Légtérzárlatot rendeltetett el a TEK a Hableány kiemelése miatt

Publikálás dátuma
2019.06.09. 19:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az Árpád hídtól egészen Paksig tart a repülési tilalom.
A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője a Duna érinett szakaszán a légtér korlátozását rendelte el 2019. június 3-tól 2019. június 16-án éjfélig - közölte a Terrorelhárítási Központ. A légtérkorlátozás nagyjából Budapesten, az Árpád hídtól északra egy kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 km. A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, illetve a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők. A jelölt időszakban a drónnal végzett repülés  is tilos, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja. A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági, vagy büntető eljárást von maga után. Egy drónozóval szemben már intézkedtek is a rendőrök. TEK közölte azt is, hogy a roncs kiemelésének előkészítése zajlik, két emelőhevedert már behúztak, jelenleg azokat igazítják és stabilizálják a búvárok.
Szerző
Témák
Hableány TEK
Frissítve: 2019.06.09. 22:12

Hétfőre figyelmeztetéseket adott ki a hőség miatt a meteorológiai szolgálat

Publikálás dátuma
2019.06.09. 18:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több megyében is 29-33 fokig csúszhatnak a hőmérők higanyszálai.
Hétfőre több megyére a hőség miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki figyelmeztetést. Ezekben a megyékben a középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az előrejelzés szerint hétfőn a leghidegebb órákban 13-19 fok lesz. Napközben 29-33 fokig melegszik a levegő. 
Szerző

Többet eszünk, kevesebbet iszunk

Publikálás dátuma
2019.06.09. 17:24
Illusztráció. Nem csak magas koleszterinszint esetén érdemes kerülni a telített zsírsavakban gazdag ételeket
Fotó: Pixabay
Fejenként napi 2 kiló élelmiszerhez jutottunk hozzá 2017-ben és csökkent a szeszesital-kínálat.
Magyarországon a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm - naponta és fejenként 2 kilogramm - volt 2017-ben. A hazai felhasználás két év alatt 2 százalékkal, 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült – írja a KSH adatai alapján a portfolio.hu. A KSH tanulmányából kiderül, hogy 2017-ben: 
  • az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt
  • a növényi termékek esetében ugyanilyen mértékben csökkent.
  • 2017-ben 2016-hoz viszonyítva nem változott a zsiradékok, ugyanakkor 4,8 százalékkal emelkedett a cukor és méz rendelkezésre álló mennyisége.
  • az élelmiszer-kínálat szerkezetén belül a korábbi évekhez hasonlóan az összes fogyasztható élelmiszer több mint felét tették ki a zöldségfélék és gyümölcsök, valamint a tej- és tejtermékek, további negyedét adták a cereáliák és a húsfélék.
  • az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 gramm/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban.
  • az egy főre jutó összes szeszesitalfogyasztás 2017-ben - a 2016. évi 9,5 literről - 9,1 literre csökkent
Szerző
Témák
KSH