Felborult egy francia mentőhajó az Atlanti-óceánon, többen meghaltak (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.07. 21:15

Fotó: SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP
Négy túlélő úszva érte el a partot.
Felborult egy francia mentőhajó az Atlanti-óceánon, Sables d'Olonne-nál pénteken, miközben egy halászcsónak felé tartott, amely a viharos időben bajba került. A hét önkéntes mentőből hárman meghaltak, és egyelőre sem a halászcsónak, sem utasai nem kerültek elő.   
A mentőhajó mintegy 800 méterre a parttól borult fel. A négy túlélő úszva érte el a partot.

A baleset után mintegy 60 tűzoltó és több helikopter kereste az esetleges túlélőket. A tengeri mentők francia szövetségének csaknem 8 ezer önkéntese ingyen végez tengeri mentést. A francia hatóságok szerint 1946 óta nem történt ilyen súlyos tengeri baleset a francia partok mentén. 
Franciaország nyugati és középső részén tíz megyében rendelt el riasztást a francia meteorológiai szolgálat a Miguel névre keresztel viharral érkező óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökések és az eső miatt.
Szerző
Témák
hajóbaleset

Új Csernobil-sorozattal állna elő egy orosz tévé

Publikálás dátuma
2019.06.07. 20:25
Illusztráció: AFP
„Saját szemszögükből” szeretnék megközelíteni a történetet.
Nem tetszik az orosz állami és kormányközeli médiának, ahogy az HBO és a Sky Csernobil című sorozata kezeli az 1986-os tragédiát ezért a Gazprom tulajdonában lévő NTV állítólag már azt fontolgatja, hogy saját sorozatot forgat a témáról – szemlézte a Moscow Times cikkét a HVG.
A Komszomolszkaja Pravda azt az álhírt terjeszti, hogy a sorozatot a „Roszatom konkurensei pénzelik”, hogy ezzel is rossz hírét keltsék az orosz atomenergiának.

De az is hamis a kormányközeli média szerint, hogy a szovjet hatóságok féltek volna elismerni harminc éve, hogy hibáztak.  Az NTV által tervezett sorozatból a lap szerint az derülne ki, hogy „a CIA küldött egy ügynököt a csernobili zónába, hogy szabotázsakciókat hajtson végre”.
Szerző
Témák
Csernobil

Az olasz püspöki kar vállalta a Szicíliában kikötött menekültek elhelyezését

Publikálás dátuma
2019.06.07. 19:33

Fotó: Francesco Militello Mirto / AFP
Az olasz katolikus egyház intézményei fogadják be a 62 fős csoportot.
 Az olasz katolikus egyház intézményei fogadják be annak a 62 fős csoportnak a tagjait, akik egy olasz kereskedelmi hajó fedélzetén érkeztek pénteken a szicíliai Pozzallo kikötőjébe - közölte az olasz belügyminisztérium.    
A Földközi-tengeren csónakon átkelő menekülteknek a máltai hatóságok nyújtottak segítséget a szigetországhoz tartozó tengeri zónában csütörtök este.

Eredetileg valamivel több mint száz emberről volt szó, ezért Málta egyenesen Rómához fordult a mentési művelet közös koordinálására. A római belügyi tárca a menekültekhez legközelebb haladó Asso25 olasz kereskedelmi hajót utasította 62 személy fedélzetre vételére. Az Asso25 a szicíliai Pozzallo kikötőjébe szállította őket. Matteo Salvini olasz belügyminiszter közleményben hangsúlyozta, hogy ez a Máltával közös mentési művelet bizonyítja, hogy Róma nem hátrál meg az emberéletek mentésétől, és együttműködik más országokkal. Hozzátette: a római kormány nem utasítja el a nem hatósági hajók segítségét sem, mint például az Asso25, azzal a feltétellel, hogy hatósági parancsot követnek.    Salvini megjegyezte, „egyedül az Európai Unió nem segít, amely ismételten magára hagyta Máltát és Olaszországot”. 
A Pozzallóban partot ért menekülteket a helyi regisztrációs központban (hot spot) azonosítják, amely öt hónap óta üresen állt a bevándorlók érkezésének hiánya miatt.

Befogadásukat az olasz püspöki kar (Cei) vállalta. A Cei fogadott be ötven férfit a június másodikán Genovába érkezett száz fős csoportból is.
Szerző
Témák
menekültek