A kormány válasza arra, hogy a Természettudományi Múzeum dolgozói nem akarnak Debrecenbe költözni: „Majd keresünk új muzeológusokat”

Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:29

Fotó: Népszava
A szokásos kormányzati arrogancia.
Kísértetiesen hasonlít a kormány viselkedése és érvrendszere az akadémiai vitában látottakra, egy új vitahelyzetben. A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) összes, kérdőívet kitöltő dolgozója nemmel felelt egy május eleji belső felmérés azon kérdésére, hogy egyetértenek-e kormány tervével, amely szerint néhány éven belül Debrecenbe költöztetnék az intézményt  –írja a HVG. A múzeum Közalkalmazotti Tanácsának kérdőívét az MTM 200 alkalmazottjából 145 töltötte ki, további válaszaikból pedig kiderül, hogy 87 százalékuknak nem egyszerűen ellenérzései vannak a költözéssel szemben,
de munkát sem vállalnának az új székhelyen, inkább elhagynák az intézményt, vagy a pályájukat.

Hiába azonban a dolgozók tiltakozása, az áthelyezési tervekre rálátó egyik magas beosztású kormányzati tisztségviselő az nyilatkozta a lapnak, hogy
olvasták a fenti, belső felmérés eredményeit, de „semmi gond, akkor majd keresnek új muzeológusokat".

Vagyis hiába ellenkezik bárki, a múzeumnak mennie kell és kész, a tervektől pedig az sem tántorítja el őket, ha a tapasztalt, hozzáértő, az MTM-ben éveket, sőt évtizedeket eltöltő szakemberek akár mind felmondanak. A Közalkalmazotti Tanács kutatásának második, az átköltöztetést szakmai szempontból vizsgáló része amúgy egy ilyen helyzetről is megkérdezte a munkatársakat: a felmérésben részt vevők 96 százaléka pedig egyértelműen úgy vélte, hogy 
hatalmas károkkal és problémákkal járna, ha az intézménynek úgy kellene folytatnia a működését, hogy túlnyomó részben kezdő vagy tapasztalatlan kurátoroknak és preparátoroknak kellene átvenniük a jelenlegi feladatokat.

Szerző
Témák
múzeum
Frissítve: 2019.06.04. 10:31

Húszmilliárdért rendezne teniszversenyt Budapesten a kormány

Publikálás dátuma
2019.06.04. 10:21

Fotó: Shutterstock
Már idén elköltenének rá 3, 2 milliárdot.
A kormány támogatja, hogy a Magyar Tenisz Szövetség a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél megpályázza a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es ITF FED Kupa Döntő budapesti megrendezését, az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben - vette észre a hvg.hu. A kormány összesen 20 milliárd forintot szánna erre. Idén 3,2, 2020-ban és 2021-ben 6,8, míg 2022-ben 3,2 milliárd forintot terveznek költeni.  
Szerző
Témák
tenisz

Mutatjuk, mennyit látnak a búvárok a Dunában, a Hableány roncsánál

Publikálás dátuma
2019.06.04. 09:11

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Semmit. Nagyon nehéz körülmények között merülnek.
Felderítő merülést tartottak a TEK búvárai és a dél-koreai szakemberek hétfőn a Hableány roncsánál. A búvárok nagyon nehéz körülmények között, igen erős sodrásban, nulla látási viszonyok között dolgoztak, ennek ellenére megtalálták és felszínre hozták egy áldozat holttestét. A rendőrség ma délelőtt megerősítette, hogy áldozat a Hableány utasa volt. A körülményekről sokat elárul a TEK víz alatti felvétele: 
A hajóroncsban talált holttest azonosításával hivatalosan kilencre nőtt a hajókatasztrófa áldozatainak száma. Hétfőn ugyanis a Bács-Kiskun megyei Hartánál, a baleset helyszínétől mintegy 100 kilométerre is találtak egy holttestet. A szöuli külügyminisztérium ma megerősített, hogy a hatvanas éveiben járó férfi dél-koreai, a Hableány utasa volt.   19 embert még mindig keresnek. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.04. 09:17