Előfizetés

Londonba érkezett Trump, landolás előtt beszólt a polgármesternek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.03. 12:27

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Az amerikai elnök szerint Sadiq Khan borzalmas munkát végzett.
Londonba érkezett hétfőn az amerikai elnök. Donald Trump elnöki különrepülőgépe, az Air Force One az MTI összefoglalója szerint helyi idő szerint 9 óra – közép-európai idő szerint 10 óra – előtt két perccel szállt le a Londontól északnyugatra fekvő Stansted repülőtéren. A landolás előtt az amerikai elnök Twitteren azt írta: Sadiq Khan borzalmas munkát végzett London polgármestereként, durván sértő volt annak az Egyesült Államoknak az éppen látogatást tevő elnökével szemben, amely Nagy-Britannia legfontosabb szövetségese. „Khan nagyon emlékeztet engem a mi ostoba és inkompetens New-Yorki polgármesterünkre, De Blasióra, aki szintén szörnyű munkát végzett – csak éppen fele olyan magas, mint ő” – fogalmazott.
Az amerikai elnököt több városban is tüntetők várják.   Mint megírtuk, Sussex hercegnéje, Meghan Markle nem csatlakozik a brit királyi családnak azon tagjaihoz, akik találkoznak Trumppal. Távollétének hivatalos oka, hogy még mindig szülési szabadságon lesz egy hónapos gyermekével. Ám többen annak is tulajdonítják a döntést, hogy a hercegné sosem szimpatizált igazán Trumppal, 2016-ban nyilvánosan is egy nőgyűlölő, ellentmondásos személynek nevezte.  „Nem tudtam, hogy gonosz” – mondta most az amerikai elnök, reagálva a hercegné korábbi kijelentéseire.

Háromnapos látogatás

Donald Trump állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban. A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei, jóllehet az udvar minden esetben a kormánnyal szoros együttműködésben választja ki az ilyen jellegű látogatásra meghívandó vendégeket. A brit uralkodó évente csak egy-két alkalommal lát vendégül külföldi államfőket, így a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás. A 93 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 67 éve az Egyesült Királyság uralkodója, trónra lépése, vagyis 1952 óta 112 külföldi államfőt fogadott állami látogatáson, köztük két amerikai elnököt: George W. Bush-t 2003-ban és Barack Obamát 2011-ben. Donald Trump hétfő este állami banketten, vagyis a királynő által adott díszvacsorán vesz részt a Buckingham-palotában, a rendezvényen jelen lesz Theresa May miniszterelnök is. Jeremy Corbyn és Sir Vince Cable, a két legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták vezetője azonban már korábban bejelentette, hogy nem hajlandó részt venni a Trump tiszteletére rendezett banketten. Az amerikai elnök kedden találkozik a brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, szerdán pedig Theresa May, II. Erzsébet királynő és Károly trónörökös társaságában, a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban részt vesz a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású megemlékező rendezvényen. 
Kapcsolódó
Londonba látogat Trump, de Meghan Markle nem találkozik vele

Pokolgép robbant egy szíriai mecsetnél

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.03. 10:04

Fotó: AFP
A merényletben legkevesebb 13 ember vesztette életét.
Pokolgépes merényletet követtek el vasárnap Szíria északnyugati részén, a török határ közelében lévő Azaz városban, egy mecset előtt. A támadásban legkevesebb 13 ember meghalt, több mint 20 pedig megsebesült – jelentették szíriai aktivistahálózatok. Azaz város olyan ellenzéki fegyveresek kezén van, akiket Törökország támogat a szíriai kormányerőkkel szemben. A pokolgépet egy gépkocsiba rejtették el, és akkor robbantották föl, amikor a hívek az esti imádságról éppen kifelé tartottak a mecsetből. A halottak között négy gyerek van, és a sebesültek között is több - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Az esetről beszámolt az Azaz Media Center nevű helyi aktivistahálózat is. Azaz város korábban a Törökországgal is szemben álló kurd lázadók kezén volt, és abban az időben is több hasonló pokolgépes támadás történt a helységben. A mostani merényletnek az elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet. Szombaton Rakkában volt hasonló pokolgépes támadás, annak tíz halálos áldozata volt, köztük a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószervezet öt harcosa. A Washington támogatását élvező, kurd és arab erőkből álló SDF foglalta vissza Rakkát az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettől 2017 októberében. A muzulmán böjti hónapból, a ramadánból már csak néhány nap van hátra. 

Vita a német nagykoalíció folytatásáról

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.03. 09:56
Andrea Nahles
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Ideiglenesen triumvirátus irányítja a német szociáldemokratákat azután, hogy lemondott a pártelnökségről és a frakcióvezetői tisztségről Andrea Nahles, aki 13 hónapig vezette az SPD-t.
Új szelek fújnak a német SPD-nél. A pártot a következő időszakban Thorsten Schäfer-Gümbel, Manuela Schwesig és Malu Dreyer vezeti. A szűk pártvezetés ötlete volt, hogy ne egy személy kerüljön az SPD élére következő pártelnök megválasztásáig. Sok nyitott kérdés is maradt. A pártelnökség hétfő délelőtti ülése után sem vált világossá, hogy a decemberre tervezett kongresszust előrehozzák-e. Az év végi kongresszuson nemcsak a pártelnökö(ke)t választanák, e fórumon kellene értékelni a nagykoalíciós együttműködés eddigi tapasztalatait. Karl Lauterbach, az SPD frakcióvezető-helyettese nem tartja jó ötletnek, hogy jelentősen előrehozzák az ülést. Úgy vélte, arra kell koncentrálniuk, hogy véghez vigyék a legfontosabb egészségügyi-, illetve munkaerőpiaci reformokat. Elképzelhető, hogy bevezetik a társelnöki rendszert, s ketten irányítják majd az SPD-t. Ez a megoldás sikert aratott a Zöldeknél. A páros megoldást támogatja Szászország gazdasági minisztere, Martin Dulig. Michael Müller berlini polgármester a környezetvédők pozitív példájával érvelt emellett. Az is eldőlt, hogy a kölni szociáldemokrata képviselő, Rolf Mützenich ideiglenes jelleggel irányítja majd az SPD képviselőcsoportjának munkáját. Nahles még a lemondása előtt néhány nappal azt közölte, keddre hozza előre a frakcióvezetői tisztségről szóló szavazást. Ez azonban elmarad. Ami a triumvirátus tagjait illeti, mindhárman a párt legnépszerűbb személyiségei közé tartoznak, így Malu Dreyer rajnavidék-pfalzi miniszterelnök. Már az is komoly fegyvertény, hogy elvállalta a felkérést, mert korábban nemigen akarta elhagyni tartományát, most azonban úgy látja, nincs más megoldás, a 24. órába kerültek. Vasárnap drámai felhívásban összefogásra szólította fel az SPD tagjait. Manuela Schwesig Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterlenöke. Két éve áll a tartományi kabinet élén, az előző, 2013-2017 közötti nagykoalícióban családügyi miniszterként szolgált. A vezetés egyetlen férfitagja Thorsten Schäfer-Gümbel, aki 2009 óta a hesseni SDP vezetője, 2013 óta pedig a párt alelnöke. Egyelőre tehát az is kérdés, egyetlen elnöke lesz-e a pártnak. Az viszont biztos, hogy Nahles jobbkezének számító Olaf Scholz alkancellár, német szövetségi pénzügyminiszter sem most, sem később nem irányítja majd az SPD-t. Mint mondta, ez időben is összeegyeztethetetlen lenne jelenlegi miniszteri tárcájával.
Scholz már Martin Schulz tavalyi lemondása után ideiglenesen irányította a pártot. Nem mutat érdeklődést a pártelnöki tisztség iránt Stephan Weil, alsó-szászországi miniszterelnök sem. Olaf Scholz és Ralf Stegner, az SPD alelnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a pártelnök megválasztásába az SPD legszélesebb rétegeit is be kell vonni, vagyis a teljes tagság véleményét kikérhetik. Stegner a Rheinische Postnak ezzel kapcsolatban elmondta, ez attól is függ, hányan indulnak majd az elnöki tisztségért. A tisztújítás mellett a nagy talány az, folytatódjék-e a nagykoalíció. Kérdés, mit nyerne ezzel az SPD, hiszen egy esetleges előrehozott választáson történelmien gyenge eredményt érne el. Kétségtelen azonban, hogy a 2017-es parlamenti választás után ugyanis az európai parlamenti voksolásig majdnem öt százalékot zuhant az SPD népszerűsége, vagyis a kormányzati részvétel ártott a pártnak. Az uniópártok vezető politikusai, beleértve Angela Merkel kancellárt, Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU elnökét, valamint a CSU-t irányító Markus Södert, vasárnap egyértelműen a nagykoalíció mellett foglaltak állást. Ám a CDU-nál sem mindenki óhajtja ezt, Ingo Senftleben, a párt brandenburgi vezetője szerint az SPD jelenléte a kabinetben inkább tehertétel az uniópártok számára. Az SPD-nél most mind többen követelik a CDU-val és a CSU-val folytatott együttműködés felmondását. A párt balszárnyához sorolt képviselője, Hilde Mattheis úgy véli, a megújulásra kell koncentrálni. Ez pedig szerinte nem hozható összhangba a nagykoalíció fenntartásához szükséges kompromisszumkészséggel. A párt vezetéséhez közelállók ezzel szemben érezhetően inkább a kormányban maradásra szavaznának. Az SPD frakciójának külpolitikai kérdésekben illetékes szóvivője szerint az új választások csak az SPD gyenge közvélemény-kutatási adatait erősítenék meg, s csak megnehezítené a megújulás folyamatát. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára szerint éppen összefogásra lenne szükség, s nem széthúzásra.
Kapcsolódó
Lemond a német szociáldemokraták vezetőjeÉg a ház a német koalícióbanDilemma