Németh Szilárd volt az egyetlen jelölt, ő maradt a Magyar Birkózó Szövetség elnöke

Publikálás dátuma
2019.05.31. 14:57
Németh Szilárd
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A pénteki tisztújító közgyűlésen a küldöttek egyhangúlag újraválasztották.
Az MBSZ tájékoztatása szerint a szövetséget 2015 januárja óta irányító sportvezető, a Fidesz alelnöke volt az egyetlen jelölt az elnöki posztra, s nyílt szavazással kapott ismét bizalmat.
A közgyűlésen - melyen a 2018-as szakmai és pénzügyi beszámolókat is elfogadták a megjelentek - Németh Szilárd javaslatára elődjét, az MBSZ-t 1992 és 2015 között vezető Hegedüs Csabát tiszteletbeli elnöknek választották. Az elnök azt követően kérte fel Hegedüst a posztra, hogy május 9-én elhunyt Bíró Mihály, a szövetség addigi tiszteletbeli elnöke.
A közgyűlésen a szövetség új elnökségét is megválasztják a küldöttek.

Schuch Timuzsin: Davis szinte csodát tett a Veszprémmel

Publikálás dátuma
2019.05.31. 11:30

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A Telekom Veszprém korábbi klasszisa, a ma már az FTC-t erősítő Schuch Timuzsin biztos benne, hogy egykori együttese döntőt játszik a hétvégén a kézilabda BL-ben.
Mióta 2010-től négyes döntős rendszerben zárul a férfi kézilabda Bajnokok Ligája aktuális idénye, a Veszprém ötödik alkalommal jutott be a szombaton és vasárnap – hagyományosan Kölnben – sorra kerülő végjátékba. A kölni szereplés kivívása ezúttal azért is nagy tett, mert a szezon elején edzőt cserélő klubot az őszi idény nagyja alapján aligha emlegették az esélyesek között, a Ljubomir Vranjest váltó vezetőedző, David Davis munkája viszont a tavasszal egyre inkább beérni látszik – a csapat a BL-ben minden mérkőzését megnyerte 2019-ben, a hazai bajnokságban pedig májusban visszahódította az elsőséget az alapszakaszgyőztes MOL-Pick Szegedtől.
„Az idény elejét nagyon rosszul kezdték a fiúk, utána jött David Davis, aki szinte csodát tett a csapattal. Ha ez a négyes döntő úgy sikerül, ahogy azt mindenki várja és szeretné, az kis túlzással hollywoodi filmbe illő történet lesz, hiszen amilyen rossz volt a szezonkezdet, olyan jónak tűnik az idény vége – mondta a Népszavának Schuch Timuzsin, aki 2018 nyarán összesen nyolc Veszprémben töltött szezont követően igazolt a Ferencvároshoz.
A veszprémiekre szombaton a legjobb négy között a lengyel Kielce vár (15.15, tv: Sport1), vasárnap pedig az elődöntő eredményétől függően bronzmérkőzés vagy döntő következik. A másik ágon a Barcelona az észak-macedón Vardarral találkozik.
„Nagy esélyt látok a final fourban, biztos vagyok benne, hogy a Veszprém döntőt játszik majd – folytatta a lapunknak nyilatkozó hétszeres bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes válogatott beálló, aki jól tudja, milyen a BL négyes döntőjében szerepelni, hiszen korábban négyszer ő is ott volt Kölnben a veszprémi csapat tagjaként. – A négyes döntő teljesen más, mint az idény addigi része, két nap alatt két nagyon komoly mérkőzést kell játszani, minden pillanatban topformában kell lenni, nem lehet tartalékolni. Az a legnehezebb benne, hogy az elődöntő után másnap lehet, hogy még keményebb feladat következik. Úgy érzem, az idén Veszprém–Barcelona döntőt rendeznek majd, ott pedig már csak nüanszok döntenek majd. Sok múlik azon is, hogy a csapatok mennyire tudják kipihenni magukat az elődöntőket követően.”
Schuch Timuzsin 2015-ben és 2016-ban ezüstérmes, 2017-ben bronzérmes volt a Bajnokok Ligájában a Veszprém kézilabdázójaként, emellett korábban háromszor is megválasztották a BL-idény legjobb védőjátékosának. Mégsem csupán szép emlékeket őriz, hiszen három éve tagja volt a Kielce elleni döntő hajrájában kilenc góllal is vezető, végül váratlanul összezuhanó, majd hosszabbítás után hétméteresekkel alulmaradó veszprémi csapatnak.
„A mai napig fájó szívvel gondolok vissza arra a meccsre, de szerintem ez életem végéig így marad már. Ott egy olyan mérkőzést buktunk el, amely már a zsebünkben volt. Ezer dolog közül ha csak egy másképpen történik, akkor megnyerjük azt a döntőt – mesélt a fájó kudarcról Schuch Timuzsin. – Nekem már aligha lesz alkalmam BL-győzelemmel feledtetni azt a meccset, de nagyon szurkolok az akkori csapattársaimnak és a volt klubomnak, hogy az idén sikerüljön megnyerni a Bajnokok Ligáját.”

Edzés után indulás

Csütörtök délelőtt még a Veszprém Arénában tréningezett a David Davis által felkészített veszprémi csapat, amelynek tagjai a négyes döntő előtti utolsó edzést követően buszra szálltak, majd elindultak Németország felé. „Izgatottak vagyunk, hogy egy év kihagyás után ismét Kölnben játszhatunk, nagy elvárásaink vannak. Teljesen mindegy, hányszor vertük meg a Kielcét a csoportban, a szombati meccs hatalmas csata lesz, de remélhetőleg mi tudunk majd felülkerekedni rajtuk” – mondta a Veszprém klubhonlapjának az indulás pillanataiban Andreas Nilsson.

Szerző

Szombaton változnak a szabályok: már nem lehet kézzel gólt szerezni

Publikálás dátuma
2019.05.31. 09:58

Fotó: Toyin Oshodi / AFP
Egy szabadrúgás akkor is elvégezhető lesz sípszó nélkül, ha a játékvezető sárga vagy piros lapot akar adni, ebben az esetben a szankció a következő játékmegszakításra csúszik át.
Szombaton lépnek életbe a labdarúgás módosult szabályai, amelyeket március elején Aberdeenben fogadott el a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB. A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója kiemelte, hogy három új szabályt egy kétéves, nemzetközi kísérletet követően fogadtak el. Ezek alapján
  • bevezetik a sárga és piros lapokat a vezetőedzők és a csapathoz tartozó hivatalos személyek sportszerűtlen viselkedése esetén;
  • a lecserélt játékosnak az oldal- vagy alapvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret;
  • és kirúgás, illetve egy csapat saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgása esetén a labda már az elrúgás pillanatától játékba kerül, azaz megjátszható, mielőtt elhagyná a 16-ost.
A kézzel vagy karral elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem. Ugyanez vonatkozik azokra a találatokra, amelyek vétlen kezezéssel induló támadásból születnek. A támadó csapat játékosai a szabadrúgásoknál nem állhatnak be a sorfalba, legalább egy méter távolságot kell tartaniuk attól. Egy szabadrúgás akkor is elvégezhető sípszó nélkül, amennyiben a játékvezető sárga vagy piros lapot akar adni, ebben az esetben a szankció a következő játékmegszakításra csúszik át. Amikor a játékvezetőket érinti a labda, akkor a játék bírói labdával folytatódik, s ezt minden esetben a labdát utoljára birtokló együttes kapja meg. A 11-eseknél pedig a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat. További módosítás, hogy a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat a kezdőrúgás elvégzése vagy a térfélválasztás között.
Szerző
Témák
MLSZ labdarúgás