bíróságok;Handó Tünde;

Handónak papírja van róla, hogy több esetben túllépett jogkörein

Budapesten vizsgálódott az Európai Bírói Egyesület, ők állapították meg.

Komoly kritikákat fogalmazott meg múlt hétvégi, koppenhágai kongresszusán az Európai Bírói Egyesület (EAJ) a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, valamint az Ország Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének tevékenységével kapcsolatban.

Mint arról korábban a Népszava beszámolt, az EAJ áprilisban háromfős munkacsoportot küldött Budapestre, miután több negatív jelzést is kaptak a hazai igazságszolgáltatással kapcsolatban. A küldöttség a dán fővárosban ismertette 15 oldalas feljegyzését, a szöveg – amit elsőként a HVG ismertetett – azóta az EAJ honlapjára is kikerült.

Jelentésük szerint Handó kivételével minden tárgyalópartnerük – többek között a Kúria elnöke, a Magyar Bírói Egyesület és az Országos Bírói Tanács tisztségviselői, különböző szintű bírák – ugyanazokról az anomáliákról számolt be, az OBH elnöke viszont érdemben nem nyilatkozott, csak egy prezentációt mutatott be hivatala működéséről, és nem adott lehetőséget kérdésekre.

A megbeszélések és tapasztalatai alapján a küldöttség végül arra jutott, hogy túlságosan nagy az OBH hatalma, Handó több esetben túllépett jogkörein, tevékenysége miatt alkotmányos válsághoz közeli helyzet alakult ki a hazai igazságszolgáltatásban, s az Országos Bírói Tanácsot túlkorlátozzák.