Előfizetés

Odacsap a YouTube a gyűlöletkeltő és szélsőséges tartalmaknak

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.05. 20:52

Fotó: LOIC VENANCE / AFP
Miután sok bírálat érte a céget, törölnek minden kirekesztő videót.
Törlik a holokausztot és más, bizonyíthatóan megtörtént erőszakos eseményeket tagadó, a nácizmust, illetve a fehér felsőbbrendűséget dicsőítő, valamint az egyéb szélsőséges nézeteket terjesztő tartalmakat a YouTube videomegosztóról - jelentette be szerdán a cég. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a YouTube szabályainak nagyszabású átalakítása azért vált szükségessé, mert a videomegosztót bírálatok érték, hogy gyűlöletbeszédnek és zaklatásnak biztosít teret. Az új szabályok tiltják az olyan videókat, amelyek "azt sugallják, hogy egy csoport felsőbbrendű, és ezzel igazolja a társadalmi kirekesztést, valamint a hátrányos megkülönböztetést olyan tulajdonságok alapján, mint életkor, nem, faj, kaszt, vallás, szexuális irányultság vagy veterán státusz". Az Alphabet anyavállalathoz tartozó - Google tulajdonában lévő - YouTube szóvivője közölte azt is, hogy bezárja azoknak a videokészítőknek a felhasználói fiókjait, akik ismételten feszegetik a vállalat gyűlöletbeszédre vonatkozó előírásainak korlátait anélkül, hogy megsértenék a szabályokat. A YouTube egy blogbejegyzésben elismerte, hogy az új szabályozás akadályozhatja az ilyen videókat kereső kutatókat, akik a szélsőségeket akarják megérteni, hogy "ezzel harcolhassanak ellenük". A szigorított előírások egyben bosszúságot okozhatnak a szólásszabadság hívei számára, akik szerint nem szabadna cenzúrázni a gyűlöletbeszédet. Jonathan Greenblatt, az antiszemitizmust kutató Rágalmazás Elleni Liga vezetője közölte, hogy ő maga is hozzájárult a YouTube szabályzatának megváltoztatásához. "Bár ez fontos előrelépés, önmagában azonban elégtelen, és további intézkedésekre lesz szükség a YouTube-nál és más számítástechnikai cégeknél, hogy megfelelő választ adhassunk az internetes gyűlöletkeltés és szélsőségek veszélyére" - hangsúlyozta Greenblatt. 

Fellendítette a katasztrófaturizmust a Csernobil tévésorozat

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.05. 19:56

Fotó: STR/NurPhoto / AFP
Az atomerőmű katasztrófáját bemutató sikeres sorozat miatt fellendült a csernobili túrák iránti érdeklődés.
Egy csernobili utazási iroda szerint 40 százalékkal nőtt a foglalások száma az Amerikában május elejétől vetített sorozat bemutatása óta. A tévésorozat az atomerőmű katasztrófáját és annak utóéletét, a romeltakarítást, a sugárzó reaktor lezárását és a tragédia okainak egykori kivizsgálását is bemutatta. 
Az 1986-ban felrobbant atomerőmű környékét a sugárszennyezés miatt hosszú időre lezárták, az erőmű melletti Pripjaty, ahonnan 50 ezer embert telepítettek ki, ma is kísértetváros.       
A SoloEast utazási iroda igazgatója, Szergej Ivancsuk elmondta, hogy idén májusban 30 százalékkal többen érkeztek a térségbe, mint tavaly ilyenkor. A júniusi, júliusi és augusztusi foglalások pedig 40 százalékkal nőttek, mióta az HBO bemutatta a szériát. Egy másik csernobili utazási cég igazgatója a turisták számának hasonló arányú, 30-40 százalékos emelkedéséről számolt be.
A csernobili túrára jelentkezőket Kijevből busszal szállítják a 120 kilométerre fekvő térségbe. Megtekinthetik az áldozatok emlékműveit, áthaladnak az elhagyatott falvakon és Csernobil egyetlen éttermében ebédelnek. Elviszik őket a felrobbant negyedik blokkhoz, amelyet 2017 óta 105 méter magas acélkupola borít. Az egynapos túra végül Prijatyban zárul. Az angol nyelvű túrák ára fejenként száz dollár (28 500 forint) körül mozog. 
Viktorija Brozsko idegenvezető elmondta, hogy a tévésorozat miatt a turisták nagyon sok kérdést tesznek fel, és érezhetően megnőtt az érdeklődés Csernobillal kapcsolatban. Az idegenvezető szerint a túra a látogatók számára teljesen biztonságos, a turisták a teljes csernobili túra alatt két millisievert sugárzásnak vannak kitéve. Ennyi a természetes háttérsugárzás is, amelynek az emberek évente ki vannak téve.
Craig Mazin, a Csernobil című minisorozat alkotója és rendezője korábban arról mesélt, hogy a sorozat írása előtt maga is ellátogatott Csernobilba. Mint mondta, nem vallásos, de ezt szinte vallási élményként élte meg. 
"Nagyon különös élmény volt ott sétálni, ahol ők jártak, ugyanaz alatt az ég alatt kicsit közelebb kerültem hozzájuk, kezdtem megérezni, kik voltak"

- mondta.

 A katasztrófa, és ahogy a szovjet vezetés kezelte, beleértve, hogy csak 36 órával a robbanás után evakuálták a környéket, rávilágított a szovjet hatalom rendszerszerű hazugságaira és hibáira, amelyeket a titkolózás kultúrája vett körül. Az erőmű felrobbanásának 31 közvetlen halálos áldozata volt és több tízezer embert evakuáltak. Az atombaleset okozta sugárszennyezés halálos áldozatainak számáról azonban nincsenek pontos adatok. Egy fehérorosz tanulmány a katasztrófa miatti rákos halálozások számát 115 ezerre tette, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 9 ezerre becsülte az elhunytak számát.

Történelmi békenyilatkozat a normandiai partraszállás 75. évfordulóján

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.06.05. 18:17

Fotó: JACK HILL / AFP
Az ünnepségeken részt vevő veteránok többsége talán utoljára találkozhatott a második világháborúban fordulatot hozott D-nap kerek jubileumán.
A dél-angliai Portsmouthban fejezte be nagy-britanniai hivatalos, állami látogatását Donald Trump amerikai elnök, aki tizennégy másik volt szövetséges politikai vezető társaságában emlékezett meg a történelem legnagyobb tengeri katonai inváziójának június 6-i évfordulójáról. Az eredetileg 5-re tervezett, de az egy nappal később kedvezőbbnek várt időjárás miatt egy nappal elhalasztott monumentális Oberlord hadművelet során a Szövetségesek legalább 4400 katonájukat vesztették el. Az ünnepség részvevői közé tartozott Emmanuel Macron francia, Justin Trudeau kanadai elnök, Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke, de eljött a történelmi eseményre Angela Merkel német szövetségi kancellár is. A portsmouthi kikötő előtti Southsea Common-on megrendezett felemelő eseménynek külön jelentőséget adott az a tény, hogy az utazást még vállalni tudó mintegy háromszáz háborús veterán kilencvenes éveit tapossa, így legtöbbjük számára ez lehet az utolsó alkalom, amikor kerek évfordulón tekinthetnek vissza életük leghosszabb napjára. 
A második világháborúban jelképes katonai szolgálatot teljesített II. Erzsébet – 1945 elején a Kiegészítő Területvédő Erők kötelékében mentőautót vezethetett – és Károly walesi herceg is megjelent a visszaemlékezésen. A királynő rövid beszédben idézte fel, hogy már a hatvanadik évfordulón is sokan gondolták úgy, hogy az volt az utolsó közös ünneplés a veteránokkal. Ám, mint mondta, “a háborús nemzedék, az ő saját korosztálya, szívós és kitartó, így nagy örömére szolgál, hogy ott lehet a 75. évfordulón”. A portsmouthi megemlékezés előestéjén tizenhat nemzet történelmi deklarációt írt alá. A brit kormány aktív részvételével megszületett okmányban ünnepélyes ígéretet tesznek arra, hogy mindent elkövetnek egy a második világháborúhoz hasonló vérontás elkerülésére. Igyekeznek megtalálni a közös alapot és így megvédeni a nemzetközi közösséget a békét és a stabilitást fenyegető kihívásoktól. Az ünnepi felszólalások közé tartozott Theresa May és Emmanuel Macron felolvasása. A búcsúzó brit kormányfő Norman Skinner kapitány 1944. június 3-án feleségéhez, Gladys-hez írt levelét olvasta fel, ami a partraszállás pillanatában még a zsebében volt. Az elmúlástól félő, de missziójához ragaszkodó Skinner egy nappal később hősi halált halt. A francia elnök egy fiatal ellenálló, Henri Fertet szüleihez intézett sorait elevenítette fel. A 16 éves korában kivégzett fiú "hazáját szabadnak, a franciákat boldognak” szerette volna látni. A felszólalások és az ismert brit színésznő, Sheridan Smith által előadott háborús sláger, a We Will Meet Again elhangzása után a meghívottak és érdeklődők igazi katonai csemegében részesültek: megtekinthették a Királyi Légierő huszonöt történelmi és modern repülőgépének parádéját. A kiemelkedő nagy-britanniai események elmaradhatatlan szereplője, a Red Arrows köteléke nem csak a hivatalos ünnepség során, hanem délután külön is igazolta legendás hírét. A nap végeztével a mintegy háromszáz veteránt a fegyveres erőkben szolgálatot teljesített katonák és családjuk jólétét segítő Royal British Legion által szervezett hajó Portsmouthból Normandiába szállította, hogy csütörtökön ott folytathassák a megemlékezéseket.