Előfizetés

Handó menesztéséről dönthet az Országgyűlés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 09:57

Fotó: Népszava
A közigazgatási bíróságok elnapolása és az amerikai-magyar védelmi megállapodások is terítéken lesznek a parlament kétnapos ülésezése során.
Az Országgyűlés a pünkösdi ünnep miatt kedden kezdi munkáját és csütörtökig ülésezik. A plenáris ülés kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal veszi kezdetét. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament ezután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhat állást – írja az MTI. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága indítványában azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett. 
Mint arról lapunk is beszámolt, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) is komoly kritikákat fogalmazott meg a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, valamint az Ország Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének tevékenységével kapcsolatban.    A Budapesten tartott terepszemle és megbeszélések alapján az egyesületi küldöttség arra jutott, hogy túlságosan nagy az OBH hatalma, Handó több esetben túllépett jogkörein, tevékenysége miatt alkotmányos válsághoz közeli helyzet alakult ki a hazai igazságszolgáltatásban, s az Országos Bírói Tanácsot túlkorlátozzák. 
Az elnöknő felmentését kezdeményező OBT azt is kifogásolja, hogy az OBH-nak küldött jelzéseik visszhang nélkül maradnak:  egy év alatt nyolc törvénysértésről értesítették Handó hivatalát, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis szerinte visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett és elítélték az OBT "radikális lépését".  

Fiókba kerül a közigazgatási bíróság terve

A képviselők ezután interpellációikat és azonnali kérdéseiket is egy-egy órában tehetik fel, majd a kérdések következnek harminc percben. Szerdán 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, amit nemzetközi egyezményekről szóló határozathozatalok követnek. A szavazások után hat javaslat, köztük a közigazgatási bíróságok hatályba lépésének elhalasztásáról szóló előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Csütörtökön újabb hét indítványt tárgyalnak. A képviselők - egyebek mellett - a kormány médiaszolgáltatást érintő módosítási javaslatairól mondhatják el véleményüket, majd a magyar és amerikai kormány közötti védelmi megállapodáshoz, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinek magyarországi állomásozásának engedélyezéséhez szólhatnak hozzá. 

Újra Budapest felé tart a Viking Sigyn

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 09:02

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A dél-koreai kormány többször indítványozta a szállodahajó lefoglalását. Nem egyértelmű, hogy a katasztrófát okozó hajó most miért tér vissza.
Hétfő reggel elhagyta Esztergomot és Budapest irányába tartott Viking Sigyn szállodahajó - tudta meg a 24.hu. A Vessel Finder portál adatai alapján vasárnap este már az országhatárnál járt a hajó, amely május 29-én a Hableány turistahajóval ütközött Budapesten, és elsüllyesztette azt.
Arról nincsenek pontos információk, hogy miért térhet vissza a fővárosba a Viking; a dél-koreai külügyminisztérium többször is kérte a magyar kormánytól, hogy foglalják le a hajót, de a magyar hatóságok azt mondták, hogy minden szükséges bizonyítékot begyűjtöttek a hajóról, ezért engedték el a baleset után. A hajót eredetileg csütörtökre várták vissza Budapestre: mint a portál emlékeztet rá, az Infostart korábban arról írt, hogy menetrendszerű járatként érkezik, Passauból. Ugyanakkor az is kérdéses, hogy a Viking Sigyn valóban megérkezik-e a fővárosba, ugyanis a Vessel Finderen azt írják, hogy a célállomás Visegrád.
A dunai hajóbaleset huszadik halálos áldozatát vasárnap találták meg, még hét dél-koreai utast, és a Hableány magyar kapitányát keresik a hatóságok. A balesetről szóló cikkeinket ide kattintva találják meg.

Egy drónozóra már le is csaptak a Duna felett elrendelt légtérzárlat alapján

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.09. 22:09
2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában
Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI
Engedély nélküli drónhasználóval szemben intézkedtek a rendőrök Budapesten az Árpád hídnál - közölte a rendőrség vasárnap. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: vasárnap délután a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységek jelzése alapján intézkedtek egy 44 éves férfival szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában. A férfi a reptetés tényét elismerte, a rendőrök feljelentették a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt. A Terrorelhárítási Központ (TEK) vasárnap hívta fel a figyelmet arra, hogy a Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán a légtérzárlat van érvényben jövő vasárnap éjfélig. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresnek.