Több mint játék

Publikálás dátuma
2019.06.12. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Csaknem 7 millió LEGO-kocka, 12 téma, 2000 négyzetméteren – a hazánkban második alkalommal bemutatkozó Kockakiállítás korábban nem látott alkotásokkal várja a látogatókat. Az Óriások támadása címet viselő tárlat valóban monumentális maketteket mutat be, az első tematikus zónában rögtön komoly méretekkel találkozhatunk: Batman hét méter hosszú járműve, a Batmobil 1:1 méretarányban készült el 900 ezer építőkockából.
Ehhez hasonlóan elképesztő látványt nyújt az Air Force One, a világ legnagyobb LEGO repülőgép-makettje, amelyben az Amerikai Egyesült Államok elnökei is helyet foglalnak. A modell egymillió kockából készült, méretaránya 1:7, hossza tizenegy méter. Szintén a legek közé sorolható a négy méter magas Ferris Wheel óriáskerék, amely teljes egészében LEGO elemekből készült, és hamarosan bekerül a Guiness Rekordok Könyvébe is.
Ám a többi zóna sem kevésbé izgalmas, például ahol a sportvilág hírességeinek életnagyságú szobrait találjuk: a kerékpáros Peter Sagan, a raliversenyző Rafał Sonik és a teniszező Agnieszka Radwańska egyaránt megjelenik. Batman mellett más szuperhősöket – Pókembert, Hulkot, Vasembert –, valamint a tudományos és kulturális világ nagyjait bemutató zónában Johann Sebastian Bachot is teljes nagyságában láthatjuk. 
A hatalmas méretek mellett ugyanakkor az apró részletekre, és a kiterjedt világokra is nagy figyelmet fordítottak a tárlat lengyel szervezői. A Rafal Szymanski ötletéből csaknem száz ember közös munkájának eredményeként megvalósuló utazó kiállítás a tündérmesék, a különféle varázslatos és fantáziavilágok mellett a világ építészetére és az emberi test működésére is figyelmet fordít: a Taj Mahal és a londoni Tower mellett a Hősök tere és a Parlament épülete is helyet kapott (utóbbiak külön a magyarországi helyszín tiszteletére készültek), akárcsak az emberi csontváz, az agy, a szív, a légző- és az emésztőrendszer makettje. 
A budapesti kiállításra készült több mint száz munkát bemutató Star Wars zóna szintén lenyűgöző, akárcsak a robotoké, ahol azok a technika segítségével életre is kelnek.
Az elképesztő leleményességgel megalkotott, végeláthatatlannak tűnő válogatás gyerekeknek és felnőtteknek, valamint a LEGO világa iránt akár kevésbé érdeklődőknek is maradandó élményt kínál. A rendkívüli részletességgel kidolgozott építményeket – nyugodtan mondhatjuk, alkotásokat – látva minden látogató szája tátva marad.

Infó

 Óriások támadása – Kockakiállítás, látogatható június 16-ig a Természettudományi Múzeumban. A tárlat a Wystawa Klocków SP. z o.o.Sp.K. szervezésében érkezett Budapestre

Szerző
Témák
lego

Százmilliós játszótér a Múzeumkertben

Publikálás dátuma
2019.06.12. 13:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Nemzeti Múzeum parkjának családbarát jellegét erősítenék.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésének terhére százmillió forintért épülhet játszótér a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A Múzeumkert családbarát jellegének erősítése érdekében van a játszótérre szükség – fogalmaz a kormányrendelet, amely a játszótér létrehozásához szükséges feladatok elvégzésének határidejeként október 15-ét adta meg. Mint arról a Népszava korábban írt: a megújult Múzeumkertben nem készült el a kertészház felújítása, amely a tervek szerint kávézóként üzemelne. Ennek eredeti határideje április 30-a volt, ezt most az újabb kormányrendelet június 30-ra módosította. A játszótér szintén a rekonstrukciós elképzelések része volt, bár alapvetően a Petz Ármin által 1853-ban megálmodott angolkert terveihez nyúltak vissza. A mintegy három hektáros Múzeumkert megújítására eddig 1,8 milliárd forintot költöttek. Eredetileg 1,1 milliárdos költségekről esett szó, a beruházás több mint egy évet csúszott. A Tér-Team Kft. tervei szerint rekonstruálták a történeti sétányhálózatot, a kertben álló szobrokat, emlékműveket, a kivágásra ítélt 38 fa helyett 25 csemetét ültettek. A munkálatok során régészeti feltárást is végeztek, találtak a második világháborúból származó lőszereket és – magyar, német, szovjet katonai – sírokat is. A munkák kivitelezője a Belvárosi Építő Kft. volt.

Hosszabbítást kérünk – kezdődik a Margó és a Könyvhét

Publikálás dátuma
2019.06.12. 12:00

Fotó: Valuska Gábor
Több mint háromszáz új könyvvel, izgalmas beszélgetésekkel és dedikálásokkal várják a könyvmolyokat az Ünnepi Könyvhéten és a Margó Irodalmi Fesztiválon.
Idén is nagyon hosszúnak tűnt az áprilistól júniusig terjedő időszak, ám a Könyvfesztivál óta az Ünnepi Könyvhetet és a Margó Irodalmi Fesztivált váró olvasóknak végre nem kell tovább tűkön ülniük. Kilencvenedszer rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvényét, az Ünnepi Könyvhetet, amelyhez  a gyermekirodalmat népszerűsítő Gyermekkönyvnapok eseményei is kapcsolódnak. A számos vidéki városban (például Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Balatonfüreden, Ózdon, Esztergomban, Szolnokon, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben) is megrendezett programsorozat idén új fővárosi helyszínen – a Vörösmarty tér felújítása miatt –, a Dunakorzón várja az érdeklődőket június 13-tól 17-ig. A kiadók könyvbemutató beszélgetésekkel, zenés irodalmi programokkal, dedikálásokkal és könyvvásárral is készülnek. A kortárs magyar irodalom és a magyar könyv ünnepeként számon tartott eseményre több mint 300 új könyv jelent meg, köztük a hagyománnyá vált Körkép és a Szép versek is. Az irodalmi csemegékért és újdonságokért érdemes lesz idén is elveszni a szabadtéri forgatagban, de semmiképp sem érdemes kihagyni az ezzel szinte egy időben (június 12-től 17-ig) zajló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt a Károlyi-palotában. Az évente kétszer megrendezett sorozat mostani rendezvényén a Petőfi Irodalmi Múzeumban a hazai irodalmi élet számos meghatározó résztvevője jelen lesz, többek közt Nádasdy Ádám, Péterffy Gergely, Tóth Krisztina, Egressy Zoltán, Lackfi János, Schein Gábor. Az idei Aegon-díjas Takács Zsuzsa, a Libri Irodalmi Díjjal, illetve Közönségdíjjal elismert Szvoren Edina és Krusovszky Dénes, valamint a Margó-díjas Mécs Anna is részt vesz egy-egy beszélgetésen. A június 3-án elhunyt Térey János emlékére A Nibelung-lakópark című drámájáról Mundruczó Kornél rendező beszélget Valuska László fesztiváligazgatóval. Folytatódik a Margó Extra, melynek keretében nem szorosan az irodalmi élethez kötődő emberekkel szerveznek beszélgetéseket, többek közt Vekerdy Tamás és Udvaros Dorottya mesél majd az olvasáshoz fűződő élményeiről. Emellett a hétvégére számos interaktív, izgalmas gyerekprogrammal is készülnek: választhatunk a kézműveskedés, palota-bejárás és elefántkészítés között, vagy résztvehetünk akár mindegyiken. Ráadásul a hatodik NIOK – Nincs időm olvasni kihívás közönségtalálkozója is a fesztiválon kap helyet: tökéletes alkalom, hogy akár közelebbről is megismerkedjünk Szabados Ágnes olvasásnépszerűsítő kezdeményezésével. Bármilyen programot is válasszunk, akár a Margó, akár a Könyvhét kínálatából, csalódni biztosan nem fogunk. A kérdés inkább az, miként lehetne az irodalom ünnepe ezentúl kicsit hosszabb, mondjuk háromszázhatvanöt napos?
Szerző
Frissítve: 2019.06.12. 12:55