Törpemalacok születtek a Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.05.30. 17:45

Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert
Tizenkét taggal bővült a minnesotai törpemalacok családja a Debreceni Állatkertben.
A tizenkét életerős törpemalac körülbelül négy hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot. A kismalacokról anyjuk gondoskodik, így szépen gyarapodnak, és nemsokára elérik az egy kilogrammos súlyt - derül ki az intézmény Facebook-oldaláról.
A minnesotai törpemalac a házi sertés egy kitenyésztett változata, és nevéhez híven kicsi is marad: a kifejlett állatok tömege is csak 30-50 kiló körül van. Az okos és engedelmes állat az Egyesült Államokban kedvelt háziállat is, mivel a gazdájához ragaszkodó, és más házi kedvencekkel is barátságos. Bár nagy a mozgásigénye, kertben és lakásban egyaránt tartható, akár szobatisztaságra is meg lehet tanítani. 
Szerző

Tisztán elektromos kukásautót mutattak be Bécsben

Publikálás dátuma
2019.05.30. 12:12
A Frankfurtban februárban bemutatott teljesen elektromos kukásautó
Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
A környezettudatossá alakított hulladékszállító üzemeltetéséhez külön töltőállomásra sincs szükség.
Bemutatták Bécs első környezetkímélő kukásautóját, amely kizárólag elektromos energiával, így szén-dioxid-kibocsátás nélkül működik. Az egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően a jármű a szemetesek ürítéséhez is tisztán elektromos energiát használ fel – írta a Don't Waste It.
Az autó akár száz kilométer megtételére is képes lehet, feltöltéséhez pedig elegendő egy olyan, 400 V feszültségű csatlakozó, amit a nagyobb gépeknél használnak, így az üzemeltetéshez nincs szükség külön töltőállomásra. 
Az elektromos kukásautó az első tesztfázisban Bécs belvárosában gyűjti a szemetet, majd más területeken is kipróbálják. A Bécsi Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja is figyeli az eredményeket, hogy a tapasztalatok alapján akár a teljes járműparkot átalakíthassák.
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 14:29

Elpusztulhatott Poppy, Dian Fossey ruandai gorillacsapatának utolsó tagja is

Publikálás dátuma
2019.05.30. 10:10
Dian Fossey sírja
Fotó: Michel Gunther/Biosphoto / AFP
Vélhetően elpusztult a Dian Fossey (1932-1985) világhírű főemlőskutató által tanulmányozott ruandai gorillacsapat utolsó tagja is - jelentette be az amerikai etológus nevét viselő gorillavédelmi alapítvány Kigaliban.
A Poppy nevű nőstényt 2018 augusztusa óta nem látták, és mivel már nagyon öreg lenne, abból kell kiindulni, hogy már nincs életben - mondta szerdán Erika Archibald, a Dian Fossey Gorilla Fund szóvivője. Az állat április 1-jén lett volna 43 éves, öt utód maradt utána. Poppy egyike volt Dian Fossey kedvenc gorilláinak, gyakran írt róla naplójában, amelyben a gorillacsapat kincsének nevezte, "szimpatikusnak és megnyerőnek" tartotta.
Dian Fossey az 1960-as, 1970-es és 1980-as években, összesen 18 esztendőn keresztül tanulmányozta a hegyi gorillák viselkedését előbb Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd Ruandában a Virunga-hegységben. A kihalás fenyegette hegyi gorillák csak ebben a három közép-afrikai országban élnek, számukat 1000 körülire becsülik.
Fossey 1967-ben megalapította a Kariskoke Kutatóállomást, 10 évvel később pedig a nevét viselő gorilla alapot, amely mindenekelőtt a vadorzóktól védelmezi a hegyi gorillákat. Ezek az állatok főleg Kongó keleti részén vannak veszélyben, ahol több fegyveres milícia is tevékenykedik. Dian Fossey személyét és munkásságát nemzetközileg főként a Gorillák a ködben című 1988-as filmdráma tette ismertté, amelyben Sigourney Weaver alakította a ruandai gorillák megmentéséért harcoló, az állatok bizalmát különleges módszereivel elnyerő antropológusnőt. A film forgatásán Poppy lánytestvére, Maggie volt az amerikai színésznő kedvenc gorillája.
Szerző
Témák
gorilla Ruanda
Frissítve: 2019.05.30. 13:20