Donald Tusk támogatja az albán és észak-macedóniai EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését

Publikálás dátuma
2019.06.12. 14:23
Donald Tusk és Stevo Pendarovski
Fotó: JOHN THYS / AFP
Az ügy jövő kedden kerül napirendre a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén, majd az állam- és kormányfők hétvégi csúcstalálkozóján.
Támogatásáról biztosította Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdését Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán. Hozzátette azonban, hogy több EU-tagállam egyelőre ezt ellenzi, így elhúzódhat a folyamat. Kijelentette, hogy noha a két nyugat-balkáni ország az utóbbi években minden előfeltételt teljesített, nem minden tagállam kész már a napokban meghozni a döntést a tárgyalások megindításáról. Hangsúlyozta, a kérdés nem az, hogy erre sor kerül-e, pusztán az, hogy mikor.
Tusk rámutatott, nincsen szemernyi kétség sem, hogy a térség helye az Európai Unióban van.

Eközben tizennégy tagállam, köztük Magyarország külügyminisztere közös közleményben sürgette a csatlakozási tárgyalások megkezdését, rámutatva, hogy meg kell őrizni az EU bővítési politikájának hitelességét. Leszögezték, hogy a pozitív elbírálás felgyorsítaná az eddigiekben is jól haladó reformfolyamatot, valamint lökést adna a régió más országai számára is, emellett fokozná az érintettek ellenálló-képességét más nagyhatalmak érdekeivel szemben, biztosítaná, hogy továbbra is az EU álljon a térség átalakulásának élén.
A nyilatkozatot az összes volt szocialista tagország aláírta, az EU soros elnökségét június végéig betöltő, és így semleges szerepre törekvő Románia kivételével. Hozzájuk csatlakozott még Ausztria, Málta és Olaszország.

Az ügy jövő kedden kerül napirendre a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén, majd az állam- és kormányfők hétvégi csúcstalálkozóján. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén sürgetőleg lépett fel, mindazonáltal valószínűtlennek nevezte, hogy már jövő héten meglesz a jóváhagyás, mivel több országnak is parlamenti döntésre van szüksége ehhez, ami a nyári szünet után szerinte esélyesebb.
Sajtóhírek szerint leginkább Dánia, Franciaország és Hollandia ellenzi a folyamat megindítását, amelyhez egyhangú határozatra van szükség.

Ismét őrizetben Navalnij, a hamisan vádolt oknyomozó újságíróért tartott tüntetésről vitték el

Publikálás dátuma
2019.06.12. 14:18
Alekszej Navalnij (középen) a Borisz Nyemcov halálának negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen
Fotó: SEFA KARACAN / AFP
Az ellenzéki politikust az elmúlt két év alatt legalább hétszer vették jogtalanul őrizetbe. Rajta kívül még 200 embert vittek be.
Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és mintegy 200 másik tüntetőt azon a szerdai moszkvai tüntetésen, ahol az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában bűnrészes rendőrök felelősségre vonását követelték.
Golunovot, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát pénteken kábítószerrel való üzérkedés címen vettek őrizetbe múlthéten. Állította, az ellene szóló bizonyítékokat táskájának és lakásának átkutatása közben kerültek helyükre. Kihallgatás közben valahogy a bordái is összetörtek, valamint agyrázkódást szenvedett, de a rendőrök először kórházba sem akarták engedni. Kedden - több tüntetés után - szabadon engedték, ejtették az ellene emelt vádat.
A belügyminiszter a történtek miatt két, a letartóztatásért felelős rendőrtábornok felmentését kérte az elnöktől, az eljárást végrehajtó rendőröket pedig az ellenük folytatott vizsgálat idejére felfüggesztette.

Navalnij is visszatérő vendég a putyini Oroszország fogdáiban, ahol törték már ujját is, vegzálásáért pedig az EJEB is elmarasztalta hazáját. Razziáztak már irodájában is, valamint adminisztrációs eszközökkel ellehetetlenítették indulását az orosz elnökválasztáson, ahol Vlagyimir Putyin kihívója lett volna.
Már több mint 200 tüntetőt vettek őrizetbe

- írja a Reuters a moszkvai rendőrség közlése nyomán. A hírügynökség tudósítója nagyjából 1000 fősre saccolta a demonstrációt, így a résztvevők ötöde köthetett ki őrizetben. Rengeteg ismert újságíró és aktivista is volt a tömegben. A tüntetők egyébként "Oroszország szabad lesz", "Le a cárral", "Putyin-mentes Oroszországot" és hasonló szlogeneket skandáltak. Többeknél feltűnt a korábbi megmozdulásokon már látott "Én is Golunov vagyok, vigyetek be" felirat is.
A rendőrség azért ütött rajta a megmozduláson, mert annak helyszínéről nem sikerült hivatalosan megegyeznie a szervezőknek és a városvezetésnek. A szervezők nyílt, közvetített tárgyaláson akarták egyeztetni a részleteket, de a hatóságok ebbe nem mentek bele.
Frissítve: 2019.06.12. 14:45

Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozót tartanak a V4-ek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.06.12. 12:34

Fotó: OLIVIER HOSLET / AFP
Megvitatják a közös jelölteket a kulcsfontosságú uniós posztokra – tudta meg a Lidové Noviny című cseh lap.
Rendkívüli kormányfői találkozót tart csütörtökön Budapesten a négy visegrádi ország. Az informális megbeszélés célja összehangolni a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák álláspontot a közös jelöltekről a legfőbb európai uniós vezetői tisztségekbe – írta szerdai kiadásában a Lidové Noviny jól értesült forrásokra hivatkozva.
„A kormányfők megvitatják a közös jelölteket a kulcsfontosságú uniós posztokra. Elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének betöltését kell megbeszélni”

– idézi meg nem nevezett forrását a konzervatív napilap.

A forrás szerint
„a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóra a V4-ek már egyeztetett állásponttal akarnak érkezni”.

A Lidové Noviny szerint a rendkívüli informális találkozót Andrej Babis cseh kormányfő kezdeményezte a múlt hét végén. Babis, miután Pozsonyban részt vett a Globsec biztonsági konferencián, sms-ben kereste meg visegrádi partnereit, akik megegyeztek a csütörtöki budapesti tanácskozásban. Az egyeztetésre azért van szükség, mert bár a V4-ek képviselői az Európai Parlamentben különböző frakciók tagjai, szükségesnek tartják, hogy a visegrádi csoport egységes legyen.
„A V4 egységes lesz, történjék bármi is a csúcstalálkozón”

– idézte forrását az újság.

Témák
V4-ek Budapest