Előfizetés

Lemond a német szociáldemokraták vezetője

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.02. 10:57
Andrea Nahles
Fotó: Andreas Arnold / dpa Picture-Alliance / AFP
Andrea Nahles azzal indokolta a döntést, hogy a frakcióval folytatott egyezkedései, illetve más, a pártból érkező visszajelzések miatt úgy érzékelte: nem élvez kellő támogatást.
Lemond frakcióvezetői és pártelnöki tisztségéről Andrea Nahles. A német szociáldemokrata vezető azzal indokolta a döntést, hogy a frakcióval folytatott egyezkedései, illetve más, a pártból érkező visszajelzések miatt úgy érzékelte: nem élvez kellő támogatást. Nahles közölte, vállalja a felelősséget az SPD európai parlamenti fiaskójáért, melyen a párt szavazatainak aránya nem érte el a 16 százalékot sem, s azért is, hogy a szociáldemokraták 73 év után elvesztették a többséget a brémai tartományi választáson. Hétfőn a pártelnöki posztjáról távozik, kedden pedig a frakció éléről. Lehetőséget kíván adni arra, hogy mindkét fórumon elindítsák az utódlás folyamatát – tette hozzá. Nahles a hét közepén bejelentette, már kedden megszavaztatja az SPD képviselőcsoportját arról, maradjon-e a frakció élén. Ezt a lépését azonban sokan bírálták, hiszen ezzel nem ad elég időt a felkészülésre esetleges utódjelöltjei számára. Martin Schulz korábbi pártelnök ugyan érdeklődést mutatott a poszt iránt, de később bejelentette, nem indul. Nahles lemondásában szerepet játszhattak a legújabb közvélemény-kutatási adatok is. A Forsa szerint a párt csak 12 százalékon áll. Az iroda már az EP-választáson remeklő Zöldeket látja az élen 27 százalékkal, a környezetvédők mögött áll egy százalékkal a CDU/CSU. A távozás bejelentése után felmerül a kérdés, meddig maradhat a nagykoalíció. Olaf Scholz szociáldemokrata alkancellár, pénzügyminiszter a berlini Tagesspiegelben kizárta a nagykoalíció folytatását a jelenlegi kabinet mandátuma 2021-es lejártát követően.

Tajvan lerohanását helyezte kilátásba a kínai védelmi miniszter

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.02. 10:44
Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter
Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP
És ha más országok Tajvan függetlensége mellett állnának ki, nekik is szembe kell nézni az elszánt kínai hadsereggel.
Kína mindent megtesz, hogy békés úton egyesülhessen újra Tajvannal, de nem zárja ki a katonai erő bevetését sem - jelentette ki Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter vasárnap Szingapúrban a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint.
Tajvan kérdése Kína szuverenitásának és területi egységének problémáit veti fel, márpedig Kína újraegyesülésének be kell következnie, és be is fog következni

- hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: abban az esetben, ha bárki el merészeli szakítani Tajvant Kínától, a kínai hadseregnek nincs más választása, mint hogy minden áron megvédje a nemzet egységét. Vej arra figyelmeztetett: kudarcra van ítélve minden, "Kína felszabdalására" vonatkozó kísérlet, ezért bármiféle külföldi beavatkozás a Tajvan kérdésbe ugyanígy nem járhat sikerrel. "Rendkívül veszélyes lenne alábecsülni a kínai hadsereg elszántságát" - mondta.
A nemzetvédelmi miniszter Szingapúrban a Shangri-La dialógusnak nevezett ázsiai biztonsági csúcson vett részt, amelyet 2002 óta minden évben megrendeznek a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies) valamint a szingapúri kormány közös szervezésében. Az idei, három napig tartó eseményre mintegy 40 országból érkeztek védelmi miniszterek, törvényhozók és szakértők, hogy megvitassák az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseit.
Januárban hasonló kijelentést tett Hszi Csin Ping kínai elnök is. "Nem ad esélyt semmiféle szeparatista tevékenységnek" - fogalmazott az elnök, hozzátéve: nem ígéri, hogy nem alkalmaznak erőszakot, minden szükséges eszköz bevetését fenntartják maguknak a sziget megszerzésének, "Kína egyesítésének" érdekében.
Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elv" alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Egyetemisták felrobbantásával csaltak tőrbe újságírókat és rendőröket terroristák Kabulban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.02. 10:24
A kép a két nappal korábbi, pénteki kabuli robbantás helyszínén készült. Aznap négy emberrel végzett egy öngyilkos merénylő.
Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency
Egy embert megölt és tízet megsebesített az egyetemi kisbusz alvázára szerelt bomba, a második robbantás hét embert sebesített meg.
Meghalt egy ember és 17-en megsebesültek egy robbanássorozatban Kabulban vasárnap - közölte Naszrat Rahimi afgán belügyi szóvivő. Rahimi elmondta, hogy az első robbanás célpontja a Rabbani egyetem egy kisbusza volt. A jármű alvázára szerelt robbanószerkezet egy embert megölt és tízet megsebesített.
A második robbanás húsz perccel követte az elsőt ugyanabban a körzetben, miután a rendőrök és a mentők már megérkeztek. Szemtanúk szerint ekkor heten sebesültek meg, köztük újságírók és a biztonsági erők tagjai. A harmadik robbanószerkezet is ugyanott lépett működésbe, de nem követelt áldozatokat.
Egyelőre nem tudni, melyik csoport hajthatta végre a támadásokat. A tálibok és az Iszlám Állam terroristái minden esetre számtalan merényletet követtek már el az afgán fővárosban. Kabulban legutóbb pénteken történt merénylet: akkor egy amerikai katonai konvojnak hajtott egy öngyilkos merénylő autójával. Négy polgári áldozattal végzett.