Hivatalosan is nagyon meleg van: szerdától harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben

Publikálás dátuma
2019.06.11. 17:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot
Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedd délután az MTI-vel. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. A tájékoztatás szerint hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók - írták. Az NNK azt kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.  A bőr védelméről is gondoskodni kell, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon - olvasható az ajánlásban. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 18:06

A dél-koreai miniszterelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak

Publikálás dátuma
2019.06.11. 17:20

Fotó: DIANA SANCHEZ / AFP
.A magyar hatóságok figyelme és támogatása vigasztalást és reménységet jelent országának.
A dunai hajóbaleset kapcsán levélben köszönte meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a részvétnyilvánítást, egyben köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért és együttműködéséért Lee Nak-yeon dél-koreai kormányfő - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. "A tragikus baleset mélyen megrendítette a koreai népet. Fogadja köszönetemet a magyar kormány által eddig nyújtott aktív támogatásért és együttműködésért" - írta Lee Nak-yeon. Hozzátette: a balesetben eltűnt személyek utáni kutatási és mentési munkálatok során tanúsított kitüntetett figyelem és támogatás nagy vigasztalást és reménységet jelentett a koreai kormánynak és népnek. "Őszintén remélem, hogy a válsághelyzet együttes legyőzése által a két nemzet barátsága és a kölcsönös bizalom még inkább erősödni fog" - zárta levelét Dél-Korea miniszterelnöke. A szerencsétlenül járt Hableányt, amelynek elsüllyedésekor  26 koreai turista halt meg, ma emelték ki a Dunából. A roncsot Csepelre szállítják teljes átvizsgálásra.
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 17:56

A fideszes képviselők természetesen megmentették Handó Tündét

Publikálás dátuma
2019.06.11. 15:42

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Marad az Országos Bírói Hivatal elnöke.
120 szavazattal 54 ellenében úgy döntött az Országgyűlés kedden, hogy nem kezdeményezi Az Országos Bírói Hivatal felmentését, azaz Handó Tünde maradhat a szervezet elnöke. Az Országos Bírói Tanács május 8-án döntött úgy, hogy kezdeményezi Handó felmentését. Az OBT ugyanis egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Az OBT kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. Azt is az elmozdítás melletti érvként hozták fel, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladatával kapcsolatban 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének. A parlament döntése nem persze meglepetés, a kérdést beterjesztő - kormánypárti többségű -igazságügyi bizottság ugyanis azt javasolta, hogy ne fosszák meg Handót elnöki tisztségétől.  Az OBH szerint a mai döntéssel bebizonyosodott, hogy Handó Tünde a törvényeket betartva végezte munkáját.
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 16:18