Előfizetés

„Győzni fogunk!” – bizakodik az állam ügyvédje

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.05.31. 07:30

Fotó: Népszava
Nem nyugszik bele Varga István ügyvéd, hogy a Politikatörténeti Intézetet (PTI) nem sikerült azonnali hatállyal kirakni Alkotmány utcai székhelyéről.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében eljáró ügyvéd lapunknak elmondta, hogy fellebbezést nyújtott be az elutasító döntés ellen. Szerinte azonban a lényeget ez nem érinti, nevezetesen azt, hogy végső soron a PTI-nek távoznia kell az ingatlanból. A procedúráról legutóbb a Népszava május 21-ei számában írtunk. Varga István egyebek mellett azzal érvelt, hogy a Politikatörténeti Intézet (PTI) – általa jogellenesnek tartott – ingatlanhasználata akadályozza a kormány terveit, így például annak előkészítését, hogy az épületet átalakítsák a Kúriának otthont adó Igazságügyi Palotává. A PTI ellenbeadványa viszont a „fennálló jogszabályok megkerülésére vonatkozó alaptalan igénynek” minősítette a kiürítési kérelmet. A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma a PTI javára döntött: úgy ítélte meg, hogy az azonnali kiürítés elrendelésével súlyosabb hátrányt okozna az intézetnek, mint annak elmaradásával az államnak. A bíróság idézte a PTI kifogását: az állam nem mutat együttműködési készséget. „Nincs együttműködési kötelezettségünk, nincs miről tárgyalni” – jelentette ki kérdésünkre Varga István. A bíróság mostani végzését, ami ellen a fellebbezést benyújtotta, mellékszálnak nevezte. Az ingatlan kiürítése iránti per érdemben még csak most kezdődik, következő hónapban lesz az első tárgyalás. A régóta tartó eljárásban a Kúria tavaly novemberi döntése hozott fordulatot. A Kúria nem állította, hogy a PTI törvénysértően használná az ingatlant, de az erről szóló 1996-os megállapodást érvénytelennek minősítette, és kimondta, az intézet használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. „Jogilag nem kérdéses, hogy mi lesz a pereskedés vége. A PTI-nek mennie kell, méghozzá mindenfajta kártalanítás nélkül” – jelentette ki Varga István, aki biztosra veszi, hogy „győzni fogunk”. Arra számít, hogy a nyári törvénykezési szünet után, az ősz folyamán végérvényesen lezárul az ügy. A PTI évtizedek óta használja az Alkotmány utcai ingatlant. Bár megfelelő ellentételezés esetén az intézet hajlandó lenne távozni az épületből, az állam semmit nem akar fizetni. „A bíróság egyetlen szóval sem rögzítette azt, hogy az ítélethozatalt megelőző kiköltözésnek az lenne az akadálya, hogy az állam nem fizet kártalanítást” – utalt a cikkünkben idézett végzésre az ügyvéd. A jogi értelmezésektől függetlenül kérdés, mennyiben nevezhető méltányosnak az, hogy egy – baloldali szellemiségű – tudományos intézetet az állam egyetlen fillér nélkül utcára akar tenni. Varga István erre csak annyit mondott, hogy ennek megítélése nem tartozik a kompetenciájába, ő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogi képviseletében jár el.

Varga már lezárta a Kesma-ügyet

Varga István idén februárig a „fideszes médiaholding”, a több száz kormánypárti sajtóterméket magában foglaló Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke volt. Aztán, amikor egyik nyilatkozatában a kormánytól független sajtót méltatta, lemondásra kényszerült. Ebben a témában korábban sem, most sem tudtuk megszólaltatni. Varga István szűkszavúan közölte: „Lemondtam a kuratóriumi elnökségről, a magam részéről lezártam az ügyet. Nem nyilatkozom”.

Die Welt: már régóta féltek a magyar hajósok, hogy tragédia történhet

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.05.31. 06:46

Fotó: BESENYEI GERGELY / AFP
Lázasan keresik a szerencsétlenség okait. Különlegesen kiképzett búvárokat küldött Ausztria Budapestre.
A magyar hajós körökben már régóta féltek, hogy komoly baleset történhet, most lázasan keresik a szerencsétlenség okait – írja a Die Welt. Hasonló tragédia még nem fordult elő Budapesten. Első ránézésre a hajók biztonságosak, a felügyelet szigorú és megbízható. Ám közelebbről szemügyre véve a dolgokat, már előkerül olyasmi, ami fokozta a balesetek kockázatát, főleg esténként. A cikkben kitérnek arra, hogy először is elképesztően megugrott az idegenforgalom. A dunai sétautak igen népszerűek és jól jövedelmeznek, így pár éve a nagy hajózási társaságok is beszálltak. Gondot jelent ugyanakkor, hogy ezen a területen is érezteti hatását a munkaerőhiány. A kis hajókon gyakran dolgoznak amatőrök, akik éppen csak, hogy belekóstoltak a szakmába. Bennfentesek szerint sűrűn előfordul, hogy a kapitány nem tudja megértetni magát a legénységgel. Utóbbi időnként nincs tisztában még a jelzésekkel sem. Végül pedig fontos tényező, hogy egynémely jármű már igencsak koros. De szinte biztosra lehet venni, hogy ez esetben emberi mulasztás okozta a bajt. A politikai következmények máris jelentősek, mind Magyarországon, mind Dél-Koreában. Budapesten folyik a kampány az önkormányzati választásokra. A katasztrófa rosszul jöhet Tarlós István számára, ha bebizonyosodik, hogy felelősség terheli a hatóságokat, vagy ha a rendőrség a nyomozás során valamilyen hibát elkövetve, esetleg csigalassúsággal lejáratja magát. Ennek megfelelően rengeteg szakembert vezényeltek ki a Duna partjára a dráma után. A magyar turizmus számára hatalmas a tét: a folyami körutak évente több millió vendéget vonzanak és hatalmas bevételi forrást jelentenek.
A Neue Kronen Zeitung eközben arról ír, hogy Ausztria Budapestre küldte a Cobra terrorelhárító egység 10, különlegesen kiképzett búvárját, hogy segítsenek a TEK szakembereinek az életveszélyes víz alatti bevetéseknél. A különleges csapat tagjainak csaknem felét átirányították a magyar fővárosba. Az ideiglenes osztrák kormány belügyminisztere teljesen természetesnek nevezte, hogy egy ilyen súlyos helyzetben, amennyire csak lehet, támogatják a szomszédos államot, ideértve a legkorszerűbb felszerelést is. A jelentés hozzáteszi, hogy a roncs négy méter mélyen van a Margithíd alatt. A folyó árad, a víz hőmérséklete alig haladja meg a 10 fokot. Odalent semmit sem lehet látni.

Nem borít a Momentum sem

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.05.31. 06:45

Fotó: Népszava
Szerény maradt és csupán egy plusz kerületet kap az EP-választás meglepetéspártja a korábbi megállapodáshoz képest Budapesten.
Csütörtök este összeült a Momentum küldöttgyűlése és az EP-választás értékelése mellett döntöttek arról is, hogy indítanak-e saját jelöltet a fővárosi, ellenzéki előválasztás második fordulójában – értesült a Népszava. Információnk szerint az elnökség által benyújtott nevet nem most húzták elő a kalapból, és az aspiráns már el is fogadta a párt felkérését, így már csak a küldötteknek kellett rábólintaniuk. A vasárnapi uniós választáson csaknem tíz százalékot elérő parlamenten kívüli ellenzéki párt egyébként a Demokratikus Koalícióhoz hasonlóan nem borítja fel az eddigi fővárosi, ellenzéki megállapodásokat. A Momentum vezetői ugyanis úgy vélik: a szép eredménytől a szervezet "se gazdagabb, se nagyobb nem lett." – Az biztos, hogy abban a 21 fővárosi kerületben nem lesz változás, ahol április 6-án bejelentettük a neveket – szögezte le a Népszavának Donáth Anna, a Momentum alelnöke, a párt friss EP-képviselője. Van azonban két olyan kerület, Soroksár és Ferencváros, ahol az összekapaszkodott MSZP-Párbeszéd, DK és Momentum nem nevezett meg polgármester-jelöltet. A IX. kerületben a korábbi megállapodás szerint a Párbeszéd, míg a XXIII.-ban a Momentum aspiránsa indulhatott volna. Úgy tudjuk, a megváltozott ellenzéki erőviszonyok után Ferencvárosban a Momentum jelöltje, Jancsó Andrea mögé sorakozhat fel az ellenzék. Erről árulkodik az is, hogy a MSZP helyi szervezete feltöltött a Facebookra egy fotót, amelyen  kerületi szocialisták láthatók Jancsóval, és a kép alá azt írták: „A demokratikus ellenzék közösen indul a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Ferencvárosban!”
Jancsó és a Momentum indulása annak fényében nem meglepő, hogy vasárnap a párt a Fidesz mögött a második legerősebb eredménnyel zárt Ferencvárosban, csaknem 23 százalékkal. Soroksáron nem ennyire egyértelmű a helyzet. Lapunkhoz már az EP-választás előtt is eljutottak olyan hírek, hogy a kerületet a Jobbiknak tarthatják fent. Más forrásaink szerint a Jobbik nem feltétlenül ragaszkodik Soroksárhoz, ahhoz viszont igen, hogy két kerületben is legyen polgármesterjelöltje. Információnk szerint az összefogott pártok abban egyetértenek, hogy hiába gyengült meg az eddig kimaradó Jobbik, rá is szükség van az ellenzéki egység miatt. Sőt, szintén várják a Jobbiknál is rosszabbul szereplő LMP-t. Donáth Anna ezt úgy fogalmazta meg, hogy a „várakozáson alul teljesített pártoknak is van szavazótáboruk, mi pedig biztosra akarunk menni.” Így pedig az LMP és a Jobbik is részt vett az ellenzéki tárgyalásokon, amelyek egész héten folytak. Itt érdemes megemlíteni, hogy Moldován László, az LMP budapesti elnöke a párt rossz szereplése után lemondott posztjáról, azonban lapunknak elmondta: egyelőre még mindig ő vezeti a tárgyalódelegációt. Az LMP és a Jobbik egyébként vélhetően főképp egyéni képviselői helyekre számíthat majd.
Az ellenzék nemcsak kerületi szinten fogna össze őszre, hanem közös főpolgármester-jelöltet is állítana. Az minden eddigi tárgyalás alapja, hogy az összefogásban résztvevők támogatják az előválasztás intézményét. Azaz: a Karácsony Gergely, Puzsér Róbert, illetve a Momentum jelöltje közül kikerülő győztest támogatja az összes formáció Tarlós Istvánnal szemben.

Salgótarjánban is egy jelölt lesz

A szocialista Fekete Zsolt a Salgótarján, Szeretem! Egyesület színeiben indul újra a polgármesteri székért a teljes ellenzék támogatásával a nógrádi megyeszékhelyen. Feketét támogatja a szocialisták mellett a DK, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az Európai Baloldal és a Tarjáni Városlakó Egyesület is. Az összes párt az egyesület színeiben indul majd az őszi önkormányzati választáson. Így közös jelölteket indítanak, valamint a kompenzációs lista is közös lesz. A pártok még tárgyalnak a Kétfarkú Kutya Párttal, Fekete újrázását pedig a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalma is támogatja.