Nem a gyerekekkel van baj

Publikálás dátuma
2019.06.05. 12:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Német koncepció és szakmai program alapján dolgozik nyártól tíz-tizenkét éves labdarúgókkal az UDSE, amelynek szakmai vezetője Theo Schneider, aki többek között Mario Götze felfedezője.
Theo Schneider több mint húsz évig dolgozott a német élvonalbeli Borussia Dortmund utánpótlás csapatainál különböző beosztásokban. Az 58 éves szakember az U23-as együttes edzője volt, amikor Jürgen Klopp a Bundesliga történetének legfiatalabb átlagéletkorú együttesét pályára küldve, tizenkilenc huszonhárom éven aluli játékost foglalkoztatva lett bajnok és Német Kupa-győztes 2012-ben a Borussia Dortmund csapatával. Schneider figyelt fel Mario Götzére is, aki a 2014-es világbajnokság döntőjében a hosszabbításban a németek győztes gólját szerezte Argentína ellen.
„Mario kivételes tehetség volt, annyira kitűnt a kortársai közül, hogy őt egyszerűen nem lehetett nem észrevenni – mondta a Népszavának a szakember. – Nincs egységes recept arra, hogyan lehet megtalálni egy tehetséget. Nemcsak az számít, ki, hogyan bánik a labdával, mert ez nem elég. Fontos, hogy a társak elfogadják, bízzanak benne és a játékos higgyen magában. Az utánpótlás terén szerzett eddigi tapasztalataimmal annyi előnyöm van, hogy hamarabb felfigyelek valakire és ritkábban tévedek, de szerencse is kell ehhez.”
Az talán nem véletlen, hogy a magyar válogatott Eb-szereplésében döntő érdemeket szerző Kleinheisler Lászlót (ő szerezte a Norvégia elleni idegenbeli pótselejtezőn a magyarok győztes gólját) Andreas Möller javaslatára a Videoton (akkor így hívták a klubot) második csapatából hívta be Bernd Storck szövetségi kapitány a nemzeti csapathoz. Schneider 2015-2018 között az FTC utánpótláscsapatainak volt a szakmai vezetője.
„Az biztos, hogy a német szakemberek bizonyos helyzeteket másképp ítélnek meg, és nem feltétlenül rosszul, ez történt Kleinheisler esetében, aki ennek köszönhetően jutott el külföldre, Németországban is sikeres lehetett volna, ha megtanulja a nyelvet – jelentette ki Schneider. – Az FTC-nél Nagy Ádámnak a szezon végén lejárt a szerződése a korosztályos csapatánál, a klub meg akart válni tőle. Javaslatomra Thomas Doll, a felnőttek akkori vezetőedzője odavette a profi kerethez, Ádám azóta válogatott lett, Olaszországban játszik. Óriási felelősségük van az utánpótlásedzőknek, pályafutások mehetnek tönkre, ha valakit például nem azon a poszton játszatnak, ahol a legjobb teljesítményre képes.”
Schneider a Magyarországon töltött évek alatt képet kapott arról, mi a különbség a magyar és német utánpótlásnevelés között.
„A magyar gyerekek ugyanúgy szeretnek focizni, mint a németek és a tehetségek számában is csak a két ország területe miatt van különbség – hangsúlyozta az utánpótlás-vezető. – A hozzáállás viszont egészen más. A német gyerekek minden edzésen száz százalékra törekednek, Magyarországon beérik a hatvan százalékkal is. A német edzők, ha hibát látnak, akkor kijavítják, türelmesen elmagyarázzák, mi a probléma. Magyarországon nincs megfelelő utánpótlásedző-képzés, pedig ezen múlik a jövő. Németországban egyre fiatalabbak a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, akik motiváltak, türelmesek, Magyarországon más a helyzet. 
Németországban egy fiatal játékosnak szigorú napirendje van minden nap, iskolával, edzésekkel. Magyarországon U19-es bajnokit írnak ki szerdán délelőtt 11 órára. Ilyenkor egy német U19-es labdarúgó iskolában van és tanul, mert annak is kell rendelkezni jövőképpel, akiből nem lesz profi futballista. A tanulás a legfontosabb, mert a futballt is jobban megérti és elsajátítja az a játékos, aki jól tanul az iskolában.”
Az UDSE célja a Németországban sikeres utánpótlásnevelési koncepció megvalósítása Magyarországon a Borussia Dortmund szakmai támogatásával. Mindez az itteni körülmények között, iskolában túlterhelt gyermekekkel, az edzők munkájába beleszóló szülőkkel nem egyszerű küldetés.
„Tisztában vagyunk azzal, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket, Németországban nem történhet meg, hogy a szülő a feletteseinél fúrja az edzőt vagy beleszól a csapat összeállításába – hangsúlyozta Schneider. – Ezt mi sem fogjuk tolerálni. A hozzánk érkező gyermekek közül a legjobbak edzéslehetőséget kapnak Dortmundban, az már rajtuk múlik, hogy ebből mit hoznak ki, de csak azokkal dolgozunk együtt, akik elfogadják a feltételeinket.”

Egészséges felnőttek nevelése a cél

Lambert Zoltán, az UDSE elnöke elmondta, hogy felmenő rendszerben építkeznek, két korosztállyal indulnak. A 2019/2020-as szezonban U12-es és U13-as csapatot neveznek be a bajnokságba, és az itt szereplő gyerekek pályafutását kívánják egyengetni tizennyolc éves korukig, miközben minden évben egy-egy újabb U12-es korosztállyal bővítik az egyesület igazolt játékosainak körét. „Nagyon örülünk neki, ha valakiből profi játékos lesz, de a legfontosabb célunk, hogy sportolni szerető, testileg, lelkileg egészséges felnőttek váljanak gyermekeinkből” – mondta a vezető. Az első toborzón ott lesz Thomas Doll, az FTC korábbi edzője is, aki Budapesten telepedett le. Ha ideje engedi, akkor alkalmanként később is ellátogathat az UDSE egy-egy edzésére.

Témák
labdarúgás

Elhunyt Lennart Johansson, a Bajnokok Ligája atyja

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:23

Fotó: JOHANNES KERNMAYER / AFP
A sportdiplomata nyolcvankilenc éves korában, rövid betegséget követően halt meg.
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Lennart Johansson, aki 17 esztendőn át volt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke. A svéd szövetség (SvFF) keddi tájékoztatása szerint a sportdiplomata rövid betegséget követően hunyt el.
„Ő volt a legnagyobb futballvezetőnk, a svédek közül senki másnak nem volt ekkora befolyása a világ labdarúgására”

– méltatta őt Karl-Erik Nilsson, az SvFF elnöke.

„Tiszteletet és elismerést váltott ki a munkája az UEFA vezetőjeként és a FIFA alelnökeként is”

– tette hozzá.

A hazájában rendkívül népszerű Johanssonról nevezték el a svéd bajnoknak járó trófeát. Johansson 1990-től 2007-ig állt az UEFA élén, amikor a francia Michel Platini váltotta őt. A FIFA elnöki tisztségére 1998-ban pályázott, de alulmaradt a svájci Sepp Blatterrel szemben. A svéd sportdiplomata nevéhez fűződik az európai futball 1992-es reformja, amikor a Bajnokcsapatok Európa Kupája átalakult Bajnokok Ligájává, melyben már nemcsak az egyes országok bajnokai léphettek pályára.
Szerző

Simán verte női pólósainkat az amerikai csapat

Publikálás dátuma
2019.06.04. 20:34

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A Duna Arénában a tengerentúliak 12-9-re nyertek, de volt olyan időszaka a mérkőzésnek, amikor öt góllal is vezetettek.
Nem forgott veszélyben az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok győzelme a magyar válogatott ellen a női vízilabda Világliga Szuperdöntőjének első játéknapján. Annak ellenére sem, hogy az első nyolc perc után 3-2-re még a házigazdák vezettek. A Duna Arénában a tengerentúliak végül 12-9-re nyertek, de volt olyan időszaka a mérkőzésnek, amikor öt góllal is vezetett az ellenfél. 
A tornán a világ nyolc legjobb csapata vesz részt, a magyarok csoportjában szerepel még Oroszország és Kanada, a másik négyesben Ausztrália, Hollandia, Kína és Olaszország szerepel. A csoportküzdelmek után nem esik ki senki, a negyeddöntőben keresztbejátszással (elsők a negyedikek, másodikok a harmadikok ellen) folytatódik a sorozat. A végső győztes részvételi jogot szerez a jövő nyári tokiói olimpián. 
Bíró Attila, a hazai együttes szakvezetője a torna előtt azt mondta, együttese jelenleg közepes formában van. A szakember úgy vélte, a lebonyolítás sajátossága miatt ez nem ad okot az aggodalomra. A csoportküzdelmek során igyekezni kell minél jobb pozícióban zárni, de a negyeddöntőktől élesedik a harc, akkor lesz szükség a legjobb fizikális és mentális állapotra. 
A magyarok ellenfele szerdán Oroszország lesz. Az oroszoké volt a torna nyitómérkőzése Kanada ellen, amely gólgazdag csatát hozott, a rendes játékidő 15-15-ös döntetlennel ért véget. A kiírás szerint, ha a rendes játékidőben nem születik döntés, akkor nincs hosszabbítás, hanem ötméteresek következnek. Az idegek harcát az oroszok bírták jobban, ezt a csatát 4-2-re nyerték meg. 
A rendes játékidőben elért győzelemért három pont jár, az ötméteresekkel diadalmaskodó csapat két ponttal lesz gazdagabb. A ráadást elbukó együttes egy pontot kap, a "normális körülmények között" vereséget szenvedő válogatottnak nem jár egyetlen pont sem. 
Szerző
Témák
vízilabda