A Balaton a Riviéra

Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon – ennek a honfiúi buzgalomtól átitatott kijelentésnek a szülőatyja nem más, mint az a Varga Mihály, aki nem is olyan régen még valóban izgalmas nyaralást ajánlott honfitársainknak. Akkor épp a szíve csücskének tekintett Kazahsztánra mint turisztikai célpontra hívta fel a figyelmet. 
Az itthoni nyaralás prioritása annak nyomán ötlött fel a pénzügyminiszterben, hogy megkérdezték: a 325 forintos euró árfolyam időszakában mikor érdemes pénzt váltani? Tekintsünk el attól, hogy a magyar családok közel felében fel sem merülhet annak a gondolata, hogy bárhová is nyaralni menjenek. Nekik nem telik rá. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a kormánytagok nem kommentálhatják a devizák aktuális árfolyamát. A pénzügyminiszternek azonban mégis kötelessége nyilatkozni a közeljövő kurzusáról, mégpedig a költségvetési törvényben. 
Fogódzóként annyit elárulunk, hogy a devizakereskedők most 320 forint körüli áron vásárolják az eurót. A 2019. évi költségvetési törvény az év utolsó napjára 311 forintot állított be. Ennek a jóslatnak a teljesíthetetlenségét - a gyenge forint időszakában - nem nehéz belátni. De a szorgalmasabb képviselők már bogarászhatnak a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is, melyben a Pénzügyminisztérium prognózisa 2020 végére: 320 forint. Ennek realitását másfél esztendő távlatában lehetetlen megtippelni.
Ami viszont biztos: a mi pénzügyminiszterünk bátor ember, hiszen megígérte, hogy a mostani kormányzati ciklus végére Magyarország teljesíteni fogja a maastrichti kritériumokat, amelyek az euróbevezetéshez szükségesek. A kijelentésnek üzenete van: Varga Mihály azoknak a feltételeknek a teljesítéséről beszélt, amelyen már túlestünk, bár a  Monetáris Tanács árfolyampolitikája miatt ki is zuhantunk belőlük. A magas infláció erodálja a forint erejét - tekintet nélkül arra, éppen hol nyaralunk.
Szerző
Bonta Miklós
Frissítve: 2019.06.08. 09:52

Nemzetek Európája

A történelem néha a politikusok kezére játszik: közelről láthatjuk, mit jelent a gyakorlatban az, amit Orbán Viktor az európai integráció alternatívájaként, „nemzetek Európája” néven reklámoz. Erős nemzetállamok? Van itt rögtön kettő is (tele komplexusokkal), Románia és Magyarország. Egy dekányit sem adunk fel a szuverenitásból? Nem hát, csak éppen úgy fest, hogy hiába fekszenek generációk sokaságára visszamenőleg magyarok az Úz-völgyi temetőben, ha a szóban forgó temetkezési hely történetesen Romániában van, a szuverén román hatalom fennhatósága alatt. Első a nemzeti érdek? Persze, a legelső – de mi van akkor, ha két nemzet, vagy inkább két kurzus érdekei ellentétesek? Ki szokott olyankor győzni? És milyen áron?
Alighanem sokunknak ismerős az az eljárás, amikor valaki a történelem átírása révén tesz szert rövid távú politikai haszonra – ez ugyanis a kortárs magyar emlékezetpolitika lényege. Erről szól a Szabadság téri „német megszállási” emlékmű, a Nagy Imre-szobor eltávolítása, a tankönyvdiktatúra, és ez a lényege legújabban az 56-os intézet Veritasba olvasztásának is. 
Mifelénk valamiért azt gondolják, meg azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a múlt uralása a hatalomgyakorlás legitim kelléke. De ez nem igaz: a lelkek és az emlékek megnyomorítása pontosan annyira tisztességes eszköze a politikának, mint a tömeges nemi erőszak. (Mindkettőt használják, de tisztességes ember egyiket sem tekintheti elfogadhatónak.)
Akinek a romániai temetőfoglalás – okkal – nem tetszik, annak a hazai múltgyalázási eseteket sem kellene szó nélkül hagynia. De az összefüggés sajnos fordítva is igaz: aki Magyarországon évek óta tétlenül nézi, netán tevőlegesen támogatja az állami történelemhamisítást, annak nem nagyon marad morális alapja ahhoz, hogy ugyanezt a szomszédoknál szóvá tegye.

Hárman párban

Botorság lett volna azt gondolni, hogy Gyurcsány Ferenc, nem próbálja meg maximalizálni saját pártja támogatottságát – ha teheti. És tehette, miután a Momentum saját főpolgármester-jelöltet állított. Kerpel-Fronius Gábor színre lépése újraértelmezte Karácsony Gergely népszerűségét. Feltételezhető, hogy a Momentum szimpatizánsai a párt új arcát támogatják. Karácsony elvékonyodott bázisát pedig sikerrel rabolhatja le egy népszerű, új jelölt – különösen úgy, hogy a DK vezetése úgy számol: jól szervezett szavazói automatikusan besorolnak bárki mögé, akire a vezérkar rámutat.
Így Gyurcsány Ferenc hirtelen Kálmán Olga egykori műsorvezetőre tolta át előválasztási tétjeit. Holott már körvonalazódott az alku, aminek eredményeképpen minden budapesti kerületben és önkormányzati körzetben egy ellenzéki jelölt lépett volna szorítóba a Fidesz embere ellen – az MSZP, a Párbeszéd és a DK közös csúcsjelöltje pedig Karácsony Gergely volt. Neki az előválasztáson most olyan mutatványt kell elővezetnie, amely egyszerre ejti rabul a szocialista szimpatizánsok zömét, a bizonytalanok egy részét, és még a két rivális párt szavazóinak is kedves.
Nem vitás, az előválasztás az ellenzék legjelentősebb innovációja. Demokratikus versenyben termeli ki az erős legitimációjú jelöltet, sikerrel mozgósít, és tematizálja a kampányt – ám egyelőre csak a budapesti ellenzéki szavazók kemény magját izzította be. Ebben a világban Kálmán Olgának van egy ethosza, miszerint ő a hatalomnak odamondogató asszony. (Igaz, az okozhat neki kellemetlen meglepetést, hogy hajdani ATV-s tábora nem egyezik meg a későbbi Hír TV-sel.) Ebben a világban sikereket hozhat a Klára-modell, miszerint keríts egy népszerű jelöltet, aki riválisaival többé-kevésbé azonos programot hirdet, de szerethetőbb. Ebben a világban vannak, akiknek fontosabb a pártkötődés, mint a jelöltek személye. Viszont nem csupán ez a világ választja meg a főpolgármestert.
A következő napokban-hetekben érdemi verseny törhet ki, ami nem baj. Sőt. De két dologra érdemes odafigyelni.
Az előválasztás, szemben az EP-választással, nem közvetlen belpolitikai tét nélküli szépségverseny. Tarlós Istvánnal a győztes mérkőzik. Azaz nem baj, ha a fő mérlegelési szempont az, kiről hiszik el, hogy „kormányzóképes”. (Közben a balos vezetésű kerületekben a DK-s szavazókat ellentétes impulzusok érik: a pártközpont Kálmán Olga támogatására szólít, a helyi közvéleményt befolyásoló polgármestereik Karácsony mellett tettek hitet.) A DK lépésével a helyzet most ismét kuszább lett.
De az igazi kérdés mégis az, mi történik a választás másnapján. Ha Tarlós nyer, akkor semmi. Tényleg: sokáig, semmi. De ha veszít, akkor a tét az, a főpolgármester bizonyítani tudja-e, hogy lehet élhető Budapestet működtetni kormányzati ellenszélben. Ehhez nem árt némi városvezetési tapasztalat – jól kérdezni nem elég.
Ha aztán a választáson Puzsér Róbert és a liberális Sermer Ádám is elindul, azzal még tovább nő Tarlós – és vele Orbán – győzelmi esélye. Az ellenzék az utolsó utáni esélyét készül eljátszani.
Szerző
Nagy B. György