Rekordévet zárt a Puskás-hagyatékot áruló cég, de rejtély, honnan folyt be a 44 millió

Publikálás dátuma
2019.06.12. 09:17

Fotó: Thaly Zoltán / AFP
A tulajdonos még Puskás Ferenc unokájánál is többet keresett az emléktárgyakon és a Puskás márkanéven.
Árbevétel szempontjából rekordévet zárt 2018-ban a puskas.com Kft., a Puskás márkanév tulajdonosa, az emlékoldal kezelője és a relikviák értékesítésével is foglalkozó cég, a 2017-es 24 millió forint után 44 millió folyt be a kasszába - írja az mfor.hu. A társaság alapítója és 47 százalékban legnagyobb tulajdonosa Szöllősi György, aki egyben Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak is a főszerkesztője.
Az azonban, hogy minek köszönhető ez a látványos növekedés, nem derül ki a cég által közzétett dokumentumokból, az értékesítés megoszlását még belföldi-külföldi viszonylatban sem részletezik. Mindössze annyit árulnak el, hogy "a társaság bevétele emléktárgyak, könyvek és vagyoni értékű jogok értékesítéséből tevődik össze". A bevételeknél is kevésbé részletezik a kiadásokat, melyek közül anyagjellegűként 29 milliót könyveltek el a korábbi 20 millió után, személyi jellegűként az 5 dolgozóra pedig 3,1-et a tavalyelőtti 2,4 után.
Végeredményben 9,4 millió forint tiszta nyereséget termelt a cég, amit - 10 millióra elkerekítve - teljes egészében kifizetnek osztalékként. Szöllősinek 4,7 millió jut, 1 millió pedig a cégben 10 százalékkal részes Puskás-unokának, Maria Reka Puskas Damborenának.
Szöllősit is megkereste kérdéseivel a portál, de hiába, választ nem kaptak.
Szerző

Feljelentést tettek Nikola Gruevszki ellen

Publikálás dátuma
2019.06.12. 08:43
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP
Balesetveszélyesen parkolt egy budapesti, II. kerületi járdán a hazájában korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök. Ezzel most már Magyarországon is van rendőrségi ügye.
"A fél éve Magyarországra szökött Gruevszki azt hiszi, neki mindent szabad, hogy semminek nincs következménye. Ebben téved" - írja közösségi oldalán Örsi Gergely, a Szövetség a II. kerületért önkormányzati képviselője. A jelölt szabálysértési eljárást kezdeményezett Nikola Gruevszki korrupció miatt börtönre ítélt, Magyarországon menedékjogot kapott macedón exminiszterelnök ellen - szúrta ki Örsi közösségi oldalán a 444.hu.
A feljelentés alapja éppen a portál által készített videó. Gruevszki a múlt héten a 444 budapesti szerkesztőségének szomszédjában a magyar kormány egyik tagjával, Joó Istvánnal, a külgazdasági és külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott. Az újságírók nem mulasztották el az alkalmat, megpróbálták szóra bírni Orbán korrupcióért elítélt szövetségesét, felvételeiken pedig az látszik:
Gruevszki autója járó motorral, tilosban, a Margit körút járdáját szinte teljes szélességben elállva várakozott.

Sokadszorra bukkan fel a II. kerületben, írja a volt macedón kormányfőről Örsi, aki szerint múlthéten kifejezetten balesetveszélyes módon parkolt a járdán Gruevszki.
Szerző

Weber segítségére várnak az MTA kutatói

Publikálás dátuma
2019.06.12. 08:20

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hátha az Akadémia ügyében is józanabb útra terelheti a magyar kormányt.
Miközben ma elkezdődik a vita az Országgyűlésben arról a törvényjavaslatról, amely alapján a kormány kiszervezné a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézeteit, már több mint 1300 kutató, oktató és diák írta alá azt a Manfred Webernek címzett nyílt tiltakozó levelet. A tiltakozók abban bíznak, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője "az Akadémia ügyében is józanabb útra terelheti a magyar kormányt. " - Manfred Weber titkársága jelezte, hogy megkapták a levelet és ígéretet tettek arra, hogy Weber úr hamarosan felveszi velem a kapcsolatot – mondta a levél megfogalmazója, az MTA egyik kutatója, Kertész János fizikus. Noha az MTA kutatóintézeteinek kiszervezését célzó törvényjavaslatról már júniusban döntés születhet a parlamentben, a kutató szerint még nem késő. Mint fogalmazott, a kormányban „csak egyetlen embert kell meggyőzni ahhoz, hogy másként alakuljanak a dolgok”. Közben egyre szélesebb körű a tiltakozás az MTA-einstand miatt. „Megütközéssel és aggodalommal” követik a magyar tudományos élet, a felsőoktatás, az akadémiai kutatás elleni „kormányzati támadássorozatot” a Szépírók Társaságának tagjai. Mint keddi kiáltványukban írták, az akció „jól láthatóan az akadémiai kutatóintézeti hálózat államosítására, a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és az egész tudományos közösség állami-kormányzati kontroll alá helyezésére irányul”. Véleményük szerint a kormányzat és a tudomány „ez idő szerint hadban áll”.
Szerző
Témák
MTA