Előfizetés

Ötvenezernél is több műanyagrészecske jut évente a szervezetünkbe

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.06. 09:45

Fotó: Steve Sparrow/Image Source / AFP
Évente fejenként átlagosan legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek és hasonló mennyiséget be is lélegeznek egy új tanulmány szerint.
A valós szám a szakértők szerint ennél sokkal nagyobb is lehet, mivel az ételek és italok csak kis csoportját elemezték a műanyag-fertőzöttség mértékét vizsgálva. A tudósok kutatása szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnövelik az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.
A mikroműanyag megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Egyes részecskék olyan kicsik lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki. 
A mikroműanyag általi szennyezettséget legfőképpen a műanyag szemét elbomlása okozza, ez a világon mindenütt jelen lévő probléma. A tudósok mindenütt találnak mikroműanyagot: a levegőben, a talajban, folyókban és a világ legmélyebb óceánjainak fenekén, palackozott és csapvízben, a tenger gyümölcseiben és a sörben is. Októberben első alkalommal találtak műanyagot emberi székletmintában is, bizonyítva, hogy az emberek is beviszik a szervezetükbe a műanyagot. Az Environmental Science and Technology című szaklapban bemutatott tanulmány 26 korábbi kutatást vett alapul, amelyek a halakban, rákfélékben, cukorban, sóban, sörben, vízben és a városok levegőiben mérték a mikroműanyag részecskék mennyiségét.
 Ezt követően a tudósok az amerikai kormány táplálkozási irányvonalai alapján kalkulálták ki, hogy átlagosan mennyi mikrorészecskét fogyaszt egy személy egy évben. Becsléseik szerint a felnőttek évente átlagosan 50 ezer mikrorészecskét, a gyerekek pedig 40 ezer mikrorészecskét nyelnek le. A legtöbb étel- és italfajtát nem tesztelték, a tanulmány a kalóriabevitel 15 százalékát vizsgálta csupán. Kieran Cox, Kanadai Victoriai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint hiányosak az ismereteik. Elmondása szerint más ételek, mint a kenyér, a feldolgozott élelmiszerek, húsok, tejtermékek és zöldségek is ugyanennyi műanyagot tartalmazhatnak. 
„Nagyon valószínű, hogy hatalmas mennyiségű műanyag van ezekben. Több százezer részecske is lehet”

– mondta.

 A vízre vonatkozó adatok igen részletesek. Az palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Az, aki kizárólag palackozott vizet iszik, évente akár 130 ezer műanyag részecskét juttathat így a szervezetébe, míg a csapvízből „csupán” 4000 részecskét. 
A tudósok egyelőre nem tudják, mi történik a belélegzett mikrorészecskékkel, de a most publikált tanulmány szerint „a legtöbb belélegzett részecske megemésztődik”, nem pedig kiköhögi vagy kitüsszenti az adott személy.

Nem őszinte, sőt erőltetett Mona Lisa mosolya, de feltehetően nem véletlenül

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.05. 15:53

Fotó: J-M EMPORTES / AFP
"Erőltetett" a mosolya Leonardo da Vinci híres Mona Lisájának - állapította meg három idegkutató, akik szerint a reneszánsz polihisztor szándékosan festhette meg ilyennek modellje arckifejezését. Ennek okát azonban továbbra sem tudni, így a mosolya még rejtélyesebb.
A Londoni Egyetem Szent György orvosi karán dolgozó Lucia Ricciardi és két kollégája, Luca Marsili (Cincinnati Egyetem) és Matteo Bologna (La Sapienza Egyetem) első lépésben egy függőleges vonallal megfelezték Mona Lisa száját és a két oldalt tükrözték, így kétféle szájat kaptak - írja a Medicalxpress.com. Az így kapott kétféle mosolyt ábrázoló két képet megmutatták a kutatás 42 résztvevőjének, akiknek saját benyomásuk alapján kellett értékelniük az arckifejezéseket. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a száj bal felét tükröző képen a mosoly boldognak, míg a száj jobb felét megkettőző képen kevésbé kifejezőnek, leginkább semlegesnek vagy szomorúnak tűnik. Ezek alapján a kutatók arra jutottak, hogy Mona Lisa mosolya aszimmetrikus.
"A legszélesebb körben elfogadott neuropszichológiai elméletek szerint ha egy mosoly aszimmetrikus, akkor általában nem őszinte. Ezzel szemben a spontán, úgynevezett Duchenne-mosoly szimmetrikus. Ilyenkor az arcvonalak is megemelkednek, ami Mona Lisa arcáról nem mondható el" - magyarázta Ricciardi.
Közelmúltbeli kutatások eredményei továbbá azt sugallták, hogy az aszimmetrikus mosoly a kétszínűség vagy a hazugság jele is lehet.
"Természetesen tudjuk, hogy ha az ember órákon át modellt ül egy képhez, az erőltetett arckifejezéshez vezet"

- jegyezte meg a szakember.

Hozzátette: "ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Leonardo mestere volt a sfumato technikának, az arckifejezések megelevenítéséhez használt árnyékolásnak. Vagyis szándékosan emelte meg a modell szájának bal sarkát, mintha mosolyt akarna festeni, miközben tudnia kellett, hogy ha mindkét oldalon felfelé kanyarítja az ajkat és ráncokat fest a szemekhez, akkor őszinte mosolyt kap".
Ricciardi szerint Da Vinci már több száz évvel azelőtt tisztában volt mindezzel, hogy Guillaume Duchenne francia származású kutatóorvos az 1800-as években publikálta munkáját. 
"Ezért feltételezzük, hogy ez a mosoly szándékosan lett aszimmetrikus. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy a mester miért festette ilyennek, vagyis Mona Lisa mosolya még rejtélyesebb számunkra, mint eddig volt"

- jegyezte meg a kutató.

Kenjük, de lehet, hogy nem is jól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.05. 14:14
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
A megfelelő napvédőkrém, ha jól használjuk, nemcsak a leégés, és ezáltal a bőrdaganatok kialakulása, hanem több bőrelváltozás ellen is véd.
A bőrünk nem felejt, így már gyermekkortól fontos ügyelni a fényvédelemre. Ha valaki élete során többször leég, akkor a kedvezőtlen hatások összeadódnak, majd később ennek látható jelei is lesznek: korai ráncosodás, máj- és öregségi foltok, egyenetlen bőrszín, illetve emelkedik a legveszélyesebb szövődmény, a bőrdaganat kialakulásának kockázata is – mondta dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa.
A napvédő krémeknek átlagosan fél órára van szükségük, hogy hatni tudjanak. Ezért nem jó, ha csak a strandra érve, a vízbe csobbanás előtt sietve keni be magát. A legjobb, ha még otthon eldolgozzuk a bőrön, a strandon pedig már csak ismételgetjük a műveletet. A vízálló terméket sem elég ugyanis egyszer felkenni.
Gyakori, hogy bár többnyire bekenjük magunkat, ilyen-olyan okból, egyes testrészekre nem jut elegendő mennyiségű naptej, és erre csak este a furcsa alakban lepirult terület figyelmeztet. Van, hogy nagyobb területek is kimaradnak, például kopaszodó férfiak nem gondolnak a fejbőr védelmére, pedig nőknél is fontos lenne a haj választékának vonalát bekrémezni. A fülcimpa és a lábfej szintén sokszor elfelejtett terület. 
Fényvédelemre nemcsak a vízparton van szükség, hanem mindig, amikor a szabadban tartózkodunk. Ezért akkor is kenjük be magunkat, ha például sétálni, kirándulni indulunk – ajánlotta a szakorvos.
Illusztráció
Fotó: GODONG / AFP
Hatféle bőrtípus létezik, Európában a 2-es és a 3-as fordul elő leggyakrabban. Előbbi világosabb színű, amely könnyebben leég, a 3-as pedig könnyebben barnul. 30-as faktorszám alatti fényvédőt egyik bőrtípusnak sem javasolt használnia, világosabb bőrűeknek, gyerekeknek az 50-es javasolt. Az SPF mellett fontos, hogy a naptej az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújtson. Előbbi a ráncosodásért, a bőr öregedéséért felel, utóbbi a leégést okozza.
Megfelelően alkalmazott naptej mellett is célszerű óvatosan bánni a napon töltött idővel. 11 és 15 óra között továbbra sem javasolt a tűző napon tartózkodni. Ilyenkor vonuljunk árnyékos helyre, de itt is kenjük be magunkat naptejjel, mert még a lombok között átszűrődő napfényben is leéghetünk. Szemünk egészségét védjük jó minőségű, UV-sugarakat szűrő napszemüveggel, fejünket széles karimájú szalmakalappal. Világos, érzékeny bőrűek számára akár UV-szűrős ruházat viselését is ajánlja a szakember.