Megy a koncepciógyártás a Mi Hazánkban, újratervezik a „nemzeti radikalizmust”

Publikálás dátuma
2019.06.07. 08:15

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Toroczkai László és Volner János is koncepciót készít arról, milyen átalakításokra van szükség az EP-választáson mandátum nélkül maradt pártban.
A volt jobbikosokból alakult Mi Hazánk Mozgalom eredménye az európai parlamenti (EP) választáson a „félig tele, félig üres pohár” esete. Korábbi nyilatkozatai alapján Toroczkai László pártelnök és listavezető erősen bízott abban, hogy az ötszázalékos küszöb átlépésével a Mi Hazánk – személy szerint ő – mandátumot szerez az Európai Parlamentben (EP). Novák Előd alelnök és kampányfőnök a 2009-es meglepetéssel példálózott, mikor is az alaposan alulmért Jobbik 15 százalékot ért el.
A kormánypárti sajtóban sok lehetőséghez jutó Mi Hazánk az EP-választás napjára lejjebb adta igényeit. Az új „nemzeti radikális” párt hivatalos kommunikációja ekkor már arról szólt, hogy az egy százalék fölötti eredmény is sikernek tekinthető. A vége 3,3 százalék lett: nem vereség, de nem is győzelem. Olyan politikusoknak kellett beérniük ennyivel, akik a tavalyi országgyűlési választáson kudarcként könyvelték el a Jobbik 20 százalékát.
A külvilág felé egységet mutató Mi Hazánkban információnk szerint belső feszültségek munkálnak: Volner János parlamenti képviselőnek – aki tavaly ősszel hagyta el a Jobbikot, és „külső támogatóként” csatlakozott a Mi Hazánkhoz – akadtak konfliktusai Toroczkai Lászlóval, még inkább Novák Előddel. „Ez butaság, Lacival (Toroczkai Lászlóval) régóta barátok vagyunk, a legszorosabb értelemben véve a bajtársamnak tekintem. Vele már a Jobbikban is nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, és még csak össze sem vesztünk soha. Éppen Laci személye volt az egyik fő ok, amiért most segítem a pártot” – reagált lapunknak Volner.
Szavaiból azt szűrtük le, hogy a segítőkészség olyan meghatározó jegye egyéniségének, ami tökéletesen háttérbe szorítja személyi ambícióit. Amikor arról kérdeztük, nem vette-e zokon, hogy helyette Toroczkai lett az EP-lista vezetője, kifejtette: „Ugyanazt tudom mondani, amit még a Jobbik politikusaként mondtam. Az EP-lista volt a legutolsó, amire gondoltam. Itthon szeretnék politizálni, mindenben segíteni a frissen megalakult Mi Hazánkat. Tavaly tavasszal az Iránytű Intézet felmérése szerint Vona Gábort is megelőzve a Jobbik legnépszerűbb politikusa voltam, ezért azt gondolom, az ismertségemmel, a politikai tapasztalataimmal sokat tudok segíteni.”
Tény azonban, hogy Volner János hiányzott a Mi Hazánk kampányarcai közül. Volner facebookos bejegyzéséből, amit még az EP-választás előtti héten tett közzé, a méltatlanul mellőzött politikus képe rajzolódott ki. Felidézte, hogy tavaly októberben „intenzív médiakampányt” indított, amelynek végén a frissen bejegyzett Mi Hazánk már 3 százalékon állt a biztos pártválasztók körében. „A Mi Hazánk villámgyors erősödésében komoly szerepem lehetett” – állapította meg Volner János. Beszámolója szerint egy rendezvényen annyian fogtak kezet vele, hogy az iránta való érdeklődést Toroczkai László egyenesen „zavaró mértékűnek” nevezte. A párt vezetősége végül mégis úgy döntött, hogy „az EP-kampány sikerét Novák Előd, Dúró Dóra és Toroczkai László személyére alapozza”, szerepléseik révén kell „a 3 százalékos szintről tovább erősödnie a pártnak” – konstatálta Volner.
Azóta már tudjuk, az erősödés csak minimális mértékben valósult meg. Kérdés, Volner mit gondol arról, a Mi Hazánk elérte volna-e az öt százalékot, ha neki nagyobb szerep jut a kampányban. Kitérő választ kaptunk. Úgy vélte, természetes, hogy nem lineárisan növekszik egy párt támogatottsága. „A Mi Hazánk nagyon szép eredményt ért el, villámrajtot vett, nyolc hónappal a bejegyzése után már megtette a parlamenti küszöbig vezető út kétharmadát. Joggal lehetünk elégedettek” – jelentette ki.
Az elégedettség érzése ugyanakkor mintha nem töltené el maradéktalanul a Mi Hazánkat. Volner közlése szerint pár napja egyeztetett Toroczkaival arról, hogy mindketten tervet készítenek a „pártban szükséges átalakításokra”, ezeket pedig még június folyamán „összefésülik”. Egyéb konkrétumot nem említett. Árulkodó lehet, hogy mostani nyilatkozatában Volner egyetlen szót sem ejtett Novák Elődről, ahogyan megkeresésünkre Novák sem szeretett volna Volnerről beszélni.

Mozgalmi adó

Mennyit költöttek EP-kampányra, és miből? – kérdeztük annak ismeretében, hogy a Mi Hazánk nem kap állami támogatást. Az országgyűlési és önkormányzati képviselőik tiszteletdíjából fizetett „általános mozgalmi adó” mellett szimpatizánsaik adománya és társadalmi munkája adta a kampány gerincét – derült ki Novák Előd tájékoztatójából, amit a 444.hu-nak is elküldött. Konkrét összeg azért is nehezen megbecsülhető, mert például a szimpatizánsok otthon is nyomtattak plakátokat – tette hozzá. Lényeges segítség, hogy a Mi Hazánk négy országgyűlési képviselője működési keretként mintegy 15 millió forintot kap havonta. „Meghatározó a költségvetésünkben az az ötmillió forintos kölcsön, amelyet kaptunk egy tagunktól, miután az összes bank megtagadta, hogy hitelt vegyünk fel” – írta Novák Előd.

Szerző
Frissítve: 2019.06.07. 08:31

Egy másik baleset miatt is gyanúsított a Viking Sigyn kapitánya

Publikálás dátuma
2019.06.07. 08:01
A Viking Sigyn Budapesten
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Főügyészség úgy értesült, a Sigyn kapitánya áprilisban Hollandiában is egy balesetező Viking-hajót irányított. A hajótársaság szerint viszont csak a fedélzeten volt Jurij C. az ütközéskor.
Csak idén tavasszal már három szerencsétlenségben is érintett volt a Viking Cruises hajótársaság a Sky márciusi motorhibájával, az Idun áprilisi balesetével és a Hableány-tragédiával együtt. Ezek közül kettőnél is jelen volt a Viking Sigyn kapitánya: ott volt ugyanis a Hollandiában ütköző Viking Idun fedélzetén áprilisban. Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség értesülésével ellentétben, áprilisban nem volt miért felelősségre vonni őt.
Az áprilisban Hollandiában történt baleset idején Jurij C. viszont nem kapitányként szolgált az érintett hajón - nyilatkozta csütörtökön a Viking Cruises hajózási vállalat szóvivője a Reuters hírügynökségnek.
"Meg tudjuk erősíteni, hogy a Viking Sigyn kapitánya április 1-jén a Viking Idun fedélzetén volt, de az incidens idején nem ő volt a hajó kapitánya. A hajót egy másik kapitány irányította"

- mondta a szóvivő, de több részletet nem árult el, arra hivatkozva, hogy mindkét ügyben vizsgálat folyik.
Korábban csütörtökön a Fővárosi Főügyészség az Eurojust magyar nemzeti tagján keresztül szerezte be azt a hivatalos információt, hogy
a Hollandiában idén április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és a jelen ügyben gyanúsított kapitány ugyanaz a személy, őt Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A Viking Sigyn 64 éves, odesszai, ukrán állampolgárságú kapitányát, Jurij C.-t gyanúsítottként tartják őrizetben a magyar hatóságok.
A Viking Cruises egyébként 60 folyami hajóval rendelkezik, a legtöbbel az európai hajótársaságok közül. A cég ráadásul egy magyar kft.-n keresztül közösen tulajdonolja a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós céget, a Mahart Passnave-t. Ha a tragédia után szabályozni akarná Budapest a belvárosi szakasz hatalmas szállodahajó-forgalmát, nem lesz egyszerű dolga.
Témák
Hableány
Frissítve: 2019.06.07. 11:39

Kétszer drágult, de így is ereszt és beázik a kaposvári uszoda

Publikálás dátuma
2019.06.07. 07:30
A gondok a nagyszabású megnyitó után jöttek
Fotó: Varga György / MTI
Ötmilliárd forint nem volt elég egy problémamentes uszoda megépítéséhez.
- Csak, ha esik az eső – jegyezte meg ironikusan a kaposvári uszoda egyik dolgozója, amikor arról érdeklődtünk nála, valóban beázik-e a május végén hatalmas gálaműsorral, Szabó Tünde államtitkár és Lázár János hajdani miniszter jelenlétében átadott, közel ötmilliárd forintba került létesítmény. A város szülöttéről, Csík Ferenc olimpiai bajnok úszóról elnevezett, tízpályás, nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas sportuszoda megépítését 2015 októberében, a Modern Városok Program keretében ígérte meg Orbán Viktor miniszterelnök. A tendert a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatokat ápoló, s így a közbeszerzéseken komoly sikereket felmutatni tudó Paár Attilához köthető cégek, a FÉSZ és a Magyar Építő konzorciuma nyerte. A végül 4,95 milliárd forintba kerülő beruházás kétszer is drágult, még az építkezés megkezdése előtt negyedmilliárddal, miután kiderült, a régi uszodaépület, melyet nemzetközi versenyek esetén bemelegítő medenceként használnának, harminc méterrel messzebb esik az új komplexumtól, mint azt a hivatalos szabályok engedélyezik. Másodjára alig néhány héttel az átadás előtt: a 496 milliós pluszköltséget az okozta, hogy olyan - az indoklás szerint „előre nem látható” – változtatásokra volt szükség, mint például a beléptető-rendszer összehangolása az informatikai hálózattal, tároló-bővítés, füst-és hőelvezetés, vagy éppen a megfelelő fűtés és szellőzés biztosítása. Úgy látszik azonban, a közel ötmilliárd forint sem volt elegendő egy problémamentes uszoda megépítéséhez, ráadásul a létesítménynek nem csak a teteje ereszti át a vizet, forrásaink szerint ugyanis a medence is szivárog. Az ügyben napokkal ezelőtt megkerestük a kaposvári önkormányzatot, kíváncsiak voltunk rá, tudnak-e a problémáról, ha igen, jelezték-e a kivitelező felé, s egyáltalán milyen garanciális feltételekkel vették át az épületet? A városháza nem reagált kérdéseinkre.
Szerző
Témák
Kaposvár uszoda