Több mint százan úsznak civil ügyekért

Publikálás dátuma
2019.06.03. 16:30
Swimathlon 2018
Fotó: Swimathlon
Több mint százhúszan úsznak civil, ferencvárosi kötődésű ügyért június 16-án a Swimathon 2019 négyhetes közösségi adománygyűjtő kampányának látványos, ingyenes zárórendezvényén a Kőér utcai uszodában.
Angol mintára idén negyedik alkalommal szervezi meg a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány a Swimathon 2019-et, amelyen civil, ferencvárosi ügyekért úszik néhány ismert, és több mint 120 hétköznapi ember. A rendezvényen, bár a neve a swimming és a marathon angol szavakból született, a versenyzőknek nem kell nagy távot teljesíteniük, sőt ennek mennyisége sincs megszabva; mindenki annyit vállalt, amennyi számára kihívást jelent – mondta Barna Era az alapítvány igazgatója, a Swimathon magyarországi főszervezője a Népszavának.

Anglia - Románia - Magyarország

Az 1986-ban Angliában indult kezdeményezésben állítólag Diana hercegnő is úszott. A magyarországi szervezők Kolozsváron láttak először Swimathont, 2014-ben.

A június 16-i, látványos, nyüzsgő, közösségi eseményen a Kőér utcai uszoda medencéjébe ugrók az úszás mellett azt is vállalták, hogy a most éppen félidejében járó, négyhetes adománygyűjtő kampányban felhívják az ismerőseik figyelmét a számukra fontos ügyre, azaz a választott projekt nagyköveteivé válnak. 
Úszó a tavalyi Swimathlonon
Fotó: Swimathlon.hu
Az adományokat az esemény honlapján az úszók bemutatkozása mellett lévő „Támogatás” gombra kattintva, bankkártyás fizetéssel lehet eljuttatni, de a záróeseményen is várják a felajánlásokat. Két hét alatt már már több mint 8 millió forint gyűlt össze, de mivel tavaly összesen több mint 18 millió forint érkezett a hét civil ügyre, a szervezők bizakodóak. Az elmúlt négy évben 17 projektre 42 millió forintot „úsztak össze” – ismertette a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány igazgatója.
A résztvevő projekteket az alapítvány kuratóriuma nyílt pályázattal úgy választja ki, hogy ferencvárosi kötődése is legyen. Az idei támogatható projektek:
  • Lóperenciás tengeren túl: A Zabszalma Alapítvány programjában egyhetes lovasterápiás táborra gyűjtenek az értük úszók, amelyben olyan ferencvárosi, hátrányos gyerekek vehetnek részt, akik nemhogy lovastáborba, nyaralni sem jutnak el.
  • Reményvirág projekt: A Napfogyatkozás Egyesület gyászoló, hozzátartozójukat elvesztett gyerekeknek segítenek.
  • BlueGrass For Blue: A Csillag Kórus Egyesület szervezésében blueszenészek azért úsznak, hogy ősszel a Ferencvárosi Művelődési Központban rendezhessenek egy olyan bluesnapot, amelynek teljes bevételével az autista gyerekekkel foglalkozó MOZAIK Egyesületet támogatják.
  • Szabihíd: Idén nyáron harmadik alkalommal négy hétvégére átadják a Szabadság hidat, hogy ingyenes közösségi programokat rendezhessenek a városlakóknak. A VaLyo Egyesület csapata az infrastrukturális költségeik fedezésére úszik.
  • A Restart Programért úszók a Van Esély Alapítványnak gyűjtenek. A szervezet személyre szabott segítséget nyújt hajléktalan emberek, illetve családok számára.
  • A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány KözösALAPON elnevezésű programja a közösségi, azaz „helyben gyűjtünk, helyben osztunk” támogatási formát népszerűsítik. Nekik köszönhetően már Pécsen és Miskolcon is létesült közösségi alapítvány. Olyan helyi „szuperhősöket“ keresnek, akik mozgósítani tudják a körülöttük élőket a környezetük jobbá tételéért.
  • A szervezők csapata, ahogy minden évben, idén is úszik, Fix Pont néven. Egyrészt megmutatják, hogy „nem csak dumálnak” az alternatív adománygyűjtés fontosságáról, másrészt a saját működési költségük biztosítására várnak segítséget.
Mindig vannak sajátos igényű úszók, akik a nyüzsgő, nagyforgalmú sávok helyett kicsit védettebben úszhatnak, idén ilyen lesz például egy pocakos kismama, de volt már, hogy egy vak fiú használta.
A kampányzáró uszodai esemény ingyenes, adományozni egészen a végéig lehet – mondta Barna Era.
Szerző
Témák
Swimathlon
Frissítve: 2019.06.03. 22:37
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Már látszik, pontosan hol fekszik a szerencsétlenül járt Hableány

Még nem dőlt el, hogy a hajótestből próbálják kiemelni a holttesteket, vagy a hajót a testekkel együtt emelhetik ki a vízből – derült ki a TEK főigazgató és a koreai nagykövetség nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Szerző

Megosztás
Jelenleg 16 kisgéphajó, 158 rendőr. 47 gépjármű és 2 rendőrségi helikopter vesz részt a 21 eltűnt keresésében
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hajdu János elmondta: a hajótest kiemelésével Pintér Sándor belügyminiszer a TEK-et bízta meg
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
a Hableány 1949-ben épült, a hossza 22 méter, szélessége 4,8, míg magassága 5,2 méter, súlya 50 tonna
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Duna vízállása 517 centi, a balesetkor 501 centi volt. Itt pontosítani kell, a hajó közel 9 méteren fekszik
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A napi vízhozam közel 5000 kilométer per másodperc
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A jelenlegi sodrás sebessége a pillérek között 4 méter másodpercenként
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A baleset helyszínén a Duna 453 méter széles
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A víz alatti látótávolság zéró, a víz hőfoka 12-15 fok között változik
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A koreai mentőalakulat egyik tagja a helyszínen
Fotó: Besenyei Gergely / AFP
A hőkamerás rendőrségi helikoptereket a kedvezőtlen időjárás miatt nem lehetett bevetni a balesetkor
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A sodrás olyan erős, hogy lehetetlen mozogni az árban, azonnal elsodorja a búvárt a víz
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A folyó tetőzése után már lehetséges a búvárok mozgása
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Polt kiemelt üggyé nyilvánította a Hableány balesetét

Publikálás dátuma
2019.06.03. 15:55

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A legfőbb ügyész a dél-koreai turistákat szállító hajó balesetét a kiemelt tárgyi súlyra és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel kiemelt üggyé nyilvánította.
A  Dunán 2019. május 29-én történt baleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztályán halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult nyomozás. A nyomozás irányításával kapcsolatos ügyészi jogköröket a közlekedési bűncselekményekkel is foglalkozó Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség teljesíti - írja a Legfőbb Ügyészség közleményében.  A legfőbb ügyész rendelkezése nyomán az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a büntetőeljárást, amelynek során szorosan együttműködik más bel- és külföldi hatóságokkal. A Legfőbb Ügyészség ezen intézkedése az átlagosnál is gyorsabb, még inkább körültekintő, nagyobb erőkkel történő eljárási lépéseket szolgálja.
Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki. Hét holttestet még szerda éjjel megtaláltak, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben eltűnt 21 embert még keresik, köztük a kéttagú magyar személyzetet. A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát csütörtökön őrizetbe vették, szombaton pedig a bíróság elrendelte a letartóztatást egy hónapra.
Szerző
Frissítve: 2019.06.03. 19:31