Szőnyegként borítják be Szardíniát a sáskák

Publikálás dátuma
2019.06.11. 11:06
képünk illusztráció
Fotó: BILAL TARABEY /
Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Szardínia szigetén, a rovarok már 2000 hektáron elpusztították a termést – jelentette hétfőn a La Stampa című olasz lap.
A sáskák valósággal szőnyegként borítják be a sziget középső részén fekvő Nuoro, Ottana és Orani települések környékét – írja a lap a Sassari Egyetem rovarszakértőjére, Ignazio Florisra hivatkozva. 
A szokatlan sáskajárás azzal függhet össze, hogy a viszonylag hűvös május után hirtelen megemelkedett a hőmérséklet az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten. 
Szakértők szerint már nincs mit tenni a sáskák ellen, a legjobb védekezés az elhanyagolt földterületek megművelése lenne. 
A legelők és széna nélkül maradt közép-szardíniai gazdák már a sziget más részeiről "importálnak" takarmányt, ami megdrágítja az állattartást. Szakértők szerint félő, hogy ha elfogy a hagyományos táplálékuk, a sáskák más kultúrákat is megtámadhatnak, például szőlőket. 
A Coldiretti agrárszövetség a kormány segítségét kérte a sáskajárás sújtotta földművesek megsegítésére.
Szerző

A szaúdi koronaherceg jachtján lehet Da Vinci festménye

Publikálás dátuma
2019.06.11. 10:51

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A festmény állítólag addig marad a luxusjachton, amíg el nem készül a szaúdiak által megálmodott kulturális központ.
A világ legértékesebb festménye, Leonardo Da Vinci Salvator Mundija a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Szalman jachtján lóghat – írja a Bloomberg cikke alapján a 444. A festmény 2017-ben kelt el 450 millió dollárért, azóta ismeretlen helyen van. Most viszont az Artnet.com írt - két olyan vezető beosztású személy elmondása alapján, akik részt vettek a festmény értékesítésébe - hogy a szaúdi uralkodó Serene névre keresztelt szuperjachjtán található meg.
Arról már korábban is szóltak hírek, hogy egy szaúdi herceg vásárolta meg az 500 éves festményt a Christie's árverésén.

Az Artnet értesülései szerint a
Savaltor Mundi addig marad a 134 méter hosszú luxusjachton, amíg el nem készül a szaúdiak által megálmodott kulturális központ a monarchia Al-Ula régiójában.

A Bloomberg megkeresésére egyelőre sem a Christie's, sem a szaúdi monarchia nem reagált.
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 11:15

Tizennyolc év után azonosították a New York-i terrortámadás egyik áldozatát

Publikálás dátuma
2019.06.11. 10:04
2001. szeptember 11. reggelén 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek
Fotó: SETH MCALLISTER / AFP
A férfi maradványait 2013-ban találták meg, kilétét egy csontdarab DNS-vizsgálatával tudták kideríteni
Csaknem tizennyolc évvel a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után azonosítottak a hatóságok egy áldozatot.   
Az 1643. áldozat kilétét egy csontdarab DNS-vizsgálatával tudták kideríteni. A férfi maradványait 2013-ban találták meg, családja kérésére a nevét nem hozták nyilvánosságra.

A manhattani World Trade Center ikertornyainak összeomlása után 2753 ember tűnt el, a New York-i hatóságok azóta is azon dolgoznak, hogy valamennyi áldozatot azonosítsák. Legutóbb 2018 júliusban sikerült azonosítani egy férfit, aki a terrortámadásban vesztette életét. Az utóbbi évek technológiai fejlesztései lehetővé teszik, hogy az igazságügyi orvos szakértők ennyi év után is sikerrel járjanak. 
Még 1100 áldozat maradványai várnak azonosításra.

Szerző
Témák
szeptember 11