Előfizetés

Túlélte a bizalmi szavazást Luigi Di Maio pártelnöksége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 21:17
Luigi Di Maio
Fotó: Silvia Lore / NurPhoto
Di Maio pozíciója az EP-választás gyászos eredményei miatt ingott meg, de az M5S tagsága megtartotta vezetőként.
Bizalmat szavaztak csütörtökön az olasz kormánykoalíció M5S pártjának tagjai a pártelnöknek, Luigi Di Maionak, írja a Reuters. Di Maio pozíciója az EP-választás gyászos eredményei miatt ingott meg. A párt vasárnap mindössze 17 százalékot ért el; ez a fele szélsőjobboldali koalíciós partnerük, a Liga eredményének.
A pártelnök megtartására szavazott az M5S több mint 56 ezer voksoló tagjának 80 százaléka. A szavazást a Rousseau nevű online platformjukon bonyolították.

Csónakbaleset a Rajnán: hárman meghaltak, egy gyerek eltűnt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 18:25
Mentés a Rajnán
Fotó: Twitter / La Plume Libre
Egyelőre nem tudni, mi okozta a lélekvesztő balesetét. Francia és német szakemberek is részt vesznek az eltűnt kisgyerek keresésében.
Elsüllyedt egy hajó a Rajnán csütörtökön, Németország és Franciaország között, az északkelet-franciaországi Gerstheimnél - írja a Spiegel. Az egyszerűen csak lélekvesztőként emlegetett jármű csütörtök reggel indult el a német part felől, fedélzetén legalább két felnőttel és két gyerekkel. Az áldozatok között két felnőtt van, valamint egy hat éves kislány. Egy másik kislány pedig eltűnt.
"Három ember halt meg, közöttük egy szemtanú, aki megpróbálta kimenteni a csónak utasait és a hatéves kislányt"

tudatta közleményében Bas-Rhin megye állami közigazgatási hivatala. A megyei katasztrófavédelem közleménye szerint a "csónakszerű" könnyű jármű kora délelőtt a gerstheimi duzzasztógát közelében felborult, "és több ember is a vízbe ugrott", hogy segítséget nyújtson az utasoknak. Az MTI úgy tudja, nem is hajó, hanem egy felfújható csónak tragédiájáról van szó.
A kisgyerek kórházba szállítása után vesztette életét. Egy további embert kórházban ápolnak a közlemény szerint. Más áldozatokról egyelőre nem tudni, de nem kizárt, hogy vannak.
A francia és német mentők nagy számban vonultak ki, kutyás egységek, több helikopter és búvárok is részt vettek a kutatásban - közölték a tűzoltók. Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet és az áldozatok nemzetiségéről sincs információ.
Egy hét fős turistacsoport bérelte ki a hajót Bas-Rhin prefektúra közleménye szerint köztük öt román és két német személy.

Kurz után először lesz női kancellárja Ausztriának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 16:27
Brigitte Bierlein
Fotó: HANS PUNZ / AFP
Az alkotmánybíróság elnökét választotta ideiglenes kancellárnak az osztrák szövetségi elnök; a legfiatalabb kancellárt váltó Brigitte Bierlein lesz az első női kormányfő Ausztriában.
Brigitte Bierleint, az alkotmánybíróság elnökét választotta ideiglenes kancellárnak csütörtökön Alexander van der Bellen osztrák szövetségi elnök, írja a Reuters.
Bierlein feladata egy olyan kabinet összeállítása lesz, ami a a parlament támogatásával a következő, előrehozott választásig működhet majd. A választásra várhatóan szeptemberben kerül sor, az ideiglenes kancellár kinevezésére pedig - mint Van der Bellen nyilatkozta - napokon belül.
A korábbi kancellár, Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítvány a héten többséget kapott, és Kurz távozni kényszerült. A nyugodt Ausztriában szokatlan erejű válságot az a május 18-án közzétett videó idézte elő, amelyen az osztrák alkancellár, Heinz Christian Strache, az FPÖ első embere ittasan éppen „hazát árult” Ibizán. Egy milliárdos orosz oligarchanőt agitál, hogy osztrák sajtóbefolyás szerzésével – a felvétel 2017. nyarán készült - segítse választási elsőséghez juttatni a pártját. Cserében állami megrendeléseket ígért emelt áron a hölgynek. A parlamenti bizalmatlanság óráiban Kurz fejére olvasták, hogy két év alatt két kormányt robbantott, s ennek egyetlen oka a saját hatalmi vágya volt.
Sebastian Kurz Ausztria eddigi legfiatalabb kancellárja volt. Az őt követő Brigitte Bierlein lesz az ország történetében az első nő ebben a pozícióban. A 69 esztendős Bierlein 2018 óta az osztrák alkotmánybíróság elnöke, e tisztséget is ő töltötte be először nőként az országban.