Előfizetés

Megrövidítették az időseket: eltűnt tízezer forint nyugdíjprémium

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.06.07. 06:00

Fotó: Varga György / MTI
Tízezer forinttal magasabb lett volna a 2018-ra érvényes nyugdíjprémium, ha a tényleges gazdasági növekedés alapján számolnák ki az összeget – állítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület.
Az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna összesen a tavalyi évre minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, az ez alatti nyugdíjak mellé pedig a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint. Az egyesület elnöke, Karácsony Mihály azt mondta lapunknak, az lenne a tisztességes eljárás az államtól, ha az elmaradt pénzt is kiutalnák minden járadékban részesülő idős embernek.
A nyugdíjtörvény azt mondja, hogy akkor kell prémiumot fizetni, ha teljesül a hiánycél és a bruttó hazai termék (GDP) éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. A tavaly október 8-án kiadott kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, ami ennek és a várható 4,4 százalékos GDP növekedésnek a különbözete, de – mint azóta kiderült – a tényleges növekedés ezt jócskán meghaladva 4,9 százalékos lett. Az országos nyugdíjas szervezet a félszázalékos különbözetre mondja, hogy az járna az időseknek. Számításaik szerint nagyjából tízezer forintos összeggel kellene kalkulálni, ami egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának. Karácsony Mihály a követelést arra reagálva osztotta meg a Népszava olvasóival, hogy a pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés parlamenti benyújtásakor azt hangsúlyozta, „ a kormány kiemelt célja továbbra is, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok kedvező alakulásának”, ezért jövőre már negyedszer adnak prémiumot az év végén az időseknek. A kérdés feszegetése azért nem ördögtől való, mert a pénzügyi elszámolások nem egyszer ebben a formában működnek, a vállalkozások adóját is a becsült eredmény alapján kell feltölteni, s a tényleges eredmény ismeretében kell befizetni a különbözetet – érvel a nyugdíjpolitikus. Ráadásul ha az év végéhez közeledve kiderül, hogy a valós infláció magasabb, mint amennyit a kormány várt, akkor kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok, az utólagos elszámolás elve tehát benne van a nyugdíjtörvényben. Az utóbbi években alábecsüli a kormány a pénzromlás mértékét, alig néhány százalékkal emeli meg a nyugdíjakat januárban.
Az idei év akár vízválasztó is lehetne, de a következő költségvetésbe betervezett nyugdíjemelés is csak a 2,8 százalékos inflációval számol, szó sincs a nettó béremelkedéseket is figyelembe vevő kettős indexálás visszahozásáról, ami a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület és valamennyi idős-szervezet alapvető követelése. Ráadásul idén az élelmiszerek ára már 5-8 százalékkal ment feljebb, a plusz kifizetések keresésekor tehát az első kérdés, mekkora inflációs kompenzációt ad év végén a kormány. A prémium néhány ezer forintos szépségtapasz, de érdemben nem javítja a jelenleg 130 500 forintos átlagnyugdíjból élők hétköznapjait, mert egyszeri kifizetés, ami nem épül be az ellátásba. Ezt hangsúlyozta lapunk kérdésére Farkas András nyugdíjszakértő. Szerinte a kormánynak mindaddig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

Céltartalék

Nem túl biztató, hogy tavaly 41 milliárdot fordított az állam a nyugdíjprémiumokra, idén 25 milliárdos céltartalék lesz a fedezet, de jövőre már csak 20 milliárdot terveztek be a kasszába erre a célra.

Azonosították a Hableány legénységének egyik tagját és egy dél-koreai nőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.06. 22:30
Illusztráció
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A Szabadság híd közelében a hajó legénységének egyik magyar tagját, Érd térségében egy dél-koreai utas holttestét találták meg.
A 2019. június 6-án délelőtt Érd térségében kiemelt dél-koreai női holttest azonosítása megtörtént. A Szabadság híd környékén 2019. június 6-án este kiemelt magyar férfi holttestének azonosítása szintén megtörtént. Mindketten a 2019. május 29-én történt hajóbaleset áldozatai - írja honlapján a rendőrség.  A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 8 dél-koreai utast és a hajó magyar legénységéből egy embert.

Napsütés és futó zápor is várható a pünkösdi hosszú hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.06. 21:22
Fotó: Shutterstock
A napos meleg időt néhány zivatar zavarhatja meg.
Pénteken sok napsütésre számíthatunk az ország nagy részén, de északon, északkeleten erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan futó zápor, helyenként egy-egy zivatar még kialakulhat – írja az Időkép.
Többfelé élénk lehet a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak.

Hajnalra északon, északnyugaton foltokban pára, köd kialakulhat. Reggel 12-17, délután 25-30 fokot mérhetünk.
Szombaton is folytatódik a napos, meleg idő, de az északkeleti tájakon átmenetileg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat.

A Dunántúlon viszont egy érintőleges hidegfront miatt megélénkül, megerősödik az északnyugati szél. A legmelegebb órákban 26-31 fokot mérhetünk.
Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, de néhol egy-egy futó zápor, esetleg gyenge zivatar átmenetileg előfordulhat.

Többfelé élénk, északkeleten erős lehet az északi-északkeleti szél. Délután 27-31 fokra van kilátás. Hétfőn szintén túlnyomóan napos, nyári időre számíthatunk, számottevő csapadék nem valószínű. Többfelé élénk lehet a keleti-délkeleti szél. Egyre nagyobb területen emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet a délutáni órákra.