Előfizetés

Rejtett kamerás felvétel készült a moldovai elnökről, aki arról beszél, hogy pártja pénzt kapott az oroszoktól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.09. 11:28
Igor Dodon
Fotó: Sergey Mamontov / Sputnik
Igor Dodont eltávolították posztjáról.
Előkerült egy rejtett kamerás felvétel, melyeken döbbenetes dolgokat mond a moldovai elnök, Igor Dodon. Egyrészt az ország föderalizálásának szükségességéről beszél, azt ígérve a Moldovai Demokrata Pártot vezető oligarchának, Vladimir Plahotniucnak, hogy ha ebbe beleegyezik, ejteni fogják az ellene felhozott korrupciós vádakat. Másrészt nyíltan beismeri, hogy a volt pártját, amelynek korábban az elnöke volt (PSRM), még idén is az oroszok finanszírozták, havonta 600-700 ezer és egymillió dollár közötti összeggel írja a Magyar Hang.
A botrányos videón az elnök arról panaszkodik az oligarchának, hogy az oroszok már április óta nem fizettek.

A törvény a Moldovai Köztársaságban is szigorúan tiltja a politikai pártok külföldi finanszírozását.   
Azóta a moldovai alkotmánybíróság eltávolította pozíciójából Dodont, akinek helyére ideiglenesen Pavel Filip miniszterelnök került.

A Reuters hírügynökség szerint a bíróság azzal magyarázta döntését, hogy Dodon nem oszlatta fel a parlamentet, holott arról egy korábbi alkotmánybírósági határozat rendelkezett. A 3,5 milliós népességű Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő kis köztársaság politikailag megosztott, Éles a határ az Európa-pártiak és az oroszbarátok között.. Moldovát politikai bizonytalanság és korrupció sújtja, főként az "évszázad lopásaként" ismert botrány óta, amelyben három bankon keresztül 1 milliárd dollárnyi (285 milliárd forint) - a GDP mintegy nyolcadának megfelelő - összeget sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.

Házi őrizetbe került a furcsa körülmények között elfogott orosz oknyomozó újságíró

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.09. 09:42
Korábbi felvétel!
Fotó: Eugene Odinokov / AFO
Ivan Golunovot kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménnyel vádolják.
Házi őrizetbe került szombaton Ivan Golunov orosz oknyomozó újságíró, akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja miatt vettek őrizetbe az orosz hatóságok. Az újságírónak meg kellett jelennie a bíróságon, ahol tagadta az ellene felhozott vádakat.
Azt mondta, semmilyen kábítószerrel kapcsolatos visszaélést nem követett el, és kész segíteni a nyomozást.

A bíróság döntése értelmében augusztus 7-ig lesz házi őrizetben. Az AP amerikai hírügynökség szerint az újságíró könnyek között nyilatkozott a sajtónak a vádlottak számára kialakított cellában a bíróságon.
Golunovot bírósági meghallgatása előtt kórházba kellett vinni, de a hatóságok nem közölték, hogy miért.

Az Agora nevű jogvédő civil szervezet viszont úgy tudja, hogy agyrázkódása és bordatörése van. A Meduza nevű hírportál, melynek Golunov is a munkatársa, arról számolt be, hogy az újságírót valószínűleg megverték, miután őrizetbe vették. A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában.
Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt.

Ivan Kolpakov, a Meduza szerkesztője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Golunov ez utóbbi miatt fenyegetéseket is kapott.

Egy 17 éves lány halála indította el újra az eutanáziáról szóló vitákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.09. 09:16
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Noa Pothoven történetét pontatlanul közölte a sajtó, mégis miatta beszélnek arról, etikus-e ha orvos segíti halálba azt, akinek minden pillanata szenvedés.
Noa Pothoven története bejárta a világsajtót, ám sajnos nem arról szóltak a cikkek, ami valójában történt. A 17 éves holland lányról azt közölték, élete eutanáziával ért véget egy klinikán, mert elviselhetetlen fájdalmakkal küzdött nap mint nap, miután gyermekként megerőszakolták – írja a CNN. A szexuális bántalmazásokról és az kiváltó mentális betegségekkel való küzdelmeiről önéletrajzi könyvében is írt. Hírügynökségi források nyomán így írták meg a legnagyobb lapok, így a Washington Post a The Times, az Independent és őket szemlézte számos magyar hírportál is. 
Pedig elég lett volna egy holland újságírót felkeresni, ahogyan ezt a Politico munkatársa, Naomi O’Leary meg is tette (10 perc alatt) – így derült ki a pontatlanság. Pothoven ugyanis semmiféle orvosi segítséget nem kapott ahhoz, hogy meghaljon, bár tény, hogy nem is tettek semmit, azért, hogy életben maradjon. A fiatal lány felkeresett ugyan egy eutanáziával foglalkozó klinikát, de elutasították kérését, mivel szülei nem tudtak a tervéről.
Az első (hamis) hírek megjelenésével azonnal elindultak a viták a különböző közösségi oldalakon, hogy „milyen hely lehet Hollandia, ahol egy kamasz lány csak úgy besétálhat egy kórházba és azonnal a halálba is segítik”. Sőt, volt, ahol azt írták, ami Pothonvennel történt az „legális szürkezóna” ebben az országban. Ezzel kapcsolatban is jóval árnyaltabb a kép: Hollandiában legális ugyan ez a beavatkozás, már 12 éves kortól, de 16 éves korig a szülő beleegyezése is szükséges hozzá, 16 és 18 éves kor között pedig a gondviselő tudomása is elegendő – 
olyan esetekben, ha valaki elviselhetetlen fájdalmakkal éli mindennapjait.

De akkor hogyan ért véget Noa története? Miután a klinika elutasította eutanáziára vonatkozó kérelmét, tavaly éhségsztrájkba kezdett és olyan súlyosan lefogyott, hogy kórházba kellett szállítani, ahol mesterséges kómába kellett helyezni, hogy táplálni tudják. Amikor felébresztették,
a lány úgy rendelkezett, nem akarja, hogy a továbbiakban gondozzák.

Elutasította a kényszertáplálást, nem evett, nem ivott, és így hunyt el. A De Gelderlander című holland lap szerint (ahová Noa szülei küldtek el egy közleményt) otthonában orvosok felügyeltek a lányra utolsó napjaiig, ahol annyiban segítették, hogy kevesebb fájdalommal járjon ez az időszak számára.