A belügyesek fizetésemeléséről írt a Magyar Nemzet

Publikálás dátuma
2019.06.01. 16:39
Nemcsak az alacsony bér, hanem a túlterheltség és az értelmetlen szabályok is riasztóak
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A lap, bár konkrétumokat nem közölt, a jó hírt azonnal megjelentette.
Több, független forrásból a Belügyminisztérium hivatásos állományát érintő pozitív kormánydöntésről értesült a Magyar Nemzet  – írja a kormányközeli napilap. A döntés értelmében a Belügyminisztérium hivatásos állományába tartozók illetményemelésben részesülnek 2020. január 1-től. Információnk szerint az emelés mértékéről még nem született döntés, arról szakértői egyeztetés kezdődött  – közölték.
Szerző

Elrendelték a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Publikálás dátuma
2019.06.01. 15:41

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
15 milliós óvadék ellenében kiengedik, de Budapestet nem hagyhatja el.
A Fővárosi Törvényszék egy hónapra elrendelte a szerdai dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány letartóztatását - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szombaton az MTI-t. A bíróság megállapította azt is, hogy a gyanúsított - a végzés véglegessé válását követően - 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.   
Szerző

Újabb videó került elő Hableány katasztrófájáról

Publikálás dátuma
2019.06.01. 15:24

Fotó: Youtube/Személyhajósok Szövetsége
Az ütközés után furcsán viselkedett a Viking Sigyn.
Felkerült az internetre egy újabb videó a szerda esti, budapesti hajóbalesetről. A videón - amit a Személyhajósok Szövetsége tett fel a Youtube-ra és az Index vette észre - az látszik, ahogy a Viking Sigyn a Margit híd alatt utoléri és nekiütközik a Hableánynak. Az ütközés után a Hableány felborult, és hét másodperc alatt elsüllyedt. Ezen a felvételen a süllyedés nem látható, az viszont igen, hogy a nagy szállodahajó az eset után megáll, visszacsorog (vagy visszatolat) egy kicsit a híd alatt, majd továbbmegy. A videót kikockázva és nagyítva észre lehet venni, hogy emberek vannak a vízben, sodorja őket a víz, csapkodnak, kapálóznak. Az is látszik, hogy a Viking Sigyn fedélzetén néhányan rohangálnak, egyikük két villogós mentőmellényt is dob a vízbe. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a szállodahajó több utasa észrevette az esetet és látták a vízben segítségért kiáltozó embereket is.
A Viking Sigyn 64 éves ukrán (odesszai) kapitányát őrizetbe vették (szombat délután letartóztatását is elrendelték) és halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs korábban azt közölte: védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el. Szintén ügyvédein keresztül közölte, megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki. A városnéző sétahajón utazó 35 emberből 7 túlélőről tudunk, hét holttestet már megtaláltak, 21 embert pedig eltűntként keresnek, ők szinte biztosan nem élték túl a szerencsétlenséget. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.01. 15:43