Előfizetés

Elrendelték a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.01. 15:41

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
15 milliós óvadék ellenében kiengedik, de Budapestet nem hagyhatja el.
A Fővárosi Törvényszék egy hónapra elrendelte a szerdai dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány letartóztatását - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szombaton az MTI-t. A bíróság megállapította azt is, hogy a gyanúsított - a végzés véglegessé válását követően - 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.   

Újabb videó került elő Hableány katasztrófájáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 15:24

Fotó: Youtube/Személyhajósok Szövetsége
Az ütközés után furcsán viselkedett a Viking Sigyn.
Felkerült az internetre egy újabb videó a szerda esti, budapesti hajóbalesetről. A videón - amit a Személyhajósok Szövetsége tett fel a Youtube-ra és az Index vette észre - az látszik, ahogy a Viking Sigyn a Margit híd alatt utoléri és nekiütközik a Hableánynak. Az ütközés után a Hableány felborult, és hét másodperc alatt elsüllyedt. Ezen a felvételen a süllyedés nem látható, az viszont igen, hogy a nagy szállodahajó az eset után megáll, visszacsorog (vagy visszatolat) egy kicsit a híd alatt, majd továbbmegy. A videót kikockázva és nagyítva észre lehet venni, hogy emberek vannak a vízben, sodorja őket a víz, csapkodnak, kapálóznak. Az is látszik, hogy a Viking Sigyn fedélzetén néhányan rohangálnak, egyikük két villogós mentőmellényt is dob a vízbe. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a szállodahajó több utasa észrevette az esetet és látták a vízben segítségért kiáltozó embereket is.
A Viking Sigyn 64 éves ukrán (odesszai) kapitányát őrizetbe vették (szombat délután letartóztatását is elrendelték) és halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs korábban azt közölte: védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el. Szintén ügyvédein keresztül közölte, megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki. A városnéző sétahajón utazó 35 emberből 7 túlélőről tudunk, hét holttestet már megtaláltak, 21 embert pedig eltűntként keresnek, ők szinte biztosan nem élték túl a szerencsétlenséget. 

Németh Szilárd szerint „iszonyatosan megnőtt az illegális migrációs nyomás a Balkánon”

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.01. 14:48

Fotó: Facebook
Gyorsan vezényelnek is katonákat a határra.
Ismét ezer honvéd vesz részt szombat reggeltől Magyarország déli határszakasza védelmében; ezt a Balkánon jelentősen megnövekedett migrációs nyomás és a rendőrség nyári feladatai teszik szükségessé - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
Németh Szilárd közölte: a hazai titkosszolgálatok és külföldi társszolgálataik jelentése szerint „iszonyatosan megnőtt az illegális migrációs nyomás a Balkánon”, a rendőrségnek pedig komoly erőket kell vezényelnie nyári feladatainak ellátására.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a honvédség ismét nagyobb létszámmal, teljes képességével vesz részt a határőrizeti feladatokban - hangsúlyozta Németh. Ismertetése szerint a manőverező katonák száma 650, logisztikai feladatokat mintegy 200 honvéd lát el, a támogató erők 150 fővel vannak jelen, ami összesen ezer honvédet jelent. A honvédség továbbra is ellátja a felderítő, illetve helikopteres felderítő és demonstrációs feladatokat, a rohamcsónakos járőrszolgálatot és a kutyás katonai rendész szolgálatot - sorolta Németh azt is hozzátéve, hogy a tartalékállomány újabb ezer főt tesz ki, akiknek szolgálatba vonása 24 órán belül lehetséges.  
Németh a köztévé kérdésére elmondta, hogy a nyári időszakban „megnő a migrációs nyomás” a határon, az illegális bevándorlók ekkor indulnak el a táborokból.