Előfizetés

Földes György: „El kell ismerni, ezt a pert most elvesztettük”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.06.05. 13:09

Fotó: Népszava
Az állam kontra Politikatörténeti Intézet ügyében a bíróság ezúttal az előbbi javára ítélt. A döntés nem jogerős.
A maratoni hosszúságú pereskedésben a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma azt vizsgálta, hogy az állam egyoldalúan felmondhatja-e a Politikatörténeti Intézettel (PTI) kötött ingatlanhasználati szerződést. „A bíróság elfogadta a kormány érvelését, és kimondta, hogy igen, az állam egyoldalúan felmondhatja a szerződést, kötelezhet minket arra, hogy átadjuk az ingatlant” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója. „El kell ismerni, ezt a pert most elvesztettük” – állapította meg. Varga István, az államot képviselő ügyvéd kérdésünkre közölte, hogy a bíróság nem pusztán eljárásjogi szempontból, hanem érdemben is vizsgálta a PTI kérelmét, és tartalmilag is elutasította a keresetet. Az ügyvéd változatlanul úgy gondolja, hogy az intézetnek „mennie kell”. Többször írtunk róla, hogy a kormány ki akarja tenni Alkotmány utcai székhelyéről a baloldali szellemiségű PTI-t. Az intézet megfelelő ellentételezés esetén hajlandó lenne elköltözni, az állam azonban semmit nem akar fizetni. Az ügy a Kúriáig jutott. A Kúria ugyan nem állította, hogy a PTI törvénysértően használná az Alkotmány utcai épületet, ugyanakkor rendelkezett arról, hogy az intézet használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. Javában folynak az utóvédharcok. Földes György elmondta: bár a Fővárosi Törvényszék mostani határozata kedvezőtlen a PTI számára, meg kell adni, „Kis Tamás bíró magas színvonalon érvelt”. A PTI elemezni fogja az írásos indoklást, aztán – hangsúlyozta Földes – „fellebbezünk, és mi is magas színvonalon fogunk érvelni a magunk igaza mellett”. A törvényszék nem tért ki rá, hogy az államnak milyen feltételeket kell teljesítenie az ingatlan átadásakor. Földes György meggyőződése szerint akármi lesz is a per vége, a „kormánynak vannak bizonyos anyagi kötelezettségei”. A PTI ügyvezető igazgatója megjegyezte: a helyzet bonyolultságát mutatja, hogy a fellebbezést nem számítva még három eljárás folyik az ügyben.

A fideszesek felelősségét is elismeri Márki-Zay visszavonuló ellenfele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.05. 12:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem indul az őszi önkormányzati választáson Hegedűs Zoltán, a hódmezővásárhelyi fideszes frakció vezetője.
"A holnapi béke legfőbb akadályai azok, akik a mai viszály főszereplői. Én pedig a szülővárosom fejlődésének nem az akadálya, hanem az elősegítője akarok lenni" - írja közösségi oldalán Hegedűs Zoltán hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő, a Fidesz-frakció vezetője. Hosszú posztjában azt írja, tavaly Márki-Zay Péter kapott polgármesterként lehetőséget arra, hogy "a néhai Almási polgármester úr által megkezdett munkát folytassa". Aztán - a Fidesz gyakorlatától élesen elütő módon - pártja felelősségét is elismeri a folytatással:
"abban, hogy ez nem sikerült neki, minden helyi politikusnak felelőssége van. Nemcsak a megbízott polgármesternek és támogatóinak, hanem bizony nekünk, a képviselőtestület többségét adó fideszeseknek is"

- fogalmaz Hegedűs. És valóban, Márki-Zaynak ahol tudtak, keresztbe tartottak a fideszes önkormányzati képviselők, sorban fulladtak miattuk kudarcba a közgyűlések. Februárban pedig éppen Hegedűs Zoltán volt, aki nyíltan kimondta, hogy ne is számítson semmilyen támogatásra a város addig, amíg ellenzéki vezetője van.
"A mai napon ezért bejelentem, hogy visszavonulok a politikától és nem indulok az ősszel esedékes helyhatósági választáson"

- teszi meg a felvezetés után bejelentését Hegedűs. Végül pedig a bocsánatát kéri mindazoknak, akiket akarva vagy akaratlanul megbántott, és köszönetet mond támogatóinak.

Elkezdődött az előválasztás, a jelöltek már gyűjtik az ajánlásokat

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.05. 12:12

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
– Nemcsak az ellenzék közös jelöltje lesz a győztes, hanem a budapestieké – ígérte Karácsony Gergely. Kerpel-Fronius Gábor kiemelte, hogy a kemény munkában hisznek.
– Azért állok itt, hogy az első előválasztási forduló megnyerése után, a második körben is győzzek – így indította el a procedúrára való ajánlásgyűjtését Karácsony Gergely, a baloldal által támogatott főpolgármester-jelölt, a fővárosi, Nyugati téri aluljáróban. Karácsony szerint sok egyeztetésen vannak túl, a Civil Választási Bizottság pedig minden kérdést átrágott, így elhárult az összes akadály. – Nemcsak az ellenzék közös jelöltje lesz a győztes, hanem a budapestieké – ígérte Karácsony. A politikus egyébként örül annak, hogy a Momentum is indított végül aspiránst. Mint arról beszámoltunk, Puzsér Róbert hétfőn jelentette be, hogy kiszáll a folyamatból, jelenleg így Karácsonyon és Kerpel-Fronius Gábor áll rajtkőhöz. – A Momentum programját eddig is ismertük, most lesz, aki ezt képviselni tudja. „Demokrácialeckét adunk a Fidesznek” – hangsúlyozta Karácsony, hozzátéve: a kampányban biztos abban, hogy a Momentum jelöltjével tisztelni fogják egymás becsületét. Zugló polgármesterének tervei szerint az előválasztás lezártával abban is megállapodnak, hogy minden kerületben egy, a teljes ellenzék által támogatott aspiráns álljon a fideszes jelölttel szemben.
Az előválasztás részleteiről Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, a kampány alatt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti szóvivője számolt be. Az ajánlásgyűjtés szerda délelőtt kezdődött és június 17-éig tart. Karácsonynak a főváros főbb csomópontjain, hat helyszínen lehet leadni, budapesti lakcímkártyával a szignókat. Összesen kétezret kell gyűjtenie a jelölteknek ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék őket. Maga a szavazás – ugyanezeken a helyszíneken, sátrakban – június 20-án kezdődik, és 26-e este hirdetnek végeredményt. Karácsony a Népszava kérdésére azt mondta, online is lehet szavazni, ehhez viszont regisztrálni kell. Ezt a választópolgárok június 10-től 20-áig tehetik meg, és ők is ugyanakkor voksolhatnak, mint, akik élőben nyilvánítanak véleményt. A baloldal közös aspiránsa azt is leszögezte, hogy az online rendszerért az Ahang nevezetű civil szervezet felelt, ők mikroadományokból fedezik a lebonyolítást. Arra a kérdésünkre ugyanakkor nem válaszolt, hogy ez pontosan mennyibe került. Online választani az ígéretek szerint legalább 20 helyszínen lehet. A „vokssátrakat” pedig a folyamatban résztvevő pártok üzemeltetik.

A Momentum is elkezdte

A kemény munkában hiszünk. Ezért ma reggel héttől a Nyugati téren gyűjtöm az ajánlásokat a főpolgármesteri előválasztásra – írta közösségi oldalán Kerpel-Fronius Gábor. A Momentum főpolgármester-jelöltje hozzátette: társai a város forgalmasabb pontjain teszik ugyanezt.

Az LMP-nek nem osztottak lapot

Támogatjuk az előválasztást, ugyanis ez egy jó eszköz arra, hogy eldőljön: ki legyen Tarlós István kihívója – jelentette ki a Népszavának Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára. Az ellenzéki párt szerint abban nincs vita, hogy a Fideszt és a jelenlegi főpolgármestert le kell váltani, ez pedig csak akkor lehetséges, ha egy ellenzéki aspiráns áll Tarlóssal szemben. Kanász-Nagy szerint bonyolította a helyzetet, hogy az LMP által támogatott, független jelölt, Puzsér Róbert kihátrált az előválasztásból. Ezért – idézte fel –, felbontották vele a szerződésüket, hiszen ennek sarkalatos pontja volt a procedúrán való részvétel. A mostani szituációban az LMP-nek hoznia kell egy döntést, hogy hivatalosan kit és milyen formában támogat majd. Kanász-Nagy tájékoztatása szerint erről jövő hét szombaton döntenek. – Ha ránézünk a számokra kiderült, annak eldöntésében, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester-jelölt, a választók nem osztottak az LMP-nek lapot – vont mérleget a a párt titkára. Kanász-Nagy kérdésünkre elismerte, ez azt is jelentheti, hogy nem lesz saját aspiránsunk.