Már a közös kampányon dolgoznak

Publikálás dátuma
2019.06.05. 07:00

Fotó: KARÁCSONY GERGELY FACEBOOK-OLDALA
Közös kampányfelkészítőt tartottak Karácsony Gergely vezetésével a DK-s, MSZP-s és párbeszédes budapesti polgármester- és képviselőjelölteknek.
Több mint százan vettek részt azon a választási felkészítőn még a múlt pénteken, amit Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) által támogatott főpolgármester-jelölt szervezett. Az eseményről Karácsony Gergely közzé is tett néhány fotót politikusi Facebook-oldalán, a Népszava most részleteket is megtudott. A rendezvényt a három párt színeiben induló kerületi polgármester-jelölteknek és helyi képviselőjelölteknek tartották. Ők összesen mintegy háromszázan vannak, tehát nem volt ott mindenki – igaz, nem is véglegesek még a pártok közötti önkormányzati megállapodások. Úgy tudjuk, a rendezvény elején Karácsony Gergely tartott egy prezentációt, amelynek az állt a középpontjában: az ellenzék összességében jól szerepet az EP-választáson Budapesten, de a helyhatósági voksoláson a fővárosban hagyományosan átlag alatti a részvétel, vagyis a megfelelő mozgósítás lesz a lényeg. Ezután a három párt egy-egy szakpolitikusa tartott előadást városvezetési-, városüzemeltetési- és politikai kérdésekről.
Egy résztvevő szerint ez csak az első közös, felkészülési rendezvényük volt, és a hangsúlyt most inkább a „csapatépítésre” helyezték. Később több hasonló rendezvényt tartanának a képviselőjelölteknek és a „remélhetőleg teljesen egységes kampányt vezető” közös csapatnak is.
– Nagyon sokfelől jövünk, heterogén a társaság, nyilván az a jó, ha mindenki minél jobban összecsiszolódik, mert valódi mozgósítást csak úgy tudunk elérni, ha helyben valóban minden párt jelöltjei, aktivistái a lehető legszorosabban együttműködnek majd – mondta lapunknak egy résztvevő.
A jövőben várják majd az LMP és a Jobbik csatlakozását is. Forrásunk abban bízott, hogy az egyelőre biztatóan működő együttműködésnek az sem árt majd, ha a Momentum kívánságára néhány helyen valóban felnyitják a már megkötött megállapodásokat. A DK-nál, az MSZP-nél és a Párbeszédnél is örülnek, hogy a Momentumnak saját jelöltje lesz az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán Kerpel-Fronius Gábor személyében, mivel ez csak fokozhatja a választók szavazási kedvét a hónap végi voksoláson. – Az LMP-nek az a célja, hogy egy kihívója legyen a fideszes jelölteknek. Helyi képviselői, polgármesteri és főpolgármesteri szinten is – jelentette ki a Népszavának Kanász-Nagy Máté. Az LMP titkára jelezte, ezzel kapcsolatban folynak is egyeztetések. – Amennyiben megállapodunk, akkor az LMP magától értetődően érdekelt abban, hogy minél többen elmenjenek szavazni ősszel, ennek elősegítése miatt is koordinálnánk az ellenzékkel – hangsúlyozta. Az ellenzéki tárgyalásokon egyébként már nem az LMP lemondott fővárosi elnöke, Moldován László képviseli a pártot. Jövő héten tartanak budapesti kongresszust, ahol eldöntik, hogy ki vezeti majd a tárgyalódelegációjukat. Továbbá nagy valószínűséggel az is eldől, hogy miután kifaroltak Puzsér Róbert mögül, lesz-e saját főpolgármester-jelöltjük, vagy beállnak az egyik mostani induló mögé.

Nincs már párt Puzsér mögött

Elfogytak a pártok, amelyek Puzsér Róbert főpolgármesteri ambíciót támogatták – erről a médiaszemélyiség számolt be közösségi oldalán. Puzsér hétfőn közölte, hogy kiszáll az előválasztásból, emiatt pedig az LMP rögtön bejelentette, hogy szerződést bont vele. A Puzsért támogató másik ellenzéki párt, a Jobbik budapesti elnöke, Bencsik János lapunknak azt mondta, hogy június 6-án döntenek a továbbiakról. A médiaszemélyiség viszont kedden bejelentette: „Nem leszek olyan ellenzéki politika részese, melyet Gyurcsány Ferenc vezet.”

A hajóbaleset újabb áldozatát azonosították

Publikálás dátuma
2019.06.05. 06:52

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az Adonynál kiemelt férfi is a hajó utasa volt.
A múlt heti dunai hajóbaleset újabb áldozatát azonosították – közölte a rendőrség. A police.hu oldalon közzétett tájékoztatás szerint a kedd délután az adonyi kompkikötőnél a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset dél-koreai áldozata. Múlt szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 16 embert még keresnek. 
Szerző

Sokasodó kérdések Kásler és tárcája körül

Publikálás dátuma
2019.06.05. 06:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az egészségügyben sokan különös várakozással tekintenek a mai kormányülés elé.
A jól értesültek úgy tudják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának szervezeti és személyi kérdései is napirendre kerülhetnek. Ezt látszik alátámasztani az az értesülés is, hogy megelőzve a pánikszerű pénzköltést néhány napja korlátozták a humántárca számláit, azaz a minisztérium kötelezettségvállalásait. Ez a szóbeszéd jól illik azok várakozásába, akik már több mint fél éve újra és újra tudni vélik, hogy már csak hetek, napok kérdése Kásler Miklós miniszter menesztése. Ez az értesülés most kiegészül azzal is, hogy az aktuális választási szélcsendben napirendre kerülhet a tárca újbóli szétválasztása, és egy önálló egészségügyi-szociális minisztérium megalakítása.
Szerző