Fidesz;EPP;

2019-06-04 06:30:00

Az EPP-frakció mégsem büntetné a Fideszt

A kereszténydemokrata csoport szerdán tartja alakuló ülését Brüsszelben.

A Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az Európai Néppárt (EPP) újjáalakult frakciójának tevékenységében annak ellenére, hogy az EPP márciusban felfüggesztette a magyar párt tagságát.

Ha a fideszesek úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják a munkájukat, akkor nem hogy “büntetni” nem fogják őket, de még arra is lesz lehetőségük, hogy vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre pályázzanak, illetve megőrizzék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében, feltéve, hogy jelölésükhöz hozzájárul frakciótársaik többsége - mondták a Népszavának EP források. (Az ATV információja szerint automatikusan a néppárti frakcióban folytatják.)

A kereszténydemokrata csoport szerdán tartja alakuló ülését Brüsszelben. Ezen megválasztják a régi-új elnökséget: ismét bizalmat fognak szavazni Manfred Weber elnöknek és várhatóan a vezetőség újra EP-képviselővé választott korábbi tagjainak. Szájer József alelnök is a posztján maradhat, ha elindul a tisztségért és megkapja hozzá a szükséges szavazatszámot. A képviselőknek kedd délelőttig kell jelentkezniük az elnökségbe.

Az átmeneti vezető testület addig marad hivatalban, amíg el nem dől az Európai Bizottság elnöki tisztére aspiráló Manfred Weber politikai jövője. Ez legfeljebb néhány hónapot vehet igénybe.