Hableány-tragédia: újabb holttestet hoztak fel a hajóroncsból

Publikálás dátuma
2019.06.04. 15:35

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Újabb holttestet találtak a múlt szerdai dunai balesetben elsüllyedt hajóroncsnál - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden délután. Kulcsnál pedig egy férfi áldozatot azonosított a rendőrség.
Közleményükben azt írták: a Hableány termeshajó roncsának mentési munkálataival kapcsolatos egyeztetések és felderítő merülések kedden kora reggeltől folytatódtak. A magyar búvárok a reggeli merülés során a hajóroncs ablakában egy holttestet találtak és jelöltek meg, amelynek felszínre hozatala - tekintettel a továbbra is erős sodrásra és a nulla látási távolságra - bonyolult és nehezen kivitelezhető feladat elé állította a búvárokat és a tervezésben résztvevő szakembereket. A délutáni merülés során, részletes előkészítő tevékenység és megfeszített, hatórás csapatmunka eredményeképpen, sikerült a holttestet felszínre hozni - közölte a TEK. Úgy fogalmaztak: "a szakemberek továbbra is kiemelt kockázati körülmények között dolgoznak, és tesznek meg minden azért, hogy a munkálatok sikerrel végződjenek". A mentési munkálatokban részt vevők elsődleges feladata továbbra is a hajóroncs kiemelése, melynek kivitelezésén több tucat nagy tapasztalattal rendelkező magyar és külföldi szakember dolgozik - áll a közleményben.

Holttestre bukkantak Kulcsnál - A rendőrség hivatalos közleményt adott ki

Sajtóinformációk szerint kora délután több száz méteres körben lezárták a hatóságok Kulcsnál a hajóállomás környékét. A dél-koreai sajtó munkatársai is megjelentek a helyszínen, ami valószínűsítette hogy újabb, a Hableány turistahajó balesete után eltűnt embert találhattak meg. Közben a dél-koreai sajtóban a koreai külügy információira hivatkozva megjelent, hogy Budapesttől 55 km-re egy katonai helikopter fedezett fel egy holttestet. Az áldozaton fekete öltöny volt a cikk szerint. Kora este a rendőrség a honlapján közölte: a Kulcs térségében 2019. június 4-én délután, a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént, a dél-koreai férfi a hajóbaleset áldozata.

A koreaiak hálóval akadályoznák meg az áldozatok elsodródását

Korea Times híradása szerint a koreaiak arra kérték a magyarokat, hogy minél előbb hálóval kerítsék körbe a mélyben lévő hajótestet. Szerintük így meg lehet akadályozni, hogy majd a kiemelésnél ne sodródjanak el az áldozatok. A koreaiak ezen felül arra is kérték a magyar hatóságokat, hogy ideiglenesen foglalják le a Hableánnyal hátulról ütköző Viking Sigyn szállodahajót. 

A rendőrség azonosította a hajószerencsétlenség kilencedik áldozatát

Ahogyan azt tegnap elsőként megírtuk: egy női holttestet emeltek ki a dél-koreai búvárok az elsüllyedt Hableány sétahajóból.  A rendőrség kedd reggel megerősítette információinkat, "a 2019. június 3-án délután a Margit hídnál, a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént, az eddig eltűntként keresett nő a hajóbaleset kilencedik dél-koreai áldozata. " A dél-koreai búvárok délután 16 óra 20 perckor merültek le, és 17 óra 27 perckor hozták felszínre a holttestet. Az élettelen testet nem a kabinban, hanem a hajón kívül találták meg. Ez volt a dél-koreai búvárok első akciója. Szong Hjun Keun, a dél-koreai gyorsreagálású csapat vezetője tegnap azt közölte, hogy összesen 1 óra 6 percig tartózkodtak búvárjaik a víz alatt. Mint mondta, ilyen nehéz bevetésen még sosem voltak a víz gyors áramlása, illetve a látótávolság teljes hiánya miatt.   Hétfő reggel Hartánál is találtak egy holttestet, a baon.hu tudósítása szerint egy 50-60 év körüli koreai férfit. A rendőrség őt a hajóbaleset nyolcadik áldozataként azonosította tegnap délután.

Ennyit látnak a búvárok a Dunában, a Hableány roncsánál

A körülményekről sokat elárul a TEK víz alatti felvétele: 
Szerző
Frissítve: 2019.06.04. 20:45

„A Népjóléti Bizottság elvesztette morális jogát arra, hogy népjólétinek nevezzük”

Publikálás dátuma
2019.06.04. 14:07

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A fideszes többség újból megakadályozta, hogy a parlament tárgyalhasson a gyermekes családok kilakoltatását megakadályozó törvényjavaslatról.
Leszavazta keddi ülésén az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának fideszes többsége, hogy az a parlament elé kerülhessen az a Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslat, amely első lépésként legalább a gyermekes családok esetében felszámolná az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatát. Ezzel már hatodik alkalommal szabotálták el, hogy az Országgyűlés érdemben tárgyalhasson a javaslatról. – Az ülésen elhangzott, hogy mi egy „ellenzéki csoport” vagyunk. Ehhez annyit tennék hozzá: valóban, mi az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellenzéke vagyunk – mondta az ülést követő sajtótájékoztatón Misetics Bálint, az AVM aktivistája. Hozzátette: továbbra is bízik abban, hogy a kormánypártok előbb-utóbb támogatni fogják a javaslatukat. Misetics szerint a társadalom kétharmada nem nézi jó szemmel a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását; a gyerekek nemcsak otthonukat veszítik el, hanem családjukat is, hiszen a család kilakoltatása után a gyerekek gyakran állami gondozásba kerülnek. – A fideszes képviselők egyáltalán nem mérlegelték, hogy itt családokról van szó. Látták, kik a benyújtók, és azonnal leszavazták a javaslatot – erről Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beszélt. Szél mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, valamint Csárdi Antal (LMP) próbáltak segíteni a civileknek, hogy a törvényjavaslat az Országgyűlés elé kerülhessen. – A mai napon kiderült, hogy a Fidesznek a gyermek az utolsó. A Népjóléti Bizottság pedig elvesztette morális jogát arra, hogy népjólétinek nevezzük – fogalmazott Csárdi. Május 17-én az ellenzéki képviselők rendkívüli parlamenti ülést is összehívtak az ügyben, ám a kormánypárti képviselők padsorai üresen maradtak. Ha a parlament elfogadná a javaslatot, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.
Szerző

Minden nagyobb esőnél ömlik szennyvíz a Ráckevei Dunába

Publikálás dátuma
2019.06.04. 13:44
A felvételen a Ráckevei Duna-ág legfelső, torkolat utáni szakasza látható, ahol egy csatornából hözmpölyögve árad a fekete lé
Fotó: Facebook
Egy csatornából hömpölyögve árad a fekete, fekáliát és darabos szemetet is tartalmazó, tisztítatlan lé a Natura 2000 védettség alatt álló folyóágba.
A Ráckevei Duna-ág legfelső, torkolat utáni szakaszán egy csatornából hömpölyögve árad a szennyvíz, ez ez látható Rátay András videóján, amit május végén tett közzé a Facebook oldalán. A folyóág egyébként a Natura 2000 védettség alatt áll. Ez egy olyan Duna-szakasz, ahol nap mint nap kajak-kenusok, hobbievezősök, vízitúrázók, horgászok, telektulajdonosok és helyi lakosok ezrei, tízezrei érintkeznek fizikailag is a vízzel, a benne és rajta élő állatokról nem is beszélve. A 444-nek a Fővárosi Csatornázási Művek nyilatkozott arról, hogy a videón is látható tisztítatlan szennyvizet és csatornavizet tudatosan engedtek bele a Dunába, mert "nem tehettek mást". A portál azt írja, a jelenség idén októberig minden alkalommal, amikor hirtelen zúdul le az eső Budapestre, valószínűleg ugyanígy megismétlődik. Az egész mostani helyzet egyrészt abból ered, hogy az egyébként korszerű és jól működő biológiai tisztítómű kapacitása véges. Másrészt abból, hogy Budapesten a XIX. század végén úgy épült meg a csatornahálózat, hogy a szenny- és a csapadékvizet elkülönítés helyett jellemzően közös csatornába gyűjtik. Emiatt esőzéskor ugyanabban a csatornában, elkeveredve folyik a szokásos szennyvízmennyiség és az esővíz a tiszítótelepek felé. Ha a szennyvíztelepre beérkező, tisztítatlan anyag mennyisége meghaladja a kapacitást, a felesleget belevezetik a Dunába. Ha a tiszítóműbe küldenék, az kimosná onnan a baktériumokat, amik csak hetek-hónapok alatt tudnának megfelelő mennyiségben újra elszaporodni és ezalatt az idő alatt a teljes szennyvízmennyiséget tisztítatlanul kellene továbbküldeni a folyóba. Ezt enyhíteni lehet azzal, ha záportározót építenek. Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a klímaváltozással egyre gyakoribbá váltak a mostani májusi esőkhöz hasonló, hirtelen lezúduló záporok. A tárolók és a feldolgozók kapacitása pedig nehezen bír el ennyit. Októberre van kilátás egy új záportározó átadására, ami megoldhatja vagy legalábbis enyhítheti a problémát. Baranyi Krisztina ferencvárosi független képviselő azt is mondta a portálnak, hogy az EU ugyan kifizette már 10 éve az összes intézkedést, hogy az RSD vize a jogszabályoknak megfelelő minőségű legyen, ezeknek azonban csak a töredéke valósult meg. Az Uniótól erre kapott pénz pedig eltűnt.

Megkezdték a Sajó-völgy levegőminőségi tervének felülvizsgálatát

Megkezdték a Sajó-völgy - Miskolc és környéke - levegőminőségi tervének felülvizsgálatát, válaszolta az illetékes hatóság a Levegő Munkacsoport azon levelére. A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecske koncentráció. A szervezet részletes javaslatokat juttatott el a hatóságnak arról, milyen intézkedéseket tartalmazzon a terv, amelynek végrehajtásával érdemben javítható Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térségének állapota. A Levegő Munkacsoport sürgeti a rászorulók fűtési támogatását, a rossz minőségi szenek lakossági használatának beszüntetését, az avarégetés betiltását és szigorú hatósági fellépést az illegális égetések (a műanyagok és egyéb hulladékokkal tüzelés) ellen. Az épületek korszerűsítése, a fűtőberendezések cseréje is jelentős mértékben hozzájárulhat a levegő minőségének javításához. Szükségesnek tartja azt is, hogy ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását a térségben.   Miskolc és környéke Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe – léptek a civilek 

Szerző
Frissítve: 2019.06.04. 14:06