Eredeti formájában építtetné vissza a Notre-Dame leomlott huszártornyát a főépítész

Publikálás dátuma
2019.06.04. 14:14
ötven méter magasból emelték le e szobrokat
Fotó: BERTRAND GUAY / AFP
Egy pályázat segítségével döntik majd el, hogy az eredeti másolatát építik meg, vagy egy új toronyra van szükség.
Az áprilisi tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáért felelős építész, Philippe Villeneuve a leomlott huszártorony eredeti formájában történő helyreállítását javasolta a Le Figaro című napilapban megjelent interjúban. Miután Emmanuel Macron a katasztrófa másnapján azt mondta, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, s pályázat segítségével döntik el, hogy 
„az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség”, belpolitikai vita alakult ki arról, hogy mi lenne a jó megoldás.

„Szerintem nem egyszerűen helyre kell állítani a huszártornyot, hanem az eredetei formájában kell azt megtenni”  – mondta a műemlékvédelmi épületek főépítésze, aki 2013 óta vezeti a katedrális felújítási munkálatait. Emlékezetett arra, hogy az 1964-ben aláírt Műemlékek és Helyszínek Védelméről szóló Nemzetközi Charta előírja, hogy a történelmi műemlékeket eredeti formájukban kell felújítani.  
A köztársasági elnök a tűzvészt követően úgy fogalmazott, hogy olyan invenciózus helyreállítást képzel el, amelyet a huszártornyot a XIX. században megalkotó Viollet-le-Duc építész munkássága inspirálna, aki saját korában tiszteletteljes kreativitással tudta ötvözni a hagyományt a modernitással.

Eugene Viollet-le-Duc 1859 és 1860 között állította helyre a Notre-Dame kúp alakú huszártornyát. Az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között bontották le.  A főépítész szerint "Eugene Viollet-le-Duc remekművének nagy ereje a kortalanságban rejlett. Egy XIII. századi középkori remekművet épített újjá. Ezt kellene most is tenni”. Példaként említette a kölni dóm második világháborúban kilőtt ablakainak pótlását.  „Amikor Viollet-le-Duc újjáépíttette a huszártornyot, csak három rajz állt rendelkezésére a régi toronyról, amely akkor már nem létezett. Ma nem ez a helyzet.
A leomlott huszártorony nagyon jól dokumentált, minden részletet rögzítettünk. Nem a semmiből kell kezdenünk”

– hangsúlyozta Philippe Villeneuve. Egy áprilisi végi felmérés szerint a franciák 54 százaléka a huszártorony eredeti formában történő helyreállítását tartja jó megoldásnak, míg 25 százalékuk kortárs építészeti megoldást támogatna. Franck Riester kulturális miniszter május elején jelezte, hogy 
jóllehet a végső döntést az állam mondja ki, valamilyen formában konzultálni fognak az emberekkel arról, hogy melyik megoldást támogatnák.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.
A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához.

Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült adományokból összegyűjteni Franciaországban.
Szerző
Témák
Notre Dame

Lövöldözés Ausztráliában – legalább négy halottja van a támadásnak

Publikálás dátuma
2019.06.04. 14:10

Fotó: Keri Megelus
A férfi egy motelban nyitott tüzet, több vendéget is megsebesítve.
Lövöldözés volt az Ausztrália északi részén, Darwin városában, legalább négy ember meghalt – írja a BBC.  A támadás helyi idő szerint este hat órakor történt, azóta egy embert letartóztattak. A szemtanúk szerint egy 45 év körüli fegyveres férfi a város külvárosában lévő motelbe érve tüzet nyitott több szobában is, mielőtt elmenekült a helyszínről. Egy nőt többször is megsebesített a lábán. A támadót a rendőrség később Woolner külvárosában fogta el. 
Szerző

Máris megbukni látszik Bannon szélsőjobbos gladiátorképzője

Publikálás dátuma
2019.06.04. 12:26

Fotó: AFP
Alt-rightos iskolát szeretett volna nyitni Róma közelében, ám úgy tűnik erre nem lesz lehetősége, miután kiderült, hamis papírokkal próbálkozott.
Donald Trump volt főtanácsadója, Steve Bannon egy olyan intézetet tervezett nyitni az olasz fővárostól nem messze, ahol nacionalista kultúrharcos gladiátorképzés zajlott volna. Az épület, amelyet a Breitbart egykori főszerkesztője bérel, a 13. századi Trisulti kolostor Collepardóban. A Repubblica nevű olasz lap szerint azonban Bannon csalással jutott hozzá a bérleti jogokhoz.
A szervezetnek bemutatott pénzügyi garancia ugyanis, amit a dán Jyske bank adott, hamisítvány volt: egy olyan ember aláírása szerepelt rajta, aki már évek óta nem dolgozik a baknál.

Bannon persze ragaszkodik az igazához és előhozta a szokásos reakciót, hogy csak a baloldal csinál nagy ügyet az egészből, és, hogy a minisztériumnak is benyújtott papír igenis valódi. Az olasz kulturális örökségvédelemért felelős minisztériumot azonban annyira nem hatotta meg a magyarázkodás, pénteken bejelentették, felmondja a szerződést, miután kiderült, hogy Bannon csalt a versenytárgyalási eljárás során. A volt főtanácsadó és csapata 100 000 eurót fizetne évente az épületért, ám úgy tűnik új hely után kell majd néznie. 
Témák
Steve Bannon
Frissítve: 2019.06.04. 12:32