Újabb országban tiltották be a műanyag zacskókat

Publikálás dátuma
2019.06.03. 09:45

Fotó: SAID KHALFAN / AFP
Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.
 A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens több országához, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani – mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja.
A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze. A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést. 
„A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa”

– hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója.

Több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik. A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Afrikában már 13 olyan ország van, ahol vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.
Szerző

Szemétszedésért ingyenes kajakozást ad egy dán cég

Publikálás dátuma
2019.06.01. 11:11

Fotó: Frithjof Fosse / Greenkayak
A kajakozás közbeni szemétszedéssel 2017 óta már 11 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze Koppenhága kikötőjében, a programot most kiterjesztik Dublin, Bergen és Hamburg vizeire is.
Mivel a természetben található szemét mindannyiunk felelőssége, a felszámolásának is közös ügynek kell lennie – vallja egy dán cég, amely ingyenes kajakozási lehetőséget kínál mindenkinek, aki a „szembejövő” hulladékot összegyűjti, és ezt a tényt a közösségi oldalain posztolja is – számolt be a Roadster.
A kétszemélyes kajakokkal egyelőre Dániában, Németországban, Svédországban és Norvégiában lehet evezés közben szemetet szedni. Ezzel a módszerrel 2017 óta már 11 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze Koppenhága kikötőjében, és most már Dublin, Bergen és Hamburg vizeire is kiterjesztik a programot.
„Dániában szeretnek az emberek kiülni a kanálisok partjaira, ám sajnálatos módon közben az úszó szemetet kell nézniük. Ilyenkor nem dobhatod le a felsődet és ugorhatsz be a vízbe, viszont beülhetsz egy kajakba és máris tehetsz valamit az ügy érdekében

– magyarázta Tobias Weber-Andersen, a GreenKayak alapítója.

Szerző

Ezrével öli az alaszkai madarakat a klímaváltozás

Publikálás dátuma
2019.05.31. 18:34

Fotó: SAMUEL BLANC / Samuel Blanc / Biosphoto
Közel tízezer madár is éhen halhatott 2016 végén, mert a táplálékukat jelentő halak északra úsztak a melegedő óceánvíz elől.
Az éghajlatváltozás is szerepet játszott több ezer kontyos lunda pusztulásában Alaszka partjainál - állapították meg a kutatók, akik szerint a tengeri madarak éhen haltak, amikor a táplálékukat jelentő halak északra úsztak a melegedő óceánvíz elől.
Csak 2016 októbere és 2017 januárja között, három hónap alatt több mint 350 tengeri madár tetemét sodorta partra a víz a Bering-tengeren fekvő Szent Pál-szigeten - írja a BBC hírportálja. Az elpusztult madarak többsége kórosan lesoványodott kontyos lunda (Fratercula cirrhata) volt, de egy másik tengeri madár, a bóbitás alka (Aethia cristatella) is nagy számban előfordult a tetemek között.
Az amerikai szakemberek szerint 3150 és 8500 közötti madár pusztulhatott el mindössze néhány hónap leforgása alatt.

"Az egyre gyakrabban előforduló és egyre nagyobb volumenű tömeges pusztulások a klímaváltozással állhatnak összefüggésben" - mondta Timothy Jones, a Washingtoni Egyetem munkatársa, aki a Plos One című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője volt.
A kutatók az alaszkai partok közelében, a Bering-tengeren élő kontyos lundákra fókuszálták a tanulmányukat. Ezek madarak hallal és gerinctelen tengeri állatokkal táplálkoznak. A szakemberek aggódnak, mert a szokatlanul meleg óceánvíz súlyos változásokat eredményez az óceáni táplálékhálózatban. Az elpusztult kontyos lundák többsége épp vedlési ciklusban lévő felnőtt példány volt. A kutatók szerint a tollhullatás amúgy is stresszes időszak a madarak számára, és az, hogy vedlés előtt nem jutottak elegendő táplálékhoz, jelentősen csökkenthette a túlélési esélyeiket.