Final Four-szerződés: küszöbön a hosszabbítás

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:25

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Megállapodás még nincs, de közel vannak hozzá a felek, hogy lehetőleg újabb öt évig Budapest legyen a házigazdája a női négyes döntőnek. Az európai szövetség szóban már elkötelezte magát a magyar rendezés mellett.
Az eddigiek alapján kijelenthetem, hogy jó úton haladunk, Budapestet jó rendezőnek, a magyar embereket pedig kézilabdát szeretőként jellemezte az európai szövetség vezérkara - mondta a budapesti Final Four rendezése előtti napokban Horváth Gabriella, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottságának tagja. Megerősítette, hogy a hazai szövetség mindent megtesz azért, hogy Budapesten maradhasson az egyre jobban bejáratott rendezvény. A férfiak esetében idén pont tizedszer rendezték a Bajnokok Ligája négyes döntőjét a kölni Lanxess Arénában, ugyanez a női vonalon öt éve budapesti esemény.
A magyar fővárosnak döntő érdemei vannak abban, hogy a női Final Four méretében és presztízsében is kezd felnőni a férfiak gigaeseménye mellé. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a lejárt szerződés meghosszabbítása érdekében hetek óta lobbizik, de egyelőre nincs aláírt kontraktus, ám a felek közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyek a hosszabbításhoz vezetnek. Az első verzió szerint a Győr győzelmével végződött négyes döntő alatt szerették volna bejelenteni az újabb ötéves megállapodást, ám akkor ez elmaradt – ámbátor úgy tudjuk, szóbeli ígéret akkor elhangzott. De azóta sincs megkötött szerződés, a csúszás oka pedig az, hogy jelen esetben nem egy sima hosszabbításról van szó, hanem teljesen új elemek kerülnénenek bele a megállapodásba.
Az álláspontok nem állnak távol egymástól, de a korábbiakkal szemben a jelenlegi jogértékesítő a ciklus alatti évenkénti finomhangolás mellett érvel. Ez amúgy a szövetségnek sincs ellenére, tudniillik Magyarország elnyerte a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát, így az eseményre a Papp László Sportarénánál kétszer nagyobb csarnok épül. Az Üllői útra álmodott aréna Európa legnagyobb kézilabda csarnoka lesz a maga 20 022 szurkoló befogadására alkalmas nézőterével. A rendezési év és a nézőszám jelentette szimbolikán túl nyilvánvaló, hogy 2022-ben már ide költözne a női Final Four is, ami a léptéket tekintve a fejlődés újabb állomása lesz.
A kézilabda hazai népszerűsége vitathatatlan, női és férfi vonalon egyaránt a világ élvonalát képviselik a magyar csapatok. Jó, jó, nem magyar játékosok viszik a prímet, ám az talán reménykedésre adhat okot, hogy az igazolt játékosok száma 25 ezerről 80 ezerre nőtt, ami ha messziről is látható minőségi fejlődést egyelőre nem generált, de legalább tükrözi a sportág népszerűségének növekedését.

Nincs sok esély a három BL-indulóra

Az Európai Kézilabda Szövetség hegemónia ellenes törekvései miatt ragaszkodik ahhoz, hogy női vonalon egy országból maximum két csapat indulhasson a legrangosabb sorozatban. Ez speciel pont nekünk nem kedvező, a szemléletnek vélhetően magyar áldozata lesz: a következő BL-szezonban az alanyi jogon indulási jogot szerzett magyar bajnok és BL-címvédő Győri Audi ETO mellett az NB I ezüstérmese, az FTC-Rail Cargo Hungaria kapja az EHF szabadkártyáját. Ugyan erről nincs még hivatalos értesítés, de nehéz elképzelni más verziót. A Siófok viszont megnyerte az EHF-kupát, és a tavalyi győztes román Craiova szabadkártyát kapott, így indulhatott a selejtezőben. Más kérdés, onnan nem került fel a főtáblára, de ez a fél világválogatottal felálló Siófok esetében nem lenne opció. Ugyan a Balaton-parti egyesület kérvényezte a szabadkártyát az EHF-nél, de információink szerint kevés az esély, hogy ezt megkapja.

Témák
kézilabda

Nyitva maradt a közpénz-csap: egymilliárd forintos támogatást kap a Vajdasági Birkózó Akadémia

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:04

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A hazai birkózóktól kell elvenni a pénzt a magyarkanizsai sportlétesítmény kedvéért.
937 millió forinttal támogatja a magyar kormány a Vajdasági Birkózó Akadémia Magyarkanizsán történő megvalósítását egy szerda este megjelent határozat szerint, mint azt a hvg.hu észrevette. A milliárd forint közpénzből 197 milliót az idei költségvetésből fizetnek ki.
A költekezés az "állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása jogcím terhére" történik, az ott szereplő ötmilliárdból, a hazai intézmények kárára.

További 740 milliót a jövő évi költségvetésből utalnak ki, amelynek frissen benyújtott tervezetében ugyan még nincs erről szó, de az ilyesmi sosem okozott problémát a kormánynak.
Németh Szilárd beszélt róla májusban - akit egyetlen jelölt révén, múlthéten választottak újra a Magyar Birkózó Szövetség élére -, hogy szövetsége fontosnak tartja a határon túli magyarok birkóztatását is. Ennek példájaként említette a szerbiai Magyarkanizsán létesült birkózó akadémiát.
Az együttműködést könnyítheti, hogy a Szerb Birkózó Szövetségnek Bálint Zoltán személyében magyar nemzetiségű elnöke van, aki már két éve elmondta: szervezete egyhangúlag fogadta el azt a döntést, mely szerint a szerbiai magyar birkózók versenyezhessenek magyar színekben, a magyar bajnokságon.
Szerző

Neymar megsérült, nem lesz ott a Copa Américán

Publikálás dátuma
2019.06.06. 10:09

Fotó: ED FERREIRA / AFP
A játékos jobb bokájában sérültek a szalagok, ezért a teljes kontinenstornát kihagyja.
A brazil labdarúgó-válogatott legnagyobb sztárja, Neymar nem lesz ott a jövő pénteken kezdődő Copa Américán. A Paris Saint-Germain támadója a selecao szerda éjszakai, Katar elleni felkészülési mérkőzésén szenvedett bokasérülést, miután Asszim Omer Madibo szabályos szerelését követően rosszul lépett. Neymar könnyek között hagyta el a pályát a 2-0-ra megnyert összecsapáson, majd mankóval távozott a stadionból. A brazil szövetség aztán röviddel a mérkőzés után közölte, hogy a játékos jobb bokájában sérültek a szalagok, s ezért a teljes kontinenstornát kihagyja. A Brazíliában sorra kerülő Copa America jövő pénteken kezdődik.
Szerző