Egy nigériai iskolában műanyag palackokban is kifizethetik a szülők a tandíjat

Publikálás dátuma
2019.06.09. 12:56
Illusztráció
Fotó: FRANKHOERMANN / SVEN SIMON / AFP
A rendszer a szülőknek, a gyerekeknek és a környezetnek is jó.
A nigériai Lagosban működik az első olyan általános iskola, ahol a szülők az általuk összegyűjtött műanyagpalackokkal is fizethetnek gyermekeik taníttatásáért – szemlézte a BBC cikkét a HVG. A portál információi szerint Lagosban mintegy tízezer iskolást érint a program, a szervezők próbálják más városokra, illetve államokra is kiterjeszteni a programot. A műanyag üvegeket begyűjtő kocsik havonta kétszer viszik el. 
Szerző
Témák
Nigéria

Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

Publikálás dátuma
2019.06.09. 11:39
Korábbi felvétel!
Fotó: Veres Nándor / MTI
Mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze.
Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt. A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre. A tüntetők tábláin - többnyire románul, de magyarul is - többek között ilyen feliratok voltak: „Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött", „A csendőrség egymás ellen uszít”, „Manipulálás és uszítás nélkül” "Szolidaritással a sovinizmus ellen”, „Hargita, Kovászna emberséges föld”.
Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy "Hargita és Kovászna román föld".

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst.   
„Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek”

– nyilatkozta a szervező, aki a #rezist mozgalom pólóját viselte. A mozgalom a baloldali román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki. A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból.  A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.
Szerző
Témák
Románia

Rejtett kamerás felvétel készült a moldovai elnökről, aki arról beszél, hogy pártja pénzt kapott az oroszoktól

Publikálás dátuma
2019.06.09. 11:28
Igor Dodon
Fotó: Sergey Mamontov / Sputnik
Igor Dodont eltávolították posztjáról.
Előkerült egy rejtett kamerás felvétel, melyeken döbbenetes dolgokat mond a moldovai elnök, Igor Dodon. Egyrészt az ország föderalizálásának szükségességéről beszél, azt ígérve a Moldovai Demokrata Pártot vezető oligarchának, Vladimir Plahotniucnak, hogy ha ebbe beleegyezik, ejteni fogják az ellene felhozott korrupciós vádakat. Másrészt nyíltan beismeri, hogy a volt pártját, amelynek korábban az elnöke volt (PSRM), még idén is az oroszok finanszírozták, havonta 600-700 ezer és egymillió dollár közötti összeggel írja a Magyar Hang.
A botrányos videón az elnök arról panaszkodik az oligarchának, hogy az oroszok már április óta nem fizettek.

A törvény a Moldovai Köztársaságban is szigorúan tiltja a politikai pártok külföldi finanszírozását.   
Azóta a moldovai alkotmánybíróság eltávolította pozíciójából Dodont, akinek helyére ideiglenesen Pavel Filip miniszterelnök került.

A Reuters hírügynökség szerint a bíróság azzal magyarázta döntését, hogy Dodon nem oszlatta fel a parlamentet, holott arról egy korábbi alkotmánybírósági határozat rendelkezett. A 3,5 milliós népességű Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő kis köztársaság politikailag megosztott, Éles a határ az Európa-pártiak és az oroszbarátok között.. Moldovát politikai bizonytalanság és korrupció sújtja, főként az "évszázad lopásaként" ismert botrány óta, amelyben három bankon keresztül 1 milliárd dollárnyi (285 milliárd forint) - a GDP mintegy nyolcadának megfelelő - összeget sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.
Szerző
Témák
Moldova