Előfizetés

Hetek múlva is kerülhetnek elő holttestek a dunai hajókatasztrófa után

Vas András
Publikálás dátuma
2019.05.30. 09:39

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A búvárok jó esetben csak a karjukig látnak ott, ahol a Hableány elsüllyedt, és csak reménykedhetnek benne, hogy az áldozatokat a roncson belül találják meg.
- A szakadó eső, a sötétség, a hideg víz., a megáradt folyó mind olyan tényező, melyek külön-külön i nehezítik a mentést, a búvárok munkáját – mondta a Népszavának Bodó László, a Kötél Egyesület parancsnoka. – Ráadásul a Hableány a Duna fő sodrási szakaszán süllyedt el, ahol még ideális időjárási körülmények között is nehéz merülni, ilyen helyzetben pedig a látótávolság minimális, a búvár örül, ha látja a nyomásmérő óráját. Bodó László szerint csak szerencsés véletlennek lesz köszönhető, ha a búvárok bárkit megtalálnak a hajóroncson kívül, sokkal valószínűbb, hogy a roncsban találnak majd áldozatokat, illetve másokat a Duna vet partra.
- A tapasztalat azt mutatja, hogy tizenkét órán belül néhány tíz kilométeres körzetben sodródhatnak partra holttestek – magyarázta -, amelyek viszont mélyre lemerültek, csak jóval később, akár két hét múlva kerülhetnek elő, amikor bomlásnak indultak. A hideg víz lassítja ezt a folyamatot, így nem lehet tudni, hol bukkannak majd fel tetemek. A búvárok számára most a legfontosabb feladat, hogy a mélyben rögzítsék a hajót, s alkalmassá tegyék a kiemelésre.
Borzalmasan nehéz munka, hiszen, bár a búvárt ilyen esetekben rögzítik, mégis nagyon figyelnie kell a sodrásra – folytatta Bodó László – nem tudni, mennyire stabilan áll az elsüllyedt hajó, milyen sérülései vannak, melyek veszélyesek lehetnek. Az erős sodrás miatt nagyon figyelni kell az oxigénkészletre is, hiszen ilyenkor sokkal gyorsabb fogy, mint nyugodt vízbe merüléskor. És természetesen az áradás miatti rengeteg uszadék is gondot okoz, főleg, mert tényleg semmit sem lehet látni odalent. A Duna egy csendes, nyári napon is sötét víz, ilyenkor pedig egy nagy feketeség az egész.

A Csepel-szigetnél is keresik a hajókatasztrófa áldozatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 08:14
Rendőrségi hajó a Csepel-szigetnél, itt is keresik a csütörtök este elsüllyedt sétahajó áldozatait
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az erős sodrás miatt a főváros alatti folyószakaszon dolgoznak a mentésben résztvevő katonák és rendőrök.
Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel az M1-ne. Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők, -idézi Győrfi nyilatkozatát az MTI.
A szóvivő szerint a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba - tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk. Hozzátette,
a túlélési esélyeket nagyon lecsökkenti, hogy aDuna vize most hideg - 10-15 fokos -, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása; aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

Mint a Népszava is beszámolt róla, legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán a fővárosban, a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.
Hajós, csónakos mentőalakulatok keresnek túlélőket, 2019. május 29-én a dunai hajókatasztrófa
Fotó: Lakatos Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, A köztévé információi szerint az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők. A tragédia helyszínén egy mentőhajó dolgozik , amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát. Az M1 információi szerint három méter mély lehet a Duna azon a szakaszon - a Margit hídhoz közel -, ahol a hajó elsüllyedt. 

Elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, heten meghaltak, több embert még keresnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.29. 22:35

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Összesen harmincöten voltak a fedélzeten. A mentést nehezíti az erős sodrású, magas vízállású Dunán az eső és a sötétség.
  • Szállodahajóval ütközött, felborult és elsüllyedt a Hableány nevű hajó Budapesten, a Parlamentnél.
  • A hajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.
  • Hét ember meghalt, heten kórházban vannak, több embert még keresnek.
  • A hajóroncsot éjjel megtalálták a Margit-hídnál.
Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. A baleset a Parlament és az Erzsébet híd között történt, amelynek következtében több ember is a vízbe esett. Az M1 úgy értesült, hogy egy óriási lakóhajó sodorta el a városnéző hajót. A katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a rendőrség éjfél után rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Győrfi Pál elmondta: a balesetben hét ember meghalt, hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33, főleg dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán. Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz. Az Origo úgy tudja, eddig 19 embert emeltek ki, 16 embert még keresnek. Az Index azt írja, hogy - bár hivatalosan senki sem erősítette meg, melyik hajóval ütközött a Hableány - a Vesselfinder nevű vízi jármű-lokátor, illetve az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sigyn nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője. A hvg.hu cikke szerint a Viking Sigyn a balesetet követően a Jászai Mari tér közelében horgonyzott, amikor hajnalban 10-15 percen belül 10 rendőrautó érkezett elé, majd a rendőrök felvonultak a fedélzetre.   Az M1 tudósítója közölte, hogy meg nem erősített információk szerint megtalálták a hajó roncsát, a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Még nem tudni, mikor tudják kiemelni. Nagy a rendőri és katasztrófavédelmi készültség a Kopaszi-gátnál illetve az M6-os budafoki szakaszánál, a Duna sodrása miatt már délen lehetnek az áldozatok - tette hozzá. A csatorna tudósítója a koreai követség egyik munkatársától megtudta: az utaslista szerint gyerek is utazott a hajón.
Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A 60 férőhelyes városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít. A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik. A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájához tartozik 2003-óta - írták. A cég szóvivője később az M1-nek elmondta: egy teljesen rutinszerű hajós városnézés indult szerdán, és egyelőre nem tudják, mi okozta a balesetet. Hozzátette, hogy a Hableányt folyamatosan karban tartják, nem tudnak meghibásodásról, a szabályoknak megfelelő eszközök voltak a fedélzeten.
Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktatója arról beszélt, hogy jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása. A csatorna tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.  Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kiemelte: a Duna pár órája újra áradni kezdett, és a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás, a tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják.
A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el, a pesti alsó rakpart lezárt szakaszát azóta már újra megnyitották. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: három nagy kórház fogadja a dunai hajóbaleset sérültjeit. Az államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. Az Index azt írja, hogy a Hableánynak korábban volt már kisebb balesete: két éve június elején egy olvasójuk közölte, hogy a hajó feltehetőleg elromlott, majd nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél.

Kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a dél-koreai elnök

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra. (MTI)