Polt kiemelt üggyé nyilvánította a Hableány balesetét

Publikálás dátuma
2019.06.03. 15:55

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A legfőbb ügyész a dél-koreai turistákat szállító hajó balesetét a kiemelt tárgyi súlyra és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel kiemelt üggyé nyilvánította.
A  Dunán 2019. május 29-én történt baleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztályán halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult nyomozás. A nyomozás irányításával kapcsolatos ügyészi jogköröket a közlekedési bűncselekményekkel is foglalkozó Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség teljesíti - írja a Legfőbb Ügyészség közleményében.  A legfőbb ügyész rendelkezése nyomán az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a büntetőeljárást, amelynek során szorosan együttműködik más bel- és külföldi hatóságokkal. A Legfőbb Ügyészség ezen intézkedése az átlagosnál is gyorsabb, még inkább körültekintő, nagyobb erőkkel történő eljárási lépéseket szolgálja.
Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki. Hét holttestet még szerda éjjel megtaláltak, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben eltűnt 21 embert még keresik, köztük a kéttagú magyar személyzetet. A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát csütörtökön őrizetbe vették, szombaton pedig a bíróság elrendelte a letartóztatást egy hónapra.
Szerző
Frissítve: 2019.06.03. 19:31

A helyszínen belehalt sérüléseibe a felüljáróról úttestre zuhant férfi az M6-oson

Publikálás dátuma
2019.06.03. 15:51
Illusztráció
Fotó: police.hu
A helyszínelés és a műszaki mentés véget ért, az érintett útszakaszon a forgalom ismét zavartalan.
Egy férfi 2019. június 3-án 13 óra 40 perckor az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán, Paks térségében, a 111-es kilométerszelvény közelében lévő felüljáróról az autópálya úttestjére zuhant. A személy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette - írja a police. hu.  A helyszínelés és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon teljes útlezárás volt érvényben.
Szerző
Frissítve: 2019.06.03. 19:46

Elítéltek egy Pride-résztvevőt

Publikálás dátuma
2019.06.03. 11:47

Fotó: Népszava
A férfi a 2014-es felvonulás során keveredett szóváltásba egy ellentüntetővel.
Elítélt első fokon a bíróság egy külföldi férfit, aki a 2014-es Pride-on emberi méltóságot sértő módon nyúlt a másik férfihoz – közölte a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a vádlott, egy 52 éves külföldi férfi 2014. július 5-én egy, a belvárosban tartott fesztiválon, mialatt a sértett férfi egy, a közelben tartott tüntetésen vett részt. A férfi a délutáni órákban szóváltásba keveredett a tüntetés résztvevőivel, amelynek hatására a sértett megkérte, hogy távozzon. Az -korábbi hírek szerint Magyarországon élő - amerikai férfi azonban ennek nem tett eleget, és a másik férfit átkarolva egy közös fényképet akart készíteni, majd amikor a tüntető el akart távolodni tőle, végigsimította, illetve megmarkolta a mellét, megsértve ezzel emberi méltóságát. 
Ezután a vádlott a nemzetiszocialista rendszerben használt karlendítést és katonai díszlépést utánozva elsétált.

A Budapesti V. és XII. Kerületi Ügyészség a külföldi férfi ellen emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A bíróság a férfit vád szerint bűnösnek mondta ki, és kettő évre próbára bocsátotta.  Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyészség pénzbüntetés kiszabása, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezéssel élt – olvasható a Fővárosi Ügyészség sajtóközleményében.
Szerző
Témák
pride