Előfizetés

„Lőjük meg mielőbb a második gólt, aztán ha lehet, a harmadikat is” – Külföldi edzővel lenne újra NB I-es az MTK

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.05.30. 17:08
Michael Boris
Fotó: Isa Terli / AFP/Anadolu Agency
Mindenben megállapodott az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. vezetése Michael Borisszal, így a német szakember veszi át az elsőosztályból búcsúzó csapat irányítását.
A 43 éves Michael Borisnak nem ismeretlen a magyar futballközeg, hiszen a közelmúltban két és fél éven át előbb a magyar U19-es, majd az U21-es válogatott szövetségi kapitánya volt. Ennek megfelelően az MTK vezetői azt várják el tőle, hogy a csapat fiataljaira építve jusson vissza az első osztályba.
Boris az MTK honlapja szerint a német futball- és utánpótlás iskolát képviseli. Mielőtt Magyarországra került, hazájában az Uerdingennel szerepelt sikeresen (19 meccsből 11-et megnyert, miközben csak ötöt veszített el), korábban pedig a Schalke 04 második csapatát vezetőedzőként irányította. Mostanáig az egyik legeredményesebb japán klub, a kétszeres bajnok, egyszeres ázsiai BL-győztes Tokyo Verdy szakmai stábjában dolgozott.  
– Meggyőződésem, hogy Michael Boris személyében megtaláltuk az ideális jelöltet a csapat élére, végig leginkább benne gondolkodtunk - mondta Zakor Sándor, az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. kizárólagos tulajdonosa. – Korábban Ő irányította az U19-es, majd az U21-es magyar  válogatottat, hosszabb időn keresztül rábízták a magyar futball legnagyobb jövőbeli értékeit, így számára nem lesz újdonság az a feladat, ami klubunknál vár rá. Boris tudja, hogyan kell beépíteni a fiatalokat és képes gyorsan csapatot építeni úgy, hogy közben tökéletesen érti, az eredményesség is fontos szempont. Látványos, gyors és agresszív futball a cél, erre fog törekedni az új edző is – ez az, amit szurkolóink és a vezetés is látni szeretne a csapattól.
Polyák Balázs, a klub sportigazgatója elmondta, az MTK leendő keretéhez is remekül illeszkednek az új vezetőedző elképzelései. – Michael Boris a korosztályos válogatottakba több MTK-játékost is behívott, így már korábban is állandó kapcsolatban álltunk egymással. Ez az időszak és a közös munka megmutatta, hogy miként gondolkodik a futballról, az utánpótlásról vagy éppen a taktikáról. Szembetűnő volt, hogy az utánpótlás válogatottak élén mindig látványos játékra törekedett, a mi keretünket pedig zömében olyan játékosok alkotják, akikkel elképzeléseit sikeresen meg is valósíthatja.
– Jól éreztem magam Japánban, ám nehezen szoktam meg, hogy nagyon távol van a családom, ezért visszavágytam Európába – kezdte az új tréner. – Előtte Magyarországon két és fél éven át remekül éreztem magam, szerettem itt élni és dolgozni. Éppen ezért amikor ebből az országból megkerestek, ráadásul egy nagy klubtól, nem volt kérdés, jöjjek-e. Repülőre ültem, a nyolcórás utazást követően még aznap leültem az MTK Budapest vezetőivel, meghallgattam őket, én is felvázoltam a konkrét elképzeléseimet, majd pedig visszautaztam. Örülök, hogy a klub irányítói nekem szavaztak bizalmat, nagy reményekkel állok a közös munka elé. Korábbi munkám révén ismerem a klub játékosállományát, még azokat a játékosokat is, akik most nyerték meg az U19-es bajnokságot vagy az NB II-be voltak kölcsönadva - fogalmazott Boris, aki az edzői filozófiájáról is beszélt.

– Ha 1-0-ra vezetünk, ne csak megtartani akarjuk az eredményt, hanem lőjük meg mielőbb a második gólt, aztán ha lehet, a harmadikat is, mert nem csak szórakoztatni szeretném a szurkolókat, de győzelmekkel is megörvendeztetni őket.

Michael Boris jelenleg még Japánban tartózkodik, a jövő héten érkezik meg Budapestre.

Döntőújoncon múlik a fél évszázados csúcsbeállítás

Vas András
Publikálás dátuma
2019.05.30. 14:50
Kawhi Leonard vezérletével története első döntőjében szerepel a Toronto Raptors
Fotó: Anatoliy Cherkasov / AFP/NurPhoto
Öt éven belül negyedszer lehet a Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság legjobbja, ha a fináléban legyőzi az oda először eljutó Toronto Raptorst. Utoljára a Boston Celtics nyert öt fináléból négyszer 1965-69 között.
Nem szükségeltetett jóstehetség hét hónappal ezelőtti tippünkhöz, mely szerint az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA nagydöntőjének egyik résztvevője a Golden State Warriors lesz. Októberben inkább csak az tűnt kérdésesnek, akad-e majd olyan alakulat a Nyugati-főcsoportban, mely megállíthatja az oaklandi csodacsapatot. A fogadóirodák akkortájt másfélszeres pénzt ígértek a GSW végső sikerére, ez mára 1,35-ös odszra zsugorodott, merthogy a Warriors a papírformának megfelelően végiggyalogolt a mezőnyön, s négy nyert mérkőzésre került ahhoz, hogy öt esztendő alatt negyedszer is triumfáljon.
Az alapszakaszt – önmagához képest – ugyan lelazsálta a supergroup, hiszen 57 győzelem mellett 25 vereséget is elkönyvelt, ami az előző évekhez képest kifejezetten pocsék mutató, ám még így is behúzta a konferenciagyőzelmet, s ezzel az állandó pályaelőnyt a fináléig vezető úton.
A Stephen Curry, Klay Thomson, Kevin Durant trió vezette címvédőt pedig még Oaklandon kívül is nehéz megtörni, nemhogy hazai pályán, s bár a főcsoport-negyeddöntőben a Los Angeles Clippersnek kétszer is sikerült a bravúr, hogy idegenben fricskázza meg a bajnokot, az Angyalok Városában nem termett számára babér, s végül elbukott a GSW-vel szemben. Ahogyan az általunk legnagyobb riválisnak titulált Houston Rockets is csak az első két texasi meccsen tudott több pontot szerezni a Hódítóknál, s bár négy mérkőzés után még döntetlenre állt, nem tudta kihasználni, hogy a Warriors elveszítette talán legnagyobb sztárját, az elmúlt két év nagydöntőinek legjobb játékosává választott Durantot. A csúcsformáját rendszeresen a rájátszásra tartogató kiscsatár hiánya ugyanis nemhogy megrogyasztotta, sokkal inkább összekovácsolta a bajnokot, s sorozatban hat meccset nyerve előbb a Houstont, majd a Portlandet küldte nyaralni. A Trail Blazers ugyan nem állt messze a bravúrtól, hogy 1992 után ismét bejusson a fináléba, az első, simán elbukott meccs után sorozatban mindössze 3,1,2 ponttal kapott ki, az utolsón ráadásul hosszabbítás után, így Oregonban továbbra is várniuk kell a szurkolóknak, hogy kedvenceik 1977 után ismét a magasba emelhessék a bajnoki trófeát, melyet Oaklandban szinte már sajátjukként kezelnek.
És ha az idén is megvédik címüket, ötven év után lemásolhatják a legendás Boston Celtics produkcióját, mely 1965 és 1969 között öt szezonból négyszer a legjobbnak bizonyult – a Zöldek amúgy 13-ból 11-szer lettek bajnokok 1957-től kezdődően, közben 1959-től sorozatban nyolcszor, de ez az eredménysor ma már elképzelhetetlen.
Ősszel amúgy még úgy tűnt, Keletről éppen a Boston lehet a legnagyobb kihívója a GSW-nek, ám a Celtics csak a negyedik helyre futott be az alapszakasz végén, s bár az Indianát még kisöpörte, a ligaelső Millwaukee Bucks ellen már nem volt esélye. Akkor úgy tetszett, a Görög Szörny, Giannis Antetokounmpo vezette wisconsini alakulat szállhat szembe a bajnokkal, ám a keleti döntőben a ligamásodik Toronto Raptors 0-2-ről, az utolsó két meccsen mértes hátrányból felállva megfordította a párharcot, s pályaelőnye birtokában készülhet a fináléra. 
Az 1995-ben alapított kanadai gárda első nagydöntőjét kezdheti meg péntek hajnalban, s noha 2014 óta rendre megnyerte a csoportját, a nagy áttöréshez mindig hiányzott valami. Egészen pontosan valaki, aki az idén Kawhi Leonard személyében meg is érkezett. A tavaly San Antonióból mindenképpen távozni akaró sztár ugyan egyelőre csak egy évre érkezett az Ontario-tó partjára, ám azonnal bajnoki gyűrűért küzdhet, amit a Spursszel bizonyosan nem tehetett volna meg. S hogy nagyon akarja a második bajnoki címét, jól mutatja, hogy abszolút vezérként állt a kanadaiak élére, a Philadephia elleni főcsoport-elődöntőből például szó szerint ö dobta tovább a Raptorst: a hetedik meccsen a dudaszóval szinte egy időben szerzett elképesztő kosarat, majd természetesen a Bucks elleni feltámadásból is oroszlánrészt vállalt. Ha bajnokesélyes csapatba vágyott, Kanada helyett Kaliforniába kellett volna igazolnia, írtuk róla ősszel, erre tessék.
Már összekapartuk a szükséges hamut…

Néha hátrányt jelent „a tizenkettedik játékos” – Szurkolói miatt bűnhődik a magyar válogatott

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.05.30. 09:40

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szurkolók egy szűk rétege időről időre komoly károkat okoz a Magyar Labdarúgó-szövetségnek és a csapatoknak, miattuk a válogatott újra veszélyben van.
Korábban beszámoltunk arról, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) helyben hagyta azt a büntetést, melyet a március 21-én, Nagyszombatban lejátszott Szlovákia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőn tapasztalható szurkolói rendbontások miatt rótt ki a Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ). Emlékeztetőül: a magyar szurkolók több széket felgyújtottak és megrongáltak a vendégszektorban, szétverték a mosdóhelyiségeket, a nézőtéren pedig többször is pirotechnikai eszközöket használtak és időnként minősíthetetlen rigmusokkal gyalázták a szlovákokat. Ráadásként a magyar szektorba beengedett lengyel szurkolók egy tiltott tartalmú neonáci molinót is kihelyeztek a kerítésre.
A fentiek miatt az UEFA egy szektort bezáratott a következő hazai, Wales elleni selejtezőre, melyet így 3000-rel kevesebben láthatnak majd a Groupama Arénában (a többi szektorba néhány nap alatt elfogytak a jegyek). Emellett az MLSZ-nek 18 500 eurós pénzbüntetést kell kifizetnie, illetve meg kell térítenie a szurkolók által okozott károkat is. Ezek költsége további 30 ezer euró, azaz mai árfolyamon számolva (egy euró a Magyar Nemzeti Bank honlapja szerint szerdán 327 forint volt) a szövetség kára a válogatott szlovákiai vendégszereplése kapcsán mintegy 16 millió forint. Plusz ehhez még hozzá kell adni az üresen maradó lelátórész miatt kieső jegybevételt is.
A legszomorúbb az egészben az, hogy a fenti eset bár kivédhetőnek tűnik, nem precedens nélküli. Noha az MLSZ vonatkozó kampánya, a 2013-ban elindított „A gyűlölet nem pálya” minden hazai bajnoki és válogatott párharc előtt és alatt hangsúlyosan megjelenik az arénákban, amikor a nemzeti csapat mondjuk Romániával, Szlovákiával esetleg Izraellel játszik, gyakorlatilag előre kódolható, hogy lesznek olyanok, akik magukról megfeledkezve hátrányos helyzetbe hozzák majd a szövetséget. 
Legutóbb tavaly ősszel, a Görögország ellen 2-1-re megnyert Nemzetek Ligája-meccset rendezték nézők nélkül Budapesten, mivel az MLSZ a fellebbezésnek köszönhetően odáig tudta „húzni” a 2015-ös magyar–román Eb-selejtezőn tapasztalható rasszista viselkedés kapcsán kiosztott büntetés letöltését (akkor egy 70 ezer eurós csekk társult a zárt kapuk mellé), de emlékezetes a nézők nélkül rendezett 2013-as magyar–román vb-selejtező is, melyet a korábbi, Izrael elleni barátságos meccsen tapasztalható antiszemita hangok miatt rendeztek kongó lelátók előtt. Akkor további 40 ezer eurót kellett fizetni. 
Az évek során a bírságokra „elszórt” milliók mellett további fejfájást okozhat az MLSZ-nek, hogy a nagyszombati események miatt Magyarország a következő hasonló esetnél már visszaesőnek számít majd, így újabb kihágás(ok) esetén súlyosabb büntetésre, gyűlölködő magatartás esetén pedig akár teljes stadionbezárásra is számíthat. Aligha kell hangsúlyozni, hogy a részben hazai rendezésű Eb-szereplésért küzdő csapatnak és a játékosok által gyakran „tizenkettedik játékosként” emlegetett szurkolók normális többségének sem ez az érdeke.

Klubmeccsek üres stadionban

Az UEFA az utóbbi években az európai kupaselejtezőkben érdekelt magyar klubokat is többször megbüntette. A 2014-ben átadott Groupama Aréna első nemzetközi klubmeccsét például rögtön zárt kapuk előtt játszotta a Ferencváros 2015 nyarán, de egy korábbi, kétmeccses büntetés miatt a két évvel ezelőtti bajnok Honvéd szurkolói sem mehettek be csapatuk BL-selejtezőjére 2017 -ben, majd az azt követő évben egy El-selejtezőre sem. Az ok mindkét esetben ugyanaz volt: rasszizmus. Persze, akadnak kivételek is: tavaly júliusban az FTC a lelátón - nemzetközi szervezetek szerint is - példásan lehozta az izraeli Maccabi Tel-Aviv elleni budapesti mérkőzését.

Telkiben tréningezik a válogatott

A nemzeti csapat szűkített keretének 29 tagjából 25 hétfő óta a telki edzőközpontban készül a júniusi, Azerbajdzsán és Wales elleni Eb-selejtezőkre, az Egyesült Államokban légióskodó Baráth Botond és Németh Krisztián, valamint az RB Leipzigtől érkező Gulácsi Péter és Willi Orbán klubja kérésére később csatlakozik. Kedden és szerdán az edzések mellett felmérésen vettek részt a kerettagok, a következő napokban pedig tovább folytatják a munkát.