Mentőövet dobtak a magyar nyelvoktatásnak, a kormány nem kért belőle

Publikálás dátuma
2019.05.31. 13:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Budapesten járt Helen Doron világhírű brit nyelvész, hogy felajánlja segítségét a hazai, iskolai nyelvoktatás fejlesztéséhez.
Egyetemek, szakmai szervezetek képviselői, szülők, gyerekek és újságírók előtt mutatta be pénteken egyedi nyelvoktatási módszertanát Helen Doron brit nyelvész, a világ 36 országában jelenlévő, róla elnevezett nyelvoktató-hálózat alapítója. A hálózat több éve Magyarországon is jelen van, és már több ezer diákot készítettek fel sikeresen a nyelvvizsgára. A szakember viszont most kifejezetten azért érkezett hazánkba, hogy felajánlja – akár teljesen ingyen – módszertani tapasztalatait a magyar oktatáspolitika döntéshozóinak. – Módszerünk a gyerekek velük született nyelvelsajátítási képességét használja ki. Négy alappillérünk van: az ismétlődő hallgatás, a pozitív megerősítés, a kiscsoportos, szórakoztató tanulás és az elkötelezett tanárok. Hasonlóan működik ahhoz, ahogy a csecsemők az anyanyelvet tanulják. Épp ezért fontos, hogy az idegennyelv-oktatást minél hamarabb megkezdjük – mondta. Az oktatóközpont 0-19 éves korig foglalkozik gyerekekkel, akik jóval azelőtt érthetik, beszélhetik az idegen nyelvet, hogy írni, olvasni tudnának. Ezzel a módszerrel már 14 éves korukra elérhetik azt a szintet, hogy középfokú, sőt akár felsőfokú nyelvvizsgát tegyenek. – A módszertan alkalmas nagyobb csoportok oktatására is, így a közoktatásban is lehetne alkalmazni – erről Mászáros Szilvia, a hálózat magyarországi szakmai vezetője beszélt. Szeretnék elérni, hogy ha a szakminisztériumban bármilyen munkacsoport létrejön a hazai idegennyelv-oktatás fejlesztése érdekében, annak ők is részesei lehessenek. – Bízunk benne, hogy felajánlásunk nyitott fülekre talál – mondta.
A rendezvényre meghívták az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőit is, ám részükről végül senki nem jelent meg. Holott 2020-tól már csak legalább egy középfokú nyelvvizsga birtokában lehet egyetemre felvételizni. A szakemberek szerint a nyelvoktatás módszertanán ezért is sürgősen változtatni kellene, a jelenlegi rendszerben ugyanis a legtöbb diák nem tudja elérni a szükséges szintet. Egy tavalyi, az Oktatási Hivatal által elvégzett felmérés is rávilágított arra, hogy nagy bajok vannak. A kutatás eredményeiből kiindulva elméletileg készül egy új nyelvoktatási stratégia, ám arról a szakmai szervezetek sem tudnak semmit, a minisztérium pedig nem hajlandó tájékoztatást adni: a stratégiával kapcsolatos kérdéseinkre többszöri megkeresés után sem válaszoltak. Mészáros Szilvia lapunknak úgy nyilatkozott: a hazai problémákat az is jól mutatja, hogy azok közül az országok közül, ahol a Helen Doron nyelvoktató hálózat jelen van, egyedül Magyarországon kellett kamaszkorú gyerekeknek is teljesen kezdő csoportokat indítani. A szakember szerint az egyetemi tanárképzésen is változtatni kell, e nélkül ugyanis nem lehet eredményes változásokat elérni az idegennyelv-oktatásban sem. Elmondta azt is, egyre több magyar egyetem kéri a segítségüket, amit eddig mindig ingyenesen biztosítottak számukra.
Szerző

Kampány indult a biciklis-autós békülésért

Publikálás dátuma
2019.05.31. 13:05

Fotó: Shutterstock
Mindkét félnek javítania kellene a hozzáállásán, hogy a nem felhőtlen az autós-biciklis kapcsolat javulhasson. Erre annál is inkább szükség van, mert Magyarország Európában élen jár a kerékpáros balesetek számában. Az odafigyelés és az együttműködés érdekében indított kampányt a We Love Cycling kampányt.
A napokban megjelent egy, kerékpáros által rögzített felvétel, amelyen egy autós-biciklis konfliktust lehet látni. A jelenetben mindkét fél hibázott és - bár nem történt sérülés – összetűzéssel végződött. A vita a felvétel megjelenése után az online térben is folytatódott: a biciklisek az autósok egymást okolják. Több felületen még szavazás is indult arról, ki a hibás. Ez, a kibékíthetetlennek tűnő ellentét a mindennapi közlekedést is megnehezíti. 

Élen járunk a biciklis balesetekben

A felvételt a We Love Cycling kerékpáros oldal készítette, azzal a céllal, hogy teszteljék, hogyan reagálnak a mindennapi közlekedés résztvevői a látottakra, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a biciklis-autós kapcsolaton van mit javítani. A kommentek is bizonyították, szükség lenne az odafigyelésre, a szabályok betartására és az együttműködésre. Ezt a statisztikai adatok is alátámasztják; a legutóbbi uniós összehasonlítás alapján Magyarország élen jár a közúti haláleseteken belül a kerékpáros balesetekben. Míg az EU-átlag azt mutatja, hogy a balesetek 8 százaléka biciklis baleset, addig hazánkban ugyanez az arány 12 százalék, ezzel a negyedik helyen állunk. Magyarország dobogós helyen szerepel az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok számában is. Az éves halálos kimenetelű balesetek áldozatai közül tízből egy biciklis.

Mindenki figyelmetlen

A halálos kimenetelű biciklis balesetek csaknem háromnegyede május és november között történik hazánkban. Bár a kerékpározás a nők és a férfiak körében is kedvelt, tíz áldozatból nyolc férfi. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, a biciklis baleseteknél körülbelül egyenlő a településen belüli és azon kívüli esetek aránya. Míg városon kívül legtöbbször a hátulról elütés, az előzés közben történő elsodrás jellemző, városon belül gyakoribb a figyelmetlen ajtónyitás és a kanyarodás következtében bekövetkező baleset. Abban pedig, hogy melyik fél a hibás, egyensúly van.  

Megelőzhető lenne a tragédia

“Korábban 25 évig dolgoztam mentősként, és még mindig szörnyű emlék a halálra gázolt kerékpáros fiatalember, vagy a biciklis gyerek esete, akit egy kanyarodó kamion ütött el. Szomorú, hogy az ehhez hasonló tragédiák sora évről évre megismétlődik. Az OMSZ adatai alapján is látjuk, hogy a biciklizésnek - és ezzel a balesetek bekövetkezésének is - szezonja van, hiszen a januári számokhoz képest áprilisban is már megduplázódott a kerékpáros balesetek száma. Éppen ezért örülünk, hogy a We Love Cycling felvállalta, hogy irányt mutat mind az autósoknak, mind a bicikliseknek, hogy elkerülhetők legyenek az ilyen jellegű incidensek” - mondta Győrfi Pál. 
A biciklis oldalon az alapvető hibákat ismertető filmsorozat mellett olyan tanácsokat is lehet találni, amelyek segítenek elkerülni a balesetveszélyes szabálytalanságokat.
Szerző

Az európai szocdemekhez ülnek be Dobrev Kláráék

Publikálás dátuma
2019.05.31. 13:02
Gyurcsány Ferenc, 2019. május 26-án , az EP-választás eredménytájékoztatóján
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ezek szerint ők teljesítették inkább a DK-s képviselők feltételeit.
A szociáldemokrata képviselőcsoportban marad a következő európai parlamenti ciklusban is a Demokratikus Koalíció – jelentették be az érintettek egy sajtótájékoztatón. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc Brüsszelben az elmúlt napokban a szociáldemokrata és a liberális frakció vezetésével is találkozott, korábban erről azt mondta a Népszavának, az alapján dől el, hogy az EP-be kijutott négy képviselőjük hova ül, hogy hol teljesülnek inkább a feltételeik, így főbb programpontjaik (egységesülő Európa, a szociális szakadékok csökkentése, klímavédelem) képviselete, parlamenti, bizottsági tisztségek és az, hogy az adott képviselőcsoport lobbizzon az Európai Néppártnál annak érdekében, hogy a Fideszt zárják ki.