Félünk, hogy hamis, de azért vásárolunk az online patikákból

Publikálás dátuma
2019.06.06. 16:07
Illusztráció: pexels.com
Minden negyedik válaszadó rendelt már receptköteles, illetve egyéb gyógyszert a netről.
Felfutóban van az online-gyógyszerkereskedelem világszerte, s ezzel arányosan nő a vásárlók kockázata, hogy bizonytalan származású, egészségkárosító, hamis készítményt vásárolnak – figyelmeztettek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hamisítás elleni világnap alkalmából megrendezett közös sajtótájékoztatón. A hazai lakosság túlnyomó többsége elsősorban a gyógyszertárakban vásárol orvosságot, ám minden tizedik magyar nem utasítja vissza a tiltott weboldalak, vagy ismerősök, rokonok által felkínált szereket sem – derült ki a HENT által májusban készített reprezentatív, lakossági felmérésből. Ilku Lívia, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerint divatos a piacokon, az internetes vásárlás. Minden negyedik válaszadó rendelt már receptköteles, illetve egyéb gyógyszert a netről. Az ilyen tranzakciók gyakran orvos, illetve gyógyszerészi konzultáció nélkül történnek meg. Sőt előfordul, hogy „beteg” a tünetekből maga állít fel diagnózis, és keres rá orvosságot is. Mindez azért is veszélyes – figyelmeztetett Ilku Lívia, mert a gyógyszer úgynevezett bizalmi termék. Az ilyen vásárlónak pedig nincs kellő információja a terápia választáshoz. Nem biztos, hogy tudja pontosan milyen termékre is van szüksége, mint ahogyan azt sem tudja megítélni, hogy a netes patikából a megfelelő minőségű készítményt küldték-e. A kutatásból az is kiderült, hogy a netes vásárlók harmadával már előfordult, hogy nem azt kapta, amit rendelt. A megkérdezettek 40 százaléka kimondottan kockázatosnak ítélte az internetről való gyógyszerrendelést. Ám minél iskolázottabb volt a válaszadó annál kisebbnek, elhanyagolhatóbbnak ítélte ezt a kockázatot. Azt egy korábbi, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének kutatásból tudjuk, hogy több tízezer aktívan működő internetes gyógyszertárnak, mindössze 0,6 százaléka legális. Ez azt jelenti, hogy a potenciális vásárlónak 1:200-hoz az esélye, hogy legális eladóra talál! Ezeken a portálokon egyébként minden – vakcina, tabletta, onkológiai szer is – beszerezhető. Fittler Andrása, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének docense arról beszélt, mennyire fontos, hogy a világhálón vásárlók meg tudják a különböztetni a legális és illegális netes patikákat. Az előbbieken egy zöld zászlószerű logó jelzi a biztonságot.   
Szerző

Egymillió magyarra nem figyelnek az IT-sok

Publikálás dátuma
2019.06.06. 15:32

Fotó: AMELIE-BENOIST/BSIP / AFP
Még ma is minden tizedik ember akadályba ütközik a honlapok olvasása közben Magyarországon, ezért közös cselekvésre szólította fel a teljes IT szakmát az Ithon.info az első alkalommal megrendezett szakmai rendezvényén.
 Hazánkban még ma is egymillió, azaz minden tizedik ember akadályba ütközik a weboldalak olvasása közben. Számukra a legegyszerűbb online ügyintézés, vásárlás, bankolás, hivatalos iratok kitöltése, vagy bármiféle információszerzés nehézséget jelenthet. Egy kéztörés vagy látásromlás következtében bárki megtapasztalhatja, milyen nehézségei lehetnek a netezésnek. Az első alkalommal megrendezett szakmai IT Összefogáshoz hat cég csatlakozott, vállalva, hogy valódi változást indít el az esélyegyenlőség megteremtéséért. Elkötelezettségükért és vállalásaikért egy éven át használhatják az #akadalymentesITs címet cselekvésre ösztönözve ezzel másokat is. 
Informatikai cégek, IT-szakemberek, látássérült programozók, informatika tanárok, vakok és gyengénlátók találkoztak az IT Összefogás Napon, hogy közösen dolgozzanak a mindenki számára egyenlő eséllyel használható infokommunikációs környezet megteremtéséért. 
„Akadálymentességi szabvány ugyan már most is létezik, de csak kevesen tudnak róla. Minden olyan együttműködésre, amely fejlődést, javulást hozhat, nagy szükség van”

- mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Könnyen előfordulhat, hogy egy most fejlesztés alatt álló weboldalt a több mint egymillió ember nem tudja használni, mert a fejlesztő nem rendelkezik a kellő információval. Azért, hogy ez megváltozzon, az IThon.info csapata közös cselekvésre szólította fel az IT szakmát. 
„Ha kis lépésekkel is, de elindul a változás. Hat cég csatlakozott az IT Összefogáshoz. Célunk, hogy ez a téma nagyobb figyelmet kapjon, mert szükség van közös gondolkozásra és felelősségvállalásra”

- mondta Pulay Gellért, az IT Összefogást szervező IThon.info alapítója.

Az IT Összefogás napon Pál Zsolt (Pille) vak programozó, informatika tanár mutatta be, hogyan működik a képernyőolvasó szoftver. Aki még soha nem használta, annak több nehézséggel is számolnia kell, például, nem könnyű elsőre megérteni egy szöveget, különösen, ha idegen nyelvű szövegrészt hallunk, magyar kiejtéssel. 
Ahhoz, hogy jobban megértsük egymást, találkoznunk kell, meg kell értenünk élethelyzeteket, és ami a legfontosabb, segítséget kell kérnünk egymástól - mondta Ócsvári Áron szabadúszó látássérült webfejlesztő. 
„Fontos lenne, hogy a fejlesztők és a látássérültek együtt dolgozzanak”

- hangsúlyozta.

Szerző
Témák
IT vakok

Hableány-tragédia: azonosították a tizenhatodik áldozatot

Publikálás dátuma
2019.06.06. 14:05

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szerda éjjel a Szabadság híd közelében megtalált férfi is a hajó utasa volt.
A szerdai éjszakán a budapesti Szabadság híd környékén kiemelt holttest azonosítása megtörtént, tájékoztat honlapján a rendőrség. Az eddig eltűntként keresett férfi a május 29-én történt hajóbaleset tizenhatodik dél-koreai áldozata.
A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 10 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét.

Három órán belül azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait

Három órán belül azonosítják a Dunából előkerülő múlt hét szerdai hajótragédia áldozatait – tudtuk meg Im Byung-Hotól, a Dél-koreai Interpol vezetőjétől, a Magyarországon a halottak azonosításával foglalkozó koreai egység vezetőjétől. Mint a szakember elmondta: az Interpol-protokoll szerint három fő módszer létezik a halottak azonosítására, így a fogászati adatok alapján, a DNS alapján és az ujjlenyomatok alapján lehet biztosan megállapítani az elhunytak személyazonosságát. Dél-Koreában ugyanis a felnőtt személyigazolvány kiállításához az állampolgárokról egy tízujjas ujjlenyomat is készül, ami egy közös daktiloszkópiai adatbázisba kerül. Így most a Dunából előkerült, felnőtt áldozatoknál az ujjlenyomatokat kell rögzíteni, majd a koreai adatbázisból három órán belül megkapják a pontos és biztos eredményt. Im Byung Ho szerint 30 fokos vízhőmérséklet alatt nagyjából három hónapig lehet a vízben lévő holttestekről azonosításhoz használható ujjlenyomathoz jutni. Sajtóérdeklődésre elmondta: a hírek szerint a balesetkor a hajón tartózkodó fiatalkorú személy azonosításhoz előre láthatóan DNS analízisre lesz szükség. 

Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 15:31