Művészek ezrei tiltakoznak Semjén zsebbe vágó terve ellen

Publikálás dátuma
2019.06.12. 17:38
Semjén szerint túl sokat keresnek a művészek
Színészek, zenészek tömege kéri, hogy vonják vissza az érdemi pártbeszéd nélkül benyújtott, megélhetésüket is fenyegető törvénymódosítást.
Mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik a szerzői jogról szóló törvény módosítása ellen, amely megszüntetné az előadóművészeket illető televíziós ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) az MTI-vel szerdán. A közlemény szerint a június 4-én, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénytervezet az ismétlési jogdíjak megszüntetése mellett törölné azt a közös jogkezelési mechanizmust is, amely lehetővé teszi az internetes zeneszolgáltatás után járó előadóművészi jogdíjak megállapítását és beszedését. 

Tízezer előadó megélhetése a tét

A petíció, amelyhez az EJI és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak, arra kéri a törvénytervezet előterjesztőit, vonják vissza a több mint tízezer előadót sújtó javaslatokat. A közlemény úgy fogalmaz: az ismétlési jogdíj megszüntetése kizárólag a magyar színészeket, zenészeket, táncosokat fosztja meg egy bevételi forrástól. A módosítás semmissé tenné azt a nemzetközi sikert is, amivel az EJI a világon elsőként egy globális internetes zeneszolgáltatóval szemben elérte, hogy a magyar előadók felvételeit csak az egyesület engedélyével lehet használni.  A tét több tízmillió stream (internetes meghallgatás), és az ezek után az ugyancsak döntően magyar előadóknak járó jogdíj. Az eddigi eredményeket a törvényjavaslat visszájára fordíthatná, és a multinál hagyná a magyar művészeknek járó jogdíjat. Az egyesület azt is kifogásolja, hogy nemzetközi kötelezettségeket is érintő módosító javaslat tartalmát a szakmai és érdekképviseleti szervezetek nem ismerhették meg előzetesen, így véleményüket sem tudták az országgyűléshez történő benyújtás előtt az előterjesztőkkel megismertetni.

Huszonöt évig a parlamentnek is jó volt

Az ismétlési jogdíj intézményét 35 évvel ezelőtt harcolták ki a magyar előadóművészek, 10 évvel később pedig a magyar parlament törvénybe is iktatta. Az EJI szerint az évtizedek óta mindenki számára elfogadható módon működő ismétlési jogdíj jó az előadóművészeknek és jó a televízióknak is, mivel az ismétlések révén az új műsorok árának töredékéért jutnak garantáltan sikeres produkciókhoz.  
A közlemény kitér arra is: a két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen soha nem fizetett jogdíjat. 2018-ban a közmédia 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 forint volt.
Szerző

Schmidt Mária szerint Soros György nem is viselkedik zsidóként

Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:49
Schmidt Mária
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hogy a zsidók hogy viselkednek, azt viszont nem fejtette ki miniszterelnök tanácsadója, akit nemrég golyóztak ki a Sorsok háza-projektből.
Schmidt Mária a miniszterelnök közeli tanácsadójaként adott interjút a The Gateway Pundit nevű szélsőjobboldali portálnak, amelyben elárulta: akkor "szeretett bele" Orbán Viktorba, amikor az beszédet mondott Nagy Imre 1989-es újratemetésén. Akkora hatással volt rá a Fidesz – és annyira ellenszenvesek voltak számára a liberálisok, akik koalíciót kötöttek a "kommunistákkal" – hogy 1990 óta minden alkalommal rájuk szavaz. Az interjút a hvg.hu szúrta ki.   Angela Merkelről azt mondta Schmidt Mária, hogy a hatalom megtartásában, az ellenfelei "kimanőverezésében" jó igazán, de nincsen víziója, nem ismeri a világtörténelmet. "Tizennégy év alatt egyetlen mondatot sem hallottam tőle, amelyre érdemes volna emlékezni" – jelentette ki.
Schmidt elképesztő hasonlattal élt a vízbe fulladó menekültek és migránsok kapcsán: 
arról, hogy a csúcsjelöltek az EP-választás előtti televíziós vitában kifejtették, nem szabad hagyni, hogy emberek fulladjanak a Földközi-tengerbe, Schmidt Máriának a Beépített szépség című film jutott az eszébe. Annak is az a jelenete, amikor a szépségkirálynői címre pályázó nők mind világbékét szeretnének.

A lap többek között azt is megkérdezte, igaz-e, hogy Orbán Viktor sokszor találkozott Soros Györggyel. Erre Schmidt úgy válaszolt, hogy az üzletember sok pénzt adományozott Magyarországnak a 2010-es áradások idején, így akkoriban többször találkoztak. "Soros György magyar, van egy apartmanja a CEU épületének tetején, sokszor jár ide. Lehet vele találkozni Budapest utcáin. Ezzel nincs is semmi baj, azt tesz, amit akar" – magyarázta a történész, aki azt is elmondta, hogy az első magyar Soros -ösztöndíjasok egyike volt 1984-ben, 1989-ben pedig Soros-alapítványi támogatással tanulmányozta a zsidó történelmet. Majd hozzátette:
Tudja, az apját, Soros Tivadart katolikusként vették nyilvántartásba, amikor 1916-ban hadifogságba került. Nem tudom, hogy valóban zsidó-e. Miért venné vissza valaki a zsidó vallást az 1930-as években? Sosem viselkedett zsidóként. Egy rejtély számomra."

Schmidt Máriáról egyébként egy hete derült ki, hogy nem ő lesz a Sorsok Háza holokausztmúzeum vezetője, a Jerusalem Post erről szóló sajtóértesülését Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija erősítette meg a lapnak. Schmidt szélsőjobboldali lapnak adott, a zsidók viselkedéséről szóló homályos eszmefuttatása alapján ez talán nem is akkora probléma.
Szerző

Mindjárt indul a történelmi előválasztás

Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:40

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Még sosem volt olyan, hogy a budapestiek előválasztáson dönthessék el, ki legyen Tarlós István kihívója. Most van.
Mától június 20-ig regisztrálhat a fővárosi előválasztására, aki online akar voksolni - emlékeztet a szavazás lebonyolításában részt vevő aHang Platform. Regisztrálni az előválasztó.hu oldalon lehet, ahol minden információ az érdeklődők rendelkezésére áll. A jelöltek június 17-ig mutathatják be az induláshoz szükséges 2000 érvényes ajánlást, az előválasztást megszervező Civil Választási Bizottság június 18-án hirdeti ki az indulás feltételeit sikeresen teljesítő jelölteket, másnap, június 19-én rendezik köztük az aHang által szervezett vitát. Maga az előválasztás június 20., csütörtök reggel 9 óra és június 26., szerda déli 12 óra között zajlik. A voksokat személyesen az előválasztásra kijelölt sátrakban, illetve előzetes online regisztrációt követően az elovalaszto.hu felületén adhatják le a budapesti lakosok. Előválasztásra jogosult minden budapesti személy, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik és 2001. október 1. előtt született. Személyes szavazás esetén a választó június 20. és 26. között a szavazósátrak valamelyikében regisztrálhat fényképes igazolványa és lakcímkártyája bemutatásával, majd szavazhat is. A voksokat június 26-án, szerdán a Civil Választási Bizottság tagszervezetei által delegált közösség közösen számolja össze.   Az eredményt a Civil Választási Bizottság állapítja meg. A budapesti előválasztást a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri. Az eredményt a Civil Választási Bizottság minden tagszervezete elfogadja és vállalja, hogy támogatja a megválasztott jelölt indulását. A Budapesti Előválasztás második fordulóját támogató pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vállalják, hogy a budapesti előválasztás győztese ellen nem indítanak főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson. 
Szerző
Témák
előválasztás