaiék nem léptek túl.   „A Fidesznek van egy elképzelése arról, hogy neki mi kéne, és a Mi Hazánk beteljesíti egyelőre azt a feladatot. És ilyen szempontból közös az érdek, ami nem feltétlenül rossz. Mert most miért legyenek egymás ellenségei?” - idézi Budaházy szavait a hírportál.  Budaházy György a beszédében arra is kitér, hogy a Jobbik totális zsákutcába ment azzal, hogy a fideszes korrupcióról kezdett beszélni. Elfogadhatónak tartja azt a protekcionizmust , hogy Orbán Viktor azoknak adja a lehetőséget, akik az ő emberei. A korábbi rendszerekhez képest azt is előrelépésnek látja, hogy még nem hallott olyan esetről, amikor Mészáros Lőrinc ne fizette volna ki az alvállalkozóit. Persze sok mindent lehet kifogásolni, de azt nem akarja, hogy a tolvajok mondják meg, ki lop – fejtegette a fórum vendége.
Szerző

Főként fakidőlések és a sok eső miatt riasztották a tűzoltókat, továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben

Publikálás dátuma
2019.05.29. 19:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vihar eddig többnyire a fővárosban és Pest megyében okozott gondot.
Főként fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szerdai vihar idején – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, hogy a vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb számban Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot. A tűzoltóknak csak Budapesten 45 riasztásuk volt a viharral összefüggésben, ezek többsége a X., a XIV., a XV., a XVII. és a XIX. kerületből érkezett. Jellemzően kidőlt fákat távolítottak el, valamint ott segédkeztek, ahol a felgyülemlett esővíz valamilyen épületet vagy értéket veszélyeztetett. A tűzoltók jelenleg is számos helyen dolgoznak a károk felszámolásán.

Zivatar, felhőszakadás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az ország számos területén vannak érvényben figyelmeztetések a zivatar, a felhőszakadás, és a sok eső miatt. A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.
A fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is érvényben van figyelmeztetés.
Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a 24 óra alatt várható sok csapadék miatt is figyelmeztetnek. Az OMSZ előrejelzése szerint éjjel a délkeleti régióban még döröghet az ég, de ezek lecsengő zivatarok lesznek már, és az este előrehaladtával egyre inkább esőbe fordul át a csapadék jellege. Áztató jellegű esőre kell számítani éjszaka, a csapadékzóna északnyugat felé fog elmozdulni és leginkább az ország északi területein okozhat nagy mennyiségű csapadékot. Csütörtökön zivatarok kialakulására leginkább délkeleten és a Tiszántúlon lesz esély, a zivatarokat viharos szél és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérheti.
Szerző
Témák
vihar időjárás