Előfizetés

„Vagy felébred a döntéshozó a figyelmeztetésekre, vagy valahol egyszer csak megroppan a rendszer”

D. A.
Publikálás dátuma
2019.05.30. 19:49

Fotó: Shutterstock
Elunták a kormányzat hallgatását – ezzel magyarázta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt, hogy szerdán kemény hangú állásfoglalást tettek közé honlapjukon. Egyebek mellett sérelmezték, hogy hiába egyeztettek csaknem egy éven át az egészségügyi ágazatban szükséges béremelésekről, és zárult kölcsönös elégedettséggel a tárgyalássorozat, semmi nem változott. A közlemény végén a kamara felteszi a kérdést, hogy az egymást érő egészségügyi botrányok és a túlmunka egyre gyakoribb megtagadása mikor éri el azt a szintet, amikor a kormány már hajlandó érdemi lépéseket tenni. Ám hiába futott végig a kamara segélykiáltása az elmúlt 24 órában a sajtón a kormányzat azóta sem reagált semmit. Ezzel együtt Éger úgy vélte, muszáj volt a kamara vezetőtestületének megszólalnia. Ma ugyanis a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunkával és a munkajogi szabályok sorozatos megsértésével sem biztosítható. Bármelyik pillanatban szakadhat a rendszer, most a traumatológusok, máskor meg más szakmák jelzik, hogy annyiért, amennyiért most kell, nem hajlandók dolgozni. „Vagy felébred a döntéshozó a figyelmeztetésekre, vagy valahol egyszer csak megroppan a rendszer” – állította a kamara elnöke. Az elnök szerint érthetetlen az is: miközben nincs elég szakember a betegágyak mellett, 1200 orvos és mintegy 3500 szakdolgozó fél éve vár annak elbírálására, hogy dolgozhat-e tovább, ha eléri a nyugdíjkorhatárt. A kamara elnöke szerint további súlyos diszkrimináció az egészségügyben dolgozókkal szemben az: míg a Munka Törvénykönyve alá tartozók, ha nyugdíj mellett dolgoznak januártól csak a 15 százalékos személyi jövedelem adóra kötelezettek, a közalkalmazotti státuszú egészségügyieknek viszont az összes közterhet fizetniük kell.

Helyreigazítás

"A nepszava.hu weboldalon 2019. április 28. napján közzétett "Kiszállt a rendőrség a magyar lombikcéghez, lefoglalták az összes számítógépet" című cikkükben valótlanul állítottuk, hogy rendőrségi vizsgálat zajlik a Humán Reprodukciós Intézet Kft. - más néven Versys Klinika - ellen. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Humán Reprodukciós Intézet Kft. - Versys Clinics - ellen soha nem volt és jelenleg sem folyik büntetőeljárás. Valótlanul állítottuk, hogy a cég Madarász irodaparkban lévő épületét és a klinika egy részét a rendőrség lezárta, valamint azt, hogy a rendőrök lefoglalták az összes számítógépet. Ezzel szemben a valóság az, hogy a klinika egyetlen részét sem zárta le a nyomozó hatóság. A klinika számítógépei sem kerültek lefoglalásra, azokról csupán adatokat mentettek le." 

Hableány-tragédia: egyelőre életveszélyes körülmények között merülhetnek le a búvárok a roncshoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 17:39

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Már csak egy ember van kórházban a szerda este kimentettek közül, őt bordatörés miatt kezelik.
Elhúzódó kutatásra készülnek a hatóságok a Hableány nevű sétahajó tragédiája után. Korábban egy ipari búvár arról beszélt az MTI-nek, hogy nem próbálják meg a leereszkedést a budapesti Margit hídnál elsüllyedt sétahajó roncsához, az erős sodrás és víznyomás miatt ez ugyanis életveszélyes.
Akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a roncsot a búvárok

- nyilatkozta Sopronyi Richárd. Elmondta, a Duna jelenleg is árad, és az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek - fűzte hozzá. Ehhez képest a 24.hu úgy értesült,
már csütörtökön megpróbálkoznak a búvárok a merüléssel.

Merülésre a tervezett délután 5-6 helyett este 7 előtt került sor, írják. Egy búvár ereszkedett a vízbe, és mintegy két percig volt lenn. A 444.hu pedig este arról számolt be, már meg is érkezett az a szerkezet, amely a tervek szerint majd kiemeli a Hableány sétahajó roncsait. A művelet időpontja még kérdéses, ifjabb Adamkó Péter búvár szerint előbb a holttesteket kell felhozni, és csak aztán lehet kiemelni a roncsot.
A  Margit híd lábánál történtekről az ATV tett közzé videót közösségi oldalán.
Nemsokára dél-koreai szakemberek és Kang Kjung Vha külügyminiszter is a helyszínre érkezik, valamint állítólag osztrák búvárok is bekapcsolódnak a munkálatokba. A közmédia információi szerint már csak egy valaki van kórházban a szerda este kimentett emberek közül, őt bordatörés miatt kezelik.
A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakembereinek tapasztalatai szerint elhúzódó személykutatás várható, írja közleményében a rendőrség. A keresést nehezíti a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása, a rossz látási viszonyok. Minél alacsonyabb a vízhőmérséklet, annál gyorsabban hűl ki az emberi test, és annál később kerül a víz felszínére. A kutatás szempontjából az is meghatározó, hogy a bajbajutott személy hol esett a folyóba: amennyiben a sodorvonalban került a vízbe, akkor rövid idő alatt nagy távolságot tehet meg. Azok, akik a süllyedéskor a hajótestben rekedtek, vagy az alá szorultak, csak annak kiemelését követően kerülhetnek elő.