Igazi kánikulával folytatódik a hosszú hétvége

Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hőség miatt hétfőre több megyére is figyelmeztetést adtak ki.
Vasárnap jobbára napos időre van kilátás, csak helyenként válik erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés, amelyből egy-egy helyen zápor, esetleg zivatar alakulhat ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Az északi, északkeleti szelet hajnalban, délelőtt északkeleten élénk, a Zemplén környékén erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul. A zivatarok miatt öt megyére (FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Tolna és Veszprém) is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, itt szélerősödés és jégeső is előfordulhat.
Hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű. A délkeleti szelet csak a Dunántúl északi felén kísérik élénk, olykor erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul. A hőség miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.
Az időjárási frontok a következő egy hétben elkerülik hazánkat, így sok napsütésre, és egyre fokozódó kánikulára számíthatunk.
Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 16:51

Áder: kegyeletetertő, törvénysértő, mélységesen erkölcstelen ami az úzvölgyi temetőben történt

Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:16
Áder János
Fotó: Népszava
Sőt, még nemzetközi megállapodást is sértenek a történtek, tette hozzá az államfő.
Áder János szerint mindaz, ami az úzvölgyi katonatemetőben történt, kegyeletsértő, törvénysértő, nemzetközi megállapodást sértő, és mélységesen erkölcstelen is volt. Magyarország köztársasági elnöke Csíksomlyón, a pünkösdi mise után nyilatkozott erről magyar újságíróknak.
Az államfő arra mondta a kegyeletsértést, hogy a temetőben kialakított román parcella 52 keresztjének egy része magyar katonák hamvai fölé került. Hozzátette: a temető átalakítását a román hatóságok is törvénysértőnek találták, mások mellett a védelmi minisztérium is közölte, hogy a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adott. Áder János szerint a hadisírok gondozásáról kötött román-magyar megállapodás több pontját is sérti a temető átalakítása.
Emellett mélységesen erkölcstelennek találja a temetőnél csütörtökön történteket. "Temetőben vandál módon viselkedni, ott lévő, békésen imádkozó embereket megdobálni több mint erkölcstelen, civilizálatlan, nem európai országhoz méltó cselekedet" - jelentette ki. Úgy vélte: nem kellett volna ide jutni, de ha már ez történt, akkor keresni kell a megoldást, hiszen az ott élő magyaroknak és Magyarországnak is az az érdeke, hogy békességben éljen a szomszédokkal.
Áder szerint a történészek, a levéltárosok meg tudják állapítani, hogy vannak-e az első vagy a második világháborúban eltemetett román katonák a temetőben, és ha igen, hányan lehetnek. "Van ott üres parcella és az lehetőséget nyújt arra, hogy a dokumentáltan ott örök nyugalomra helyezett román katonáknak a végtisztességet megadják, nekik emlékművet emeljenek. Ez ellen sem a magyaroknak, sem senki másnak nem lesz kifogása. Be kell tartani Románia saját törvényeit, be kell tartani a kétoldalú megállapodásokat és be kell tartani a legalapvetőbb erkölcsi parancsokat" - jelentette ki Áder János.
Szerző

Csak pünkösd után emelik ki a Hableányt

Publikálás dátuma
2019.06.08. 15:25

Fotó: Soós Lajos / MTI
A sodrásoldalon sikerült lezárni az összes ablakot és nyílást. A hevedereket vasárnap fűzik be.
Legkorábban kedden emelhetik ki a Hableányt a Dunából – hangzott el Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője szombat délutáni sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a sodrásoldalon sikerült az összes ablakot és nyílást lezárni a hajón, így megakadályozható, hogy az emeléskor az esetleg a hajótestben lévő holttestek kikerüljenek onnan. Hozzátette, hogy a négy bekötési ponton az úgynevezett befűző köteleket átvezették, az egyik oldalon a kiemelésben résztvevő bárkához rögzítették. A másik bárka, ahova a kötelek másik végét erősítik majd, most foglalja el a helyét. A hevedereket vasárnap fűzik be, ehhez elmondása szerint nagy szerencse kell, a kiemelés ezt követően, nagy eséllyel az ünnepek után kezdődhet el. Arról is beszélt, hogy egy német alapítvány kutyás áldozatkeresést ajánlott fel, őket Hajdu Jánosnak, a TEK parancsnokának döntése alapján Paks környékére vitték. 

Veszélyes körülmények között dolgoznak a búvárok

Továbbra is nehéz és veszélyes körülmények között dolgoznak a Dunában a búvárok a Hableánynál – mondta Ádám Tamás, a merüléseket vezető búvár az M1 szombat délutáni Híradójában. Szavai szerint a vízállás „búvármunkára nem alkalmas”. Jelenleg úgy dolgoznak, hogy vagy a létrába vagy a hajóroncsba kapaszkodnak. Guggolni, állni nem lehet, csak feküdni – tette hozzá.

Mint megírtuk, a társadalmi kapcsolatokért felelős osztály vezetője pénteken közölte, hogy négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert.
Az eltűnt személyeket jelenleg is keresik a Duna Margit hídi szakaszától egészen az országhatárig, a kutatásról a rendőrség a honlapján egy videót is közzétett:
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek. 

Estére csökkenhet a vízszint

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel közölte, hogy a szlovák vízügyi szervezet hajnali vízvisszatartási intézkedése eredményeként estére már Budapesten is csökkenhet a vízszint. Azt, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsenek rá az árhullám apadására, az OVF csütörtökön kezdeményezte a szlovák vízügynél. A kiemelés gyorsításához erre azért volt szükség, mert a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a hóolvadás miatt a vízszint hosszan elnyúló emelkedését tapasztalták. Erről itt írtunk bővebben.

Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 22:25