Mellkason szúrtak egy papot a lengyelországi Wroclawban

Publikálás dátuma
2019.06.10. 16:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A késelőt elfogták, áldozata súlyos sérülésekkel került kórházba.
Pünkösd hétfőn támadtak meg egy római katolikus papot Wroclaw városában. A támadó, egy egy 57 éves férfi reggel hét órakor, a Szűz Mária nevű templom előtt késelte meg áldozatát, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba -írja az Index, az AP értesülését idézve.
A városi egyetemi kórház szóvivője szerint a papnak mellkasi sérülései voltak, megműtötték és most már stabil állapotban van. A késelőt elfogták, a bűntény okai még nem ismertek. A támadás ugyanakkor olyan időszakban történt, amikor a Lengyelországban köztekintélynek örvendő római katolikus egyházat egyre több kritika éri a papi pedofília és az elkövetők enyhe büntetése miatt.A Ne mondd el senkinek című filmet, amiben rejtett kamerás felvételeken szembesítik az egyházi zaklatókat áldozataikkal, az elmúlt egy hónapban több mint 22 millióan nézték meg a Youtube-on. 
Az egyház kritikusai azt is bírálják, hogy az intézmény még a leleplezett, feljelentett papokat sem bünteti meg igazán, inkább plébániák között helyezgetik át az elkövetőket, minthogy a világi törvénykezés elé küldenék őket.
Szerző

Mészárlás Maliban, száz embert gyilkoltak meg vasárnap éjjel

Publikálás dátuma
2019.06.10. 14:47
Őrjáraton egy katona Maliban - illusztráció
Fotó: KAMBOU SIA / AFP
Egy dogon falut irtottak ki az ismeretlen fegyveresek, törzsi támadás állhat a háttérben.
Összesen kilencvenöt embert gyilkoltak le hétfőre virradó éjszaka fegyveres támadók a nyugat-afrikai Maliban. A mészárlás egy Sanga város közeli faluban, Sobale Kouban történt, ahol a dogon népcsoport tagjai élnek – írja a BBC.
„A falu gyakorlatilag megszűnt létezni” - mondta egy, a helyszínre rendelt katona az AFP-nek. A hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok teste megégett, valószínűleg rájuk gyújtották az épületeket. Maliban az elmúlt hónapokban megszaporodtak a véres, etnikai-vallási alapú incidensek, melyet az életformabeli különbségek is felerősítenek: a földműves dogonok és a muszlim vallású, pásztorkodással foglalkozó fulanik véres harcokban csapnak össze – a Daily Sabah cikke szerint márciusban 150 dogont mészároltak le egy helyi faluban, ami Mali közelmúltjának legvéresebb eseménye volt.
Szerző

Már nem tabu a tetoválás az új-zélandi légitársaság gépein

Publikálás dátuma
2019.06.10. 13:47
Maori férfiak a haka nevű harci szertartás közben. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tilalom eleve furcsán hatott az országban, ahol a tetovált bőr népviseletnek számít.
Feloldotta tetoválási tilalmát gépein az Air New Zealand, szeptembertől így a légiutas-kísérők, pilóták és reptéri dolgozók is jól látható mintákat villanthatnak munka közben. 
A légitársaság döntése érthető – inkább a tilalom számított különösnek, hiszen a maori őslakosok jelentős része tradicionális tetoválást visel, a színes rajzolat pedig a személy nemzetségéről és kulturális örökségéről árulkodik.
Az Air New Zealandot korábban sok kritika érte a korlátozás miatt, egyesek képmutatónak tartják a társaságot, hiszen repülőgépeiken régóta bevett brandnek számít a nonfiguratív maori mintázat, a dolgozókon viszont nem tűrték meg. A vállalat egy felmérés után döntött a szabályzat enyhítéséről, mivel megtudták, hogy ötből egy új-zélandi lakosnak legalább egy tetoválása van, és a 30 alattiak 35 százaléka visel valamilyen mintát. A légitársaság ahhoz ugyanakkor ragaszkodik, hogy a látható rajzolatok nem lehetnek agresszívak, félelemkeltőek, írja a BBC.
Szerző