Kálmán Olga: „Fogok én még tárgyalni Orbán Viktorral”

Publikálás dátuma
2019.06.06. 20:46

Fotó: Népszava
A DK jelöltje szerint az EP-választás megmutatta, hogy az emberek most már új szereplőket akarnak a politikában.
„Nagyon sok munkám van, nem munkát kerestem” – jelentette ki a főpolgármester-jelöltséggel kapcsolatban az ATV Egyenes Beszédben Kálmán Olga. A jelölt szerint a feladat találta meg őt, amiben nagy szerepe volt a DK-nak és főleg Dobrev Klárának. 
Bár egy hete még fel sem merült a jelöltsége, állítja, átgondolt döntést hozott.

Korábban a 24.hu-nak még azt nyilatkozta nem akar főpolgármester-jelölt lenni  – ezzel kapcsolatban most azt mondta, azóta annyi dolog történt, hogy megváltoztatta a döntését. Szerinte
az EP-választás megmutatta, hogy az emberek új szereplőket akarnak a politikában.

Kálmán szerint ahhoz, hogy valakiből jó városvezető legyen, nem kell, hogy városvezetési tapasztalata legyen.  A programjával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, az embereket annyi bosszúság éri hétköznapi életükben, hogy
„ma már mindenkinek van Budapest-programja”, mindenki látja, hogy min kellene változtatni.

Kiemelte, hogy jelenleg a fővárosban élő és dolgozó emberek által a költségvetésbe befizetett pénz csak kis részét kapja vissza Budapesttől, ezek egy részét vissza kell szerezni. Fontosnak nevezte, hogy a fővárosban élők 
rendelkezhessenek saját egészségügyi ellátásukról, oktatásukról.

A kérdésre, hogy ha nyerne, hogy tudna ellenzéki jelöltként a kormánytöbbséggel szemben küzdeni, azt mondta: szerinte a fővárosiaknak van olyan erejük, hogy bizonyos kérdésekben ki tudják kényszeríteni, amit akarnak,mint ahogy ezt az internetadónál is megtették.
„Fogok én még tárgyalni Orbán Viktorral”

– jelentette ki.
Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 21:53

A Bálnánál is előkerült egy holttest a folyóból

Publikálás dátuma
2019.06.06. 20:14
Képünk illusztráció!
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Amennyiben erről az áldozatról is bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben halt meg, akkor még 9 embert keresnek.
Ismét előkerült egy holttest a Dunában - hangzott el M1 esti Híradójában. A csatorna információi szerint a holttest a Bálna közelében került elő.  Mint azt már korábban megírtuk, a Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Azóta több holttest előkerült, valamennyien dél-koreaiak. A csütörtökön Érdnél talált ember azonosítása még folyamatban van, ő lehet a tragédia 18. áldozata. 
Ha róla és a Bálnánál előkerült holttestről is bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben halt meg, akkor még 9 embert keresnek.

Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 20:27

Karácsonyt meglepte Kálmán Olga indítása, de alig várja a vitákat

Publikálás dátuma
2019.06.06. 19:36

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Néhány napja még az is kérdés volt, lesz-e kihívója Karácsony Gergelynek, most pedig a Momentum után korábbi támogatója a DK is beszállt a versenybe – Kálmán Olgával.
– A Demokratikus Koalícióban (DK) egy ideje nem voltak maradéktalanul elégedettek Karácsony Gergellyel, ráadásul úgy érezték, nem is vállalja fel a pártot kellőképpen a nyilvánosságban, a váltáshoz pedig kapóra jött, hogy a Momentum Mozgalom mégis saját főpolgármester-jelöltet indít az előválasztáson – DK-s forrásaink így magyarázták a párt mai bejelentését. Dobrev Klára a párt EP-képviselője csütörtök délben a Szabadság téren jelentette be, hogy a DK saját főpolgármester-jelöltet indít a június végi előválasztáson, mégpedig Kálmán Olgát az ismert televíziós műsorvezetőt. Ez nemcsak azért keltett meglepetést, mert Kálmán Olga nemrégiben még arról beszélt, hogy esze ágában sincs beszállni a politikába, hanem azért is, mert csütörtök reggel még Karácsony Gergely is úgy tudta: az MSZP és a Párbeszéd mellett a DK is őt támogatja az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán. Olyannyira, hogy információink szerint szerda este még közös egyeztetést tartott erről az MSZP és DK. A műsorvezető a programjáról annyit mondott: „Budapestet vissza kell adni a Budapestieknek”, a város gondjait – az egészségügytől kezdve a közlekedésen át az oktatásig – pedig mindenki ismeri, aki itt él, a részleteket viszont csak azután dolgozza ki, hogy rengeteget beszélgetett a következő hetekben fővárosiakkal. Azt, hogy neki és a DK-nak sem túl sok ideje a programmal foglalkozni, egy forrásunk is megerősítette, mondván, „Olga jelölése elég friss ügy”. Olyannyira, hogy a formális döntés ma reggel, közvetlenül a bejelentés előtt született meg a DK elnökségében.
Az, hogy Karácsony Gergelyt mennyire lepte meg a helyzet, jól mutatja: a csütörtök délben elhangzott DK-s bejelentés után lemondta egy kora délutáni sajtótájékoztatóját. Csak órákkal később szólalt meg, és akkor sem titkolta meglepetését. – Azt eddig is tudtam, hogy lesz a DK-nak jelöltje az előválasztáson, csak eddig azt hittem, hogy ez én leszek – kezdte Karácsony Gergely. Majd arról beszélt, hogy „minél több a jelölt, minél több a program és minél több a vita, annál nagyobb a legitimációja annak az aspiránsnak, aki a budapestiek akaratából Tarlós István kihívója lesz”. Az előválasztás első körének győztese leszögezte, most is nyerni akar, de a végső célja az, hogy a budapestiek legfontosabb problémáit legyőzze. Azt mondta, hogy a programja szerinte támogatható a világvégéért és a hónap végéért aggódóknak is. – Alig várom a vitákat a DK és a Momentum jelöltjével – fogalmazott Karácsony Gergely. Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje azt mondta lapunknak, nagyon örül, hogy „újabb versenyző jelentkezett az előválasztásra”. – Azt gondolom, hogy egy verseny attól jó, ha minél komolyabb aspiránsok közül választjuk ki a legjobbat. Várom a vitákat – fogalmazott.  Az egyébként nem véletlen, hogy Kálmán Olgát Dobrev Klára jelentette be, DK-s forrásaink szerint hiába EP-képviselő, aktívan részt vesz majd Kálmán Olga kampányában. Már csak azért is, mert az EP-választások bebizonyították, személye a DK-s választói körön túl is képes megszólítani szavazókat. Kálmán Olgától most ugyanezt várják a pártban. Az MSZP nem kommentálta a DK bejelentését, de az tudható, hogy gyakorlatilag hátba szúrásként élték meg a fordulatot. „Ennyit ér Feri szava” – beszélt haragosan Gyurcsány Ferenc DK-elnökről a szocialisták egyik fővárosi politikusa. Arra utalt ezzel, hogy a DK és az MSZP között megállapodás volt Karácsony támogatásáról. A DK-ban viszont azt mondták, nem rúgtak fel semmiféle megállapodást, mert Karácsony Gergely támogatása csak az előválasztás első fordulójára szólt. Igaz, Gyurcsány Ferenc tett ezzel ellentétes állítást is, de akkor – mint a DK-ban magyarázták – „később korrigált”. 

Előny lehet a tapasztalatlanság

– Noha Kálmán Olga neve már korábban is elő-előkerült, a döntés maga váratlan, hiszen nem is olyan régen az érintett cáfolta, hogy ilyen ambíciói lennének. Hasonlóképp meglepő a DK támogatása, hiszen erről is elmondható: az EP választást megelőzően, de utána is folyamatosan azt kommunikálta a párt, hogy nem változtatnak a korábbi megállapodásokon és Karácsony Gergely a DK által is támogatott jelölt – értékelt lapunknak Reiner Roland. Az Integrity Lab alapító-elemzője szerint éppen ezért Kálmán Olgával – és a DK-s támogatással kapcsolatban – az első kritika leginkább a következetlenség lehet. – A városvezetői tapasztalat hiánya ma már aligha merül fel komoly, döntő tényezőként: az újdonság, sőt, a politikán kívülről jövés akár előny is lehet. Hiszen a jelenlegi politikai elit elleni hangulat az ellenzéki táboron belül is megvan. Ezt jelzi az EP-választás eredménye is, hiszen a DK és a Momentum listavezetője is formális politikai tapasztalat nélkül ért el sikereket – hangsúlyozta a szakértő.

Frissítve: 2019.06.06. 20:42